Αδράνεια της κυβέρνησης για τα προγράμματα εργασίας.Ο ΟΑΕΔ όχι μόνο δεν βγάζει επιπλέον προγράμματα, αλλά ούτε αυτά που υπό κανονικές συνθήκες θα έβγαζε.

2020-06-22

Παρά τη δεινή θέση των εργαζομένων εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας και της κυβερνητικής αδράνειας, σήμερα δεν υπάρχει κανένα νέο πρόγραμμα εργασίας, υπάρχει μία τεράστια αδράνεια ακόμη και στα στοιχειώδη.

Ο ΟΑΕΔ όχι μόνο δεν βγάζει επιπλέον προγράμματα, αλλά ούτε αυτά που υπό κανονικές συνθήκες θα έβγαζε.

Ο κ. Βρούτσης από την αρχή του χρόνου κάνει διαφημίσεις -διότι ειδικεύεται στον αυτοθαυμασμό- για κάτι που ήταν υποχρέωσή του, όμως δεν έχει βγάλει το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.

Άρα, ο κόσμος που αυτή τη στιγμή έχει μείνει άνεργος δεν έχει ένα πρόγραμμα εργασίας να ενταχθεί.

Θυμίζουμε ότι για τις 40.000 απολύσεις που έγιναν τον Μάρτιο λόγω κορωνοϊού -οι οποίες ζητούσαμε να ακυρωθούν και δεν ακυρώθηκαν ποτέ- ο υπουργός Εργασίας είχε διαφημίσει ότι θα βγάλει ένα ειδικό πρόγραμμα για να καλυφθούν αυτοί οι άνθρωποι και τίποτα δεν βγήκε.

Γενικότερα επικρίνουμε την κυβέρνηση για την πολιτική της στα εργασιακά καθώς η πολιτική αυτή ενισχύει την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Το πρόγραμμα "Συν-εργασία" οδηγεί σε μειώσεις μισθών τουλάχιστον κατά 20%, δεν προστατεύει από τις απολύσεις, δεν ανακουφίζει τον μικρό και μικρομεσαίο εργοδότη.

Το κράτος δίνει λεφτά σε μία μαύρη τρύπα που ενισχύει τελικά την ανεργία και την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας.

Αντιθέτως, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την επιδότηση του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών προστατεύει πλήρως τον εργαζόμενο, τον μισθό και τη θέση εργασίας του -για να έχει και καταναλωτική δύναμη- και ταυτόχρονα ελαφρύνει πολύ περισσότερο τον μικρό και μικρομεσαίο εργοδότη.

Παρέμβαση στην Πέλλα