Αλέξης Τσίπρας στον “Alpha”: “Εχουμε σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων με την Ν.Δ.” – Να στηριχθεί η εργασία και οι μικρομεσαίοι-Ανησυχία για τα εθνικά- Τα μηνύματα της συνέντευξης (video)

2020-05-29

Θεσμικός ως προς το ύφος και τις διατυπώσεις, αλλά αποφασιστικός ως προς την σταθερότητα της αντιπολιτευτικής γραμμής κυρίως στα ζητήματα της Οικονομίας, με έμφαση στην στήριξη της εργασίας και των μικρομεσαίων, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε στον Alpha το στίγμα της στρατηγικής του για τους επόμενους μήνες.

"Είμαστε εδώ,παρακολουθούμε ψύχραιμα τις εξελίξεις, έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της προϊούσας κρίσης, αλλά δεν βγαίνουμε ακόμη στα κάγκελα, μέχρις ότου σχηματοποιηθούν τα νέα δεδομένα στην οικονομία και την κοινωνία".

Κάπως έτσι "μεταφράζεται"το μήνυμα που έστειλε με την συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο και τον Αντώνη Σρόϊτερ, οριοθετώντας τους άξονες της "ήρεμης αλλά αποφασιστικής δύναμης", με τους οποίους θα κινηθεί σ' αυτή την μεταβατική φάση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα δεν έκρυψε ότι δέχεται κριτική για την συναινετική στάση που κράτησε στην πανδημία. "Εγώ ένοιωσα ότι έτσι έπρεπε να κάνω.Την στιγμή που ο κόσμος αγωνιά για την ζωή του, δεν είναι ώρα να κουνάς το δάχτυλο σε κανέναν, ασχέτως εάν η Ν.Δ. αυτέ έκανε μ΄εμάς", σχολίασε.

Σε ο,τι αφορά τα εθνικά θέματα αυτή την περίοδο με αιχμή την προκλητικότητα της 'Αγκυρας και το επεισόδιο στον 'Εβρο, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε μεν με συναινετική διάθεση προτάσσοντας την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, αλλά δεν "χαρίστηκε" στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.

Την κατηγόρησε για αμηχανία ενώ άφησε σαφείς υπαινιγμούς για υποχωρητικότητα, όταν σημείωσε πως " ο φράχτης θα μπει και λίγο παραμέσα για να μην στεναχωρήσουμε την Τουρκία". Απέφυγε πάντως να μιλήσει για κατάληψη ελληνικού εδάφους ενώ ζήτησε την σύγκλιση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Συνοπτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε υποστηρικτικός ως προς την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, κάθετα αντίθετος ως προς τα μέτρα της κυβέρνησης στην οποία χρέωσε συνειδητή προσπάθεια να μην αποτρέψει την ύφεση και εμφανώς ανήσυχος για τα εθνικά θέματα και τον τρόπο με τον οποίο τα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

Σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ξεκάθαροςσε ο,τι αφορά την πλήρη σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων, όπως είπε. Χαρακτήρισε μεν θετική εξέλιξη την πρόταση της Κομισιόν για το πακέτο στήριξης,αλλά πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να βιαστούμε να πανηγυρίσουμε χωρίς να δούμε ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.

" Παρόλο που δεν είναι όλο το πακέτο που είχε ζητηθεί υπάρχουν θετικά στοιχεία όπως, η αμοιβαιοποίηση "κάποιου είδους" χρέους, τον καταμερισμό με βάση τις ανάγκες και την αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού που αποτελεί "πάγια δικδίκηση των προοδευτικών δυνάμεων και του Νότου".

«Αυτή η εξέλιξη γίνεται και εξ ανάγκης καθώς το "σκληρό ευρωπαϊκό ιερατείο" και η "σκληροτράχηλη της οικονομικής ορθοδοξίας" Γερμανία συνειδητοποίησε ότι κρύβεται ένας "συστημικός κίνδυνος" από τη διόγκωση του χρέους στην Ιταλία που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στη "διάσπαση" της ΕΕ. εαν δεν άλλαζαν στρατηγική.είπε ο Αλέξης Τσίπρας και επισήμανε τον τεράστιο κίνδυνο που θα υπήρχε και από την άνοδο της ακροδεξιάς φέρνοντας το παράδειγμα της Ιταλίας.

Έχει όμως σημασία να δούμε «με ποιους όρους θα εκταμιευθούν τα κονδύλια αν θα υπάρχουν αιρεσιμότητες ή όχι δηλαδή μνημόνια και σε τι βάθος θα δοθούν.»

"Ξεχάσατε ένα «μη» εμείς λέμε «μη» επιστρεπτέα προκαταβολή, κάτι που δεν το λέει η κυβέρνηση" ξεκαθάρισε, σε άλλο σημείο, ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτό που δίνει η κυβέρνηση δηλαδή η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ένα δάνειο. Υπάρχει ανάγκη τη στιγμή που οι επιχειρήσεις έμειναν κλειστές αλλά οι υποχρεώσεις έτρεχαν. Αυτές οι επιχειρήσεις χρειάζονται επιδότηση για αυτό λέμε ότι πρέπει να στηριχθούν με 2.000 ανά εργαζόμενο ως τους 50 εργαζόμενους.»

«Λέμε να αξιοποιηθεί το εργαλείο που εμείς δημιουργήσαμε, την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Μου είπατε για το ΦΠΑ. Εμείς μειώσαμε το ΦΠΑ πέρσι στην εστίαση χωρίς να έχουμε κορωνοϊό. Δεν μειώσαμε στο καφέ και στο αλκοόλ γιατί είχαμε ακόμα τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Δώρο άδωρον. Να μειωθεί ο ΦΠΑ για τους καλοκαιρινούς μήνες στο μισό. Στο 6%.»

«Η μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50% ήταν στις εξαγγελίες μας. Ο κ. Μητσοτάκης αντί για αυτό έκανε άλλα».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πόσο σημαντική φάνηκε τελικά τώρα στην κρίση η παρακαταθήκη του «μαξιλαριού» και μάλιστα τότε είχαμε δεχθεί σφοδρή επίθεση από τη Ν.Δ. Είναι η ώρα να αξιοποιηθεί και όχι να σπαταληθεί διότι όπως πρόσθεσε μεταξύ άλλων, αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν η ύφεση θα είναι 10%, αλλά αν παρέμβουμε άμεσα, με οριζόντια εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης, η ύφεση θα είναι στο μισό.

https://thefaq.gr/