Αλαζονεία στην κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι τα πήγαμε καλά ως χώρα στο υγειονομικό σκέλος της πανδημίας χάρη στις δικές της πρωτοβουλίες

2020-05-15

Οι βασικοί λόγοι που τα «πήγαμε καλά» ως χώρα στην πανδημία είναι οι ακόλουθοι:

-Λόγω της χρονικής καθυστέρησης στην εμφάνιση κρουσμάτων στην Ελλάδα, η οποία έδωσε το περιθώριο να συνειδητοποιηθεί ο κίνδυνος (προηγήθηκε πχ η υγειονομική τραγωδία στην Ιταλία).

-Χάρη σε ιδιαιτερότητες της χώρας μας (μικρότερος βαθμός έκθεσης στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία - εμπορικές συναλλαγές με Κίνα, περιορισμένη βαριά βιομηχανία με μεγάλες παραγωγικές μονάδες, λίγα γηροκομεία και προνοιακά ιδρύματα κλπ).

- Έγκαιρη υιοθέτηση των εισηγήσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη λήψη περιοριστικών μέτρων, αποτελεσματική καμπάνια για το «Μένουμε Σπίτι» και προτεραιότητα στην προστασία της Δημόσιας Υγείας.

-Κλίμα πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης στην εφαρμογή των μέτρων και του lockdown, με θετική συμβολή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλου του πολιτικού συστήματος. Αυτό διευκόλυνε τη συμμόρφωση των πολιτών και την τήρηση των οδηγιών των επιστημόνων, άρα και την ελεγχόμενη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

-Το ΕΣΥ άντεξε επειδή - λόγω της θετικής επίδρασης των περιοριστικών μέτρων - ο αριθμός των κρουσμάτων, των σοβαρά νοσούντων και των διασωληνωμένων ασθενών ήταν διαχειρίσιμος, επειδή «συμπιέστηκε» η τακτική του λειτουργία και, επειδή είχαν δεχθεί τα νοσοκομεία μια σημαντική ενίσχυση σε προσωπικό, εξοπλισμό και χρηματοδότηση την προηγούμενη περίοδο επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019) -παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς - ειδικά σε τμήματα κρίσιμης σημασίας όπως τα ΤΕΠ, οι ΜΕΘ, τα Δημόσια Εργαστήρια ( ΕΚΕΑ) .

Επομένως, η καλή πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα συνδυασμού παραγόντων και όχι αποκλειστικά των κυβερνητικών χειρισμών.Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν δικαιολογεί την έπαρση, την αλαζονεία και την αυταρέσκεια γιατί και στο υγειονομικό σκέλος υπήρξαν προβλήματα και δεν έγιναν όσα έπρεπε. 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ