Αναφορά του «Παρατηρητηρίου Υγείας» του ΣΥΡΙΖΑ

2020-04-23

Η τελευταία αναφορά του «Παρατηρητηρίου Υγείας» του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει τα ακόλουθα:

  • Είμαστε σε μια φάση ελεγχόμενης διασποράς του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα και τόσο το επίπεδο της θνησιμότητας από την πανδημία όσο και ο ρυθμός αύξησης της φαίνεται να έχουν ηπιότερη μορφή σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  • Η συζήτηση για τη σταδιακή και ελεγχόμενη άρση των περιοριστικών μέτρων έχει αρχίσει και αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει σε υποτίμηση του κινδύνου υποτροπής του επιδημικού κύματος και της ανάγκης έγκαιρης προετοιμασίας για το αναμενόμενο 2ο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο. Σε μεγάλο βαθμό η τελική εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα θα κριθεί και από τον τρόπο που θα υποχωρήσει το lockdown. Θεωρούμε ότι απαιτείται επιστημονική τεκμηρίωση των πολιτικών αποφάσεων για την αποκλιμάκωση των περιορισμών και ειδική μέριμνα για την «αποσυμπίεση» της τακτικής λειτουργίας του ΕΣΥ.
  • Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις και ανεπάρκειες από την πλευρά της κυβέρνησης αναφορικά με την ανάγκη για άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας ενόψει της πανδημίας.
  • Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η πανδημία και οι νέες ανάγκες που ήρθαν στο προσκήνιο (πχ επάρκεια κλινών ΜΕΘ, ενισχυμένες δημόσιες δομές ΠΦΥ, θεσμός οικογενειακού γιατρού, κινητές μονάδες υγείας, κατ' οίκον φροντίδα χρόνιων ασθενών κλπ), είναι η μεγάλη ευκαιρία για μια γενναία επένδυση σε ένα νέο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στην αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας. Σ' αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να ασκούμε πολιτικό έλεγχο στην κυβέρνηση για την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και για την «επόμενη μέρα» στο ΕΣΥ.

Πηγή Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ