Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία - «Υπεκφυγές και ψέματα από τον κ. Πέτσα»

2020-09-21

Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δέχτηκε μια συγκεκριμένη ερώτηση κληθείς να σχολιάσει τη φράση του Αλέξη Τσίπρα ότι "αναμένουμε158 συγνώμες στην ψηφοφορία για τις νέες συμφωνίες "Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Ο κ. Πέτσας απέφυγε να απαντήσει. Προφανώς θεωρεί ότι ο ελληνικός λαός θα ξεχάσει τα ψέματα και την απάτη του κ. Μητσοτάκη. Αν κάποιος συνειδητά έκανε ανεύθυνη και χυδαία εκμετάλλευση ενός θέματος εξωτερικής πολιτικής για εσωτερικούς λόγους αυτός είναι ο κ. Μητσοτάκης. Κι αυτό πλέον δεν το ξέρουν μόνο όλοι οι Έλληνες αλλά, δυστυχώς για τη χώρα, και όλοι οι διεθνείς παράγοντες.

Ωστόσο, μετά τις υπεκφυγές κατέφυγε στα ψέματα, αφού πλέον ο κ. Πέτσας διαπιστώνει ότι οι συνέπειες της ασκούμενης πολιτικής δεν μπορούν πια να κρυφτούν.

Η βαθιά ύφεση, οι 200.000 χαμένες θέσεις εργασίας, η ασφυξία που επιβάλλουν στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις τις οποίες αφήνουν χωρίς ρευστότητα και τις οδηγούν σε λουκέτα, η μείωση μισθών και εισοδημάτων, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η αποδυνάμωση της δημόσιας υγείας και παιδείας σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, είναι ήδη η πραγματικότητα που βιώνει η κοινωνία.

Οι ισχυρισμοί του ότι η πρότασή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήθεν "δεν είναι κοστολογημένη", ότι είναι "λεφτόδεντρα" κ.λπ., είναι παντελώς αβάσιμοι και ψευδείς, έχουν κουράσει την κοινωνία και είναι πρόκληση να ακούγονται από αυτούς που επί 7 μήνες λένε ότι δήθεν έδωσαν 24 δισ. για άμεση στήριξη της οικονομίας, ενώ στην πραγματικότητα έχουν δώσει μόνο 4,6 δισ.

Προφανώς, όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια, αλλά και η αλεπού κάποια στιγμή σοβαρεύεται και σταματάει να αυτογελοιοποιείται, το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η κυβέρνηση.

Για αρχή ας μελετήσει το πραγματικό κόστος των μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Προσωρινά μέτρα έως το τέλος του 2020 (με πιθανότητα παράτασης)

-Επιδότηση εργασίας για τις πληττόμενες επιχειρήσεις (40% μισθού και 100% ασφαλιστικών εισφορών)  ΚΟΣΤΟΣ 1,4 δισ.

-Εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία . ΚΟΣΤΟΣ 3,5 δισ.

- Μη-επιστρεπτέα ενίσχυση ΚΟΣΤΟΣ  3 δισ.

- Μείωση ΦΠΑ εστίασης από το 13% στο 6%  . ΚΟΣΤΟΣ 0,23 δισ.

- Επιδότηση 40% ενοικίου μικρών πληττόμενων επιχειρήσεων  ΚΟΣΤΟΣ 0,4 δισ.

Συνολικό κόστος  8,53 δισ.


Μόνιμα μέτρα (από 1.1.2021)

-15.000 προσλήψεις σε υγεία ΚΟΣΤΟΣ 0,25 εκ.

-15.000 προσλήψεις σε εκπαίδευση ΚΟΣΤΟΣ 0,25 εκ.

-Μόνιμη μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%  ΚΟΣΤΟΣ 1,5 δισ.

-Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους έως 40.000€ και προοδευτική μείωση των συντελεστών για εισοδήματα έως τις 65.000€   ΚΟΣΤΟΣ0,42 δισ.

-Κατάργηση τέλος επιτηδεύματος  ΚΟΣΤΟΣ 0,48 δισ.

-Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο  ΚΟΣΤΟΣ 0,1 δις.


Συνολικό κόστος

3 δισ.

Κατανοούμε απόλυτα τους λόγους που το κυβερνητικό επιτελείο αποφεύγει "πολύ ευλαβικά" την διεξαγωγή ενός δημοσίου διαλόγου πάνω στις συγκεκριμένες προτάσεις. Δυστυχώς όμως για τον κ. Πέτσα αυτό πια το κατανοούν και οι πολίτες.