Συνέντευξη Ν.Ηλιόπουλου στην εφημερίδα Μακεδονία: “Η παντελής απουσία της κυβέρνησης αφήνει απροστάτευτους τους πολίτες απέναντι στην ακρίβεια 

2021-10-03

"Η παντελής απουσία της κυβέρνησης αφήνει απροστάτευτους τους πολίτες απέναντι στην ακρίβεια - Αντί για μέτρα δημόσιας υγείας λαμβάνει μόνο μέτρα περιορισμού"

Σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη και σε όλα τα μέτωπα εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης. Για τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας τόνισε πως "αντί για μέτρα δημόσιας υγείας η κυβέρνηση λαμβάνει μόνο μέτρα περιορισμού της κίνησης και της οικονομικής δραστηριότητας".

"Η κυβέρνηση συνεχίζει μονότονα το ίδιο αποτυχημένο μοτίβο. Το ζείτε ξανά στην Θεσσαλονίκη. Στο ζήτημα του εμβολιασμού έχει πετάξει λευκή πετσέτα. Έχουμε 26% ανεμβολίαστους στις ηλικίες άνω των 80. Ποτέ δεν ενισχύθηκε η πρωτοβάθμια περίθαλψη και δεν λειτούργησαν οι κινητές μονάδες εμβολιασμού. Είμαστε η μοναδική χώρα που εν μέσω πανδημίας συζητάμε το κλείσιμο νοσοκομείων και κλινικών και ανοίξαμε τα σχολεία με περισσότερους μαθητές ανά τμήμα", διεμήνυσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

"Εδώ και τώρα χρειάζεται η ενίσχυση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, μέτρα προστασίας για χώρους δουλειάς και μέσα μεταφοράς. Να αλλάξει το επικίνδυνο πρωτόκολλο αναστολής για τα σχολεία με το 50% + 1 και να σπάσουν τα τμήματα. Τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά με ασφάλεια", υπογράμμισε συγκεκριμένα.

Για την έκρηξη της ακρίβειας κατήγγειλε την "παντελή απουσία της κυβέρνησης που αφήνει απροστάτευτους τους πολίτες", και σημείωσε: "Η δική μας πρόταση αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, τη μείωση των συντελεστών των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στη βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, την ρύθμιση και διαγραφή του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία και τέλος ειδική πολιτική για την τιμή του ρεύματος. Παρέμβαση δηλαδή στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ και παρέμβαση της ΡΑΕ και της επιτροπής ανταγωνισμού για αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα καρτέλ στην αγορά ενέργειας".

Ειδικότερα για το θέμα της πώλησης της ΔΕΗ ο Ν. Ηλιόπουλος ανέφερε: "¨Έχει να κάνει πρωτίστως με τρεις άξονες: τον κοινωνικό, τον οικολογικό και τον ενεργειακό. Το ρεύμα αποτελεί κοινωνικό αγαθό. Δεν μπορεί η χώρα να είναι έρμαιο φαινομένων ενεργειακής φτώχειας με μια κυβέρνηση που δεν θα μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά. (...) Η ΔΕΗ στα χέρια του δημόσιου ελέγχου θα αποτελούσε σημαντικό εργαλείο διαμόρφωσης του μέλλοντος. Μια δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού προσφέρει αναμφίβολα στην υπόθεση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, και ως εκ τούτου, της ενεργειακής ασφάλειας".

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση της ΝΔ για την έκρηξη της νεοναζιστικής βίας στις γειτονιές της δυτικής Θεσσαλονίκης: "Η άρνηση του υπουργείου Παιδείας να καταδικάσει συγκεκριμένα και να αναφερθεί σε νεοναζί καθώς και η τακτική ίσων αποστάσεων ξεπλένει τους νεοναζί. Η λογική "ναι μεν αλλά" είναι αυτή που επέτρεψε στην Χρυσή Αυγή να φτάσει μέχρι την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η κυβέρνηση φέρει ευθύνη για την έκρηξη της νεοναζιστικής βίας. Όταν διαρκώς αναβαθμίζεις τις ακροδεξιές φωνές στο εσωτερικό σου και ανέχεσαι φασιστικές πρακτικές, όπως η δημοσιοποίηση ονομάτων μικρών παιδιών, τότε δημιουργείς χώρο για την ακροδεξιά. Ταυτόχρονα μην ξεχνάμε την χυδαία συμπόρευση του κ. Μητσοτάκη με ακροδεξιές κινήσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών".