ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 31 ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

2021-08-07

Προς: Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Βορίδη 

Κοιν: Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη Κοινοποιούμενη και 

προς: 1. ΚΕΔΕ, 2. ΚΟΜΜΑΤΑ, 3. ΓΣΕΕ, 4. ΟΙΥΕ, 5. Μ.Μ.Ε 

Θέμα: «Απαράδεκτη, ντροπιαστική και με πλήρη ασέβεια στα ανθρώπινα δικαιώματα, η καταδίκη μας σε μισθούς δίωρης απασχόλησης των 180€ μηνιαίως» 

Κύριε Υπουργέ, Με το υπ' αριθμ. 56982/30.7.2021 έγγραφο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης καλείτε όλους τους δήμους της χώρας να προχωρήσουν σε προκηρύξεις των θέσεων για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων όλης της χώρας για το διδακτικό έτος 2021-2022, ακριβώς με τον ίδιο αριθμό εγκεκριμένων ανθρωποωρών, αλλά με δυνατότητα 6.008 επιπλέον προσλήψεων -ακόμα και δίωρης ημερήσιας απασχόλησης- καταδικάζοντας έναν κλάδο των 9.474 εργαζομένων (τώρα πλέον 15.482), σε μισθούς κυριολεκτικά πείνας. Η απόφασή σας, σε περίπτωση που δεν έχετε αντιληφθεί το μέγεθος της αδικίας που διαπράττετε, είναι απαράδεκτη πολιτικά και κοινωνικά ανάλγητη και μας κάνει να ντρεπόμαστε για το γεγονός ότι μια ευνομούμενη δυτικοευρωπαϊκή χώρα εξακολουθεί να λειτουργεί όχι με βάση το κράτος δικαίου, αλλά ως μια τριτοκοσμική χώρα δίχως κανόνες και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατά το διδακτικό έτος 2020-2021 εγκρίνατε συνολικά 45.922 ημερήσιες ανθρωποώρες για τον καθαρισμό των σχολικών κτιρίων της χώρας οι οποίες, αν και δεν επαρκούσαν για τις ανάγκες καθαριότητας, επιμερίστηκαν σε 9.474 προσλήψεις, ήτοι 5.500 θέσεις πλήρους απασχόλησης και 4.474 μερικής απασχόλησης (3 ωρών ημερησίως). 

Φέτος, για το διδακτικό έτος 2021-2022, με τα ίδια κονδύλια και τις ίδιες ανθρωποώρες, δίνετε τη δυνατότητα στους Δήμους να προκηρύξουν μέχρι και 15.482 θέσεις εργασίας στην καθαριότητα σχολικών κτιρίων ακόμα και με δίωρη απασχόληση. Καταλαβαίνετε κύριε Υπουργέ ότι με την απόφασή σας αυτή θα μειωθούν οι αποδοχές μας στα 180€ από τα 700€ της πλήρους απασχόλησης και τα 330€ της μερικής; Θεωρείτε ότι μπορεί μια εργαζόμενη μάνα και ένας εργαζόμενος πατέρας να ζήσει την οικογένειά του με 180€; Να πηγαινοέρχετε καθημερινά από το σπίτι στο σχολείο και από το σχολείο στο σπίτι, πληρώνοντας εισιτήρια και να μπορεί να προσφέρει στον ίδιο και την οικογένεια τα στοιχειώδη για την επιβίωση; Αναθεωρήστε κύριε Υπουργέ όσο είναι καιρός. Είναι ντροπιαστικό και εξευτελιστικό αυτό που μας κάνετε. Δουλεύουμε 20 χρόνια στα σχολεία με απλήρωτη υπερβάλλουσα εργασία καθημερινά διότι αγαπάμε την εργασία μας, τους δασκάλους και τους μικρούς μαθητές. Έχουμε δώσει τα πάντα και ειδικά τώρα την περίοδο της πανδημίας λιώσαμε κυριολεκτικά στη μάχη με τον COVID-19. Εσείς έχετε την αποκλειστική ευθύνη γι' αυτό που συμβαίνει, εσείς μόνο μπορείτε με γενναιότητα και ευαισθησία να διορθώσετε άμεσα αυτή την τεράστια αδικία, πριν ξεκινήσουν να βγαίνουν οι «προκηρύξεις» ή μάλλον οι καταδικαστικές μας αποφάσεις.

Και κάτι τελευταίο. Θέλουμε το Σεπτέμβριο θέλουμε να αντικρίσουμε την εκπαιδευτική και τη μαθητική κοινότητα με περηφάνια και ψηλά το κεφάλι. Θέλουμε να υποδεχθούμε τους γονείς με το πιο πλατύ μας χαμόγελο και να δουν ότι παραδίδουν τα παιδιά τους σε χώρους ασφαλείς και αστραφτερούς από καθαριότητα. Μην μας αναγκάσετε να οδηγηθούμε σε έναν αγώνα επιβίωσης. Τότε θα τους έχουμε όλους στο πλευρό μας!

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ 31 ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ