Άδειες καρέκλες στις πλατείες της χώρας – Aγωνία του κλάδου της εστίασης (φωτό)

2020-05-07

Μαζική ήταν η συμμετοχή στην συμβολική πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία του κλάδου της εστίασης empty chair. Οι επαγγελματίες της εστίασης διαμαρτυρήθηκαν στις πλατείες των μεγάλων πόλεων της χώρας για την «ανύπαρκτες παρεμβάσεις» της κυβέρνησης για την εστίαση.

Οι "άδειες καρέκλες", υποδηλώνουν το μέλλον της εστίασης δήλωσε στην ΑΥΓΗ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς, για την δράση empty chairs που πραγματοποιείται σε όλη την Ευρώπη.

Τα αιτήματά του κλάδου είναι η μείωση στο 6% του συντελεστή ΦΠΑ σε όλο τον κλάδο, η επιχορήγηση από το κράτος για κεφάλαιο κίνησης των επιχειρήσεων και βέβαια η στήριξη των θέσεων των εργαζομένων, με την επιδότηση του 50% του μη μισθολογικού κόστους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ΠΟΕΣΕ, το 80% των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης δεν σκοπεύουν να ανοίξουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, καθώς με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί θα χαθεί τουλάχιστον το 60% της δυναμικότητας των καταστημάτων.

Στο Σύνταγμα στην Αθήνα

Το Σύνταγμα γέμισε με 200 άδειες καρέκλες που είχαν πάνω τους χάρτινες ταμπέλες τα αιτήματα του κλάδου, όπως η επιδότηση ενοικίου στο 100%, η μείωση ΦΠΑ στο 6%, η μείωση 50% στα δημοτικά τέλη μέχρι το τέλος του 2020 και πολλά άλλα.

Θεσσαλονίκη

Με πλαστικές "άδειες" καρέκλες στο πλακόστρωτο του Λευκού Πύργου διαμαρτυρήθηκαν εστιάτορες και ιδιοκτήτες καφέ, μέλη της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, θέλοντας να εκφράσουν, συμβολικά, την αβεβαιότητα για το μέλλον των επιχειρήσεων τους, την επόμενη ημέρα της λήξης των μέτρων για την αποφυγή της διάδοσης της πανδημίας του κορονοϊού, που θα ανοίξουν τα καταστήματά τους.

Λάρισα

Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης ν. Λάρισας, σήμερα το απόγευμα τοποθετώντας άδειες καρέκλες στην πλατεία του Φρουρίου, θέλοντας να δείξουν με αυτόν τον τρόπο πως η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του χώρου είναι πολύ δύσκολη. Οι καταστηματάρχες τοποθέτησαν άδειες καρέκλες όπου σχημάτιζαν το μήνυμα SOS, ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει στο άνοιγμα των επιχειρήσεων εστίασης το συντομότερο δυνατό.

Αντίστοιχη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε και στα παράλια του νομού Λάρισας, με τον Σύλλογο καταστηματαρχών παραλίων νομού Λάρισας να αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας είναι να ευαισθητοποιήσει την κυβέρνηση ώστε να στηρίξει έμπρακτα τους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Πάτρα

Με τη συμβολική ανάπτυξη 1.000 άδειων καρεκλών στην πλατεία Γεωργίου, στις 8.00 το βράδυ παίρνουν ενεργά μέρος στη σημερινή πανελλαδική κινητοποίηση στη οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 30 σύλλογοι σε όλη τη χώρα.

Σε Ναύπλιο και Άργος

Ο Σύλλογος Εστίασης Ναυπλίου «Το Ανάπλι» δεν ήταν ο μόνος που επέλεξε να διαμαρτυρηθεί με αυτόν τον τρόπο καθώς ανάλογες εικόνες είδαμε και στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Άργος, και σε πάνω από 50 πλατείες της χώρας.

Πρέβεζα: Σ. Κόκκαλης: Ο κλάδος είναι στην εντατική

Oο πρόεδρος του συλλόγου της Πρέβεζας Σπύρος Κόκκαλης, πρόκειται για μια συμβολική διαμαρτυρία «αφού ο κλάδος βρίσκεται στην 'εντατική'» δήλωσε στο preveza.news.gr

«Δεν ζητάμε ελεημοσύνη. Απλά κατανόηση των προβλημάτων» είπε ο κ. Κόκκαλης υπογραμμίζοντας πως εάν τα καταστήματα δεν ανοίξουν όπως πρέπει, κινδυνεύει η ελληνική κοινωνία να δεχθεί 250.000 νέους ανέργους.

Κέρκυρα

Ο κεντρικός πεζόδρομος στο νησί, το Λιστόν, γέμισε άδειες καρέκλες σε μια πραγματική ασυνήθιστη εικόνα. Η εστίαση διαμαρτύρεται συμβολικά και η Ένωση Εστίασης Κέρκυρας συμμετείχε στην κίνηση αυτή που πραγματοποιούταν ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα. Μια πρωτότυπη εκδήλωση, που αποτελεί μέρος της πανευρωπαϊκής διαμαρτυρίας των ανθρώπων της εστίασης και του τουρισμού.

Οι καταστηματάρχες εστίασης του Ηρακλείου, συμμετείχαν απόψε στην κινητοποίηση "άδειες καρέκλες", τοποθετώντας εκατοντάδες καρέκλες από το δημαρχείο Ηρακλείου μέχρι και την πλατεία Λιονταριών, οι οποίες είχαν μεταξύ τους απόσταση δύο μέτρων. Με τον τρόπο αυτό όπως τόνισαν, προσπάθησαν να εκφράσουν την ανησυχία τους σε ό,τι αφορά το μέλλον των επιχειρήσεών τους, που λόγω της πανδημίας διανύουν την πιο δύσκολη, όπως λένε, περίοδο που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν μέχρι σήμερα.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μέλος του Δ.Σ του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού- Διασκέδασης του νομού Ηρακλείου, Γιάννης Γεωργαλής, εξήγησε ότι η αγωνία είναι τεράστια και πως η εικόνα με τις άδειες καρέκλες από την αποψινή δράση, θα είναι, ακόμη και όταν ανοίξουν τα καταστήματά τους, μια πραγματικότητα.

Πηγή Αυγή.