Άμεσος κίνδυνος για το περιβάλλον και την οικονομία

2020-04-30

WWF Ελλάς και Greenpeace για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ - Επιτρέπονται οι εξορύξεις πετρελαίου και αερίου μέσα σε ζώνες διαχείρισης οικοτόπων και ειδών - Αφαιρείται από την τοπική κοινωνία και τις δημοτικές αρχές το δικαίωμα γνώμης για βαριά επικίνδυνες και ρυπογόνες εγκαταστάσεις

Τη σφοδρή αντίδραση του WWF Ελλάς και της Greenpeace προκαλούν συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, που από χθες ξεκίνησαν κατεπείγουσα δημόσια εκστρατεία συλλογής υπογραφών με σκοπό να καταψηφιστούν οι επικίνδυνες αυτές διατάξεις, οι οποίες θέτουν σε άμεσο κίνδυνο το περιβάλλον και την οικονομία και υπονομεύουν τη δημοκρατία. Από κοινού καλούν όλους τους πολίτες να υπογράψουν στον σύνδεσμο https://support.wwf.gr/action/with-greenpeace-against-oil, ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει τις εν λόγω διατάξεις.

Εξορύξεις σε οικότοπους

Οι δύο οργανώσεις μιλούν για τον πρωτοφανή κίνδυνο στον οποίο θέτει το φυσικό περιβάλλον της χώρας το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, καθώς για πρώτη φορά επιτρέπονται ρητά οι εξορύξεις πετρελαίου και αερίου μέσα σε ζώνες διαχείρισης οικοτόπων και ειδών (άρθρο 44) και αφαιρείται από την τοπική κοινωνία και τις δημοτικές αρχές το δικαίωμα γνώμης για βαριά επικίνδυνες και ρυπογόνες εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων στις δημόσιες περιοχές ιδιοκτησίας τους (άρθρο 110). Υπενθυμίζουν ότι το πολυνομοσχέδιο είχε τεθεί αρχικά σε δημόσια διαβούλευση με 66 άρθρα, αλλά στην τελική έκδοση, που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, έφτασε με 130 άρθρα (!), 64 εκ των οποίων δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας κατά τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης. Πρακτική που τη χαρακτηρίζουν ως «μία από τις πιο τρανταχτές περιπτώσεις αδιαφανών διαδικασιών, η οποία υπονομεύει τη δημοκρατικότητα των θεσμών του πολιτεύματός μας».

Νομοθέτηση υπό καραντίνα

Σημειώνουν ακόμη ότι με σύσσωμη τη χώρα σε κατάσταση καραντίνας η κυβέρνηση περνάει κυριολεκτικά "κάτω από το τραπέζι" προκλητικές διατάξεις υπέρ των εξορύξεων υδρογονανθράκων σε προστατευόμενες περιοχές της επικράτειας. Παράλληλα, το πολυνομοσχέδιο-εξπρές επιχειρεί να αλλάξει σχεδόν τα πάντα στην περιβαλλοντική νομοθεσία: το σύστημα έκδοσης περιβαλλοντικών αδειών, την προστασία των περιοχών Natura, τη διαχείριση αποβλήτων, διατάξεις για τους δασικούς χάρτες κ.ά.

Τι ζητούν οι οργανώσεις WWF Ελλάς και Greenpeace ζητούν από το υπουργείο:

* Να μην επιτρέψει στην πετρελαϊκή βιομηχανία να αλώσει κάθε περιβαλλοντική προστασία στερώντας από τις τοπικές κοινωνίες το αυτονόητο δικαίωμα να έχουν λόγο και να αποσύρει άμεσα όλες τις διατάξεις για τις εξορύξεις από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

* Να βρει επιτέλους το πολιτικό σθένος να ακυρώσει τα σχέδια εξόρυξης υδρογονανθράκων στη χώρα, βάζοντας τέλος στο σίριαλ περιβαλλοντικού τρόμου που εκτυλίσσεται σε τεράστιες χερσαίες ή / και θαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου, της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, του Ιονίου και της Κρήτης.