Αφέθηκε στην τύχη του ο εμπορικός κόσμος της χώρας - Συρρίκνωση κύκλου εργασιών πάνω από 90% - 95% για μουσικές, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, καταλύματα

2020-06-20

Γενικευμένη παράλυση της αγοράς επέφερε η επιβολή του lockdown, διαμορφώνοντας στο λιανεμπόριο μια εικόνα «καμένης γης». Χιλιάδες επιχειρήσεις αφέθηκαν στην τύχη τους, με κάποιους κλάδους την οικονομίας να καταγράφουν τον Απρίλιο συρρίκνωση του τζίρου τους ακόμη και πάνω από 90% ή 95%.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή αναφορικά με το ποια ήταν η κίνηση του τζίρου των επιχειρήσεων κατά τον Απρίλιο του γενικευμένου lockdown, για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών στοιχείων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο τομέας «Τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία» και ο τομέας «Δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης» παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 93,3% και 85,5% αντίστοιχα τον Απρίλιο 2020 σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2019.

Σε αναστολή λειτουργίας

Αντίστοιχα, όσον αφορά τις επιχειρήσεις εκείνες που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών στοιχείων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κλάδος της Εκπαίδευσης παρουσίασε τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών 21,9% τον Απρίλιο 2020 σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2019, ενώ ο κλάδος που κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών, 97,1%, τον μήνα Απρίλιο 2020 σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2019, είναι η «Παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεων και μουσικών εκδόσεων».

Κατά 96,2% συρρικνώθηκε ο όγκος του κύκλου εργασιών στα «Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα». Κατά 95,7% μειώθηκε ο τζίρος του κλάδου «Αρχιτεκτονικές δραστηριότητες και δραστηριότητες μηχανικών. Τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις» και κατά 92,5% στα «Καταλύματα».

Αναφορικά με την εικόνα για το πρώτο τρίμηνο του έτους, περιλαμβανομένου δηλαδή του Μαρτίου, οπότε επιβλήθηκε το lockdown, οι επιχειρήσεις του τομέα «Παροχής νερού, επεξεργασίας λυμάτων, διαχείρισης αποβλήτων και δραστηριοτήτων εξυγίανσης» και του τομέα «Γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας» παρουσίασαν αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 5,8% και 5,3%. Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών, μεταξύ του πρώτου τριμήνου 2020 και του πρώτου τριμήνου 2019, παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία» (14,9%) και των τομέων «Δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης» (11,8%), «Διαχείριση ακίνητης περιουσίας» (11,8%).

Πηγή Αυγή