Ανενόχλητο το Oruc Reis συνεχίζει τις έρευνες στο τμήμα της ελληνικής ΑΟΖ που άφησε ακάλυπτο η συμφωνία με την Αίγυπτο – Νέες απειλές από τον… σουλτάνο!

2020-09-02

Συνεχίζει ανενόχλητο και χωρίς κανένα εμπόδιο και σήμερα τον πλου του εντός της ελληνικής ΑΟΖ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis συνοδεία πλοίων του πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας. Πιο συγκεκριμένα κινείται ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, στο τμήμα εκείνο ακριβώς που άφησε εκτός διευθέτησης - για ανεξήγητους μεχρι στιγμής λόγους από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης - η συμφωνία για την χάραξη ΑΟΖ με την Αίγυπτο! Και που είναι και το κομμάτι που περισσότερο από οτιδήποτε άλλο αμφισβητεί και διεκδικεί για τον εαυτό της η Τουρκία.

Η πορεία του εντός της ελληνικής ΑΟΖ και οι νέες προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της γείτονος Ταγίπ Ερντογάν ουσιαστικά αμφισβητούν ανοιχτά πλέον την επήρεια ελληνικών νησιών όπως το Καστελόριζο, η Ρόδος, η Κάσος, η Κάρπαθος και η Κρήτη.

H Τουρκία συνεχίζει να γκριζάρει τις περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ στη νοτιοανατολική Μεσόγειο καθώς εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας νέα navtex για το Oruc Reis.

Η μόνη αντίδραση από την ελληνική πλευρά είναι μια αντι-navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης και μια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών η οποία αναφέρει ότι η «η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή».

Σήμερα Τρίτη το Oruc Reis που συνεχίζει με τη χαμηλή ταχύτητα των 4,2 κόμβων τις έρευνές του ανενόχλητο στην ελληνική ΑΟΖ αμφισβητώντας ευθέως την επήρεια των ελληνικών νησιών βρίσκεται: 105 νμ από τη Στρογγύλη, 94 νμ από τη Ρόδο, 92 νμ από την Κάσο και την Κάρπαθο, 110 νμ από την Κρήτη, 179 νμ από την Κύπρο και 178 νμ από την Αίγυπτο.

Ο Ερντογάν προειδοποιεί «πειρατές» και «αποικιοκράτες»...

Στο μεταξύ υψηλούς τόνους διατηρεί ο Τούρκος πρόεδρος έναντι της Ελλάδας και της Γαλλίας προειδοποιώντας «πειρατές» και «αποικιοκράτες» για συνέχιση των ερευνών σε θαλάσσιες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στα κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν ανάλογα αποτελέσματα και στην Μεσόγειο. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία «έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή» και προειδοποίησε πως «κανένας δεν θα μπορέσει να την εγκλωβίσει στον κόλπο της Αττάλειας».

Βάζοντας στο στόχαστρό του Ελλάδα και Γαλλία είπε ότι δεν θα ανεχθεί «πειρατές» και «αποικιοκράτες» και έκανε αναφορά στο «Oruc Reis» επαναλαμβάνοντας πως θα συνεχίσει τις έρευνες του, ελπίζοντας σε «καλά νέα» από αυτές.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ https://www.opoligrafos.gr/world/anenoxlito-to-oruc-reis-sinexizei-ereunes/