Ανοίγουν τα σχολεία χωρίς καθαρίστριες διότι άλλαξαν, εν μέσω πανδημίας, τη διαδικασία πρόσληψης των υπαλλήλων καθαριότητας…

2020-09-02

Από τις αρχές του μήνα, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές θα είναι στα σχολεία και η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα προσλάβει καθαρίστριες για τις σχολικές μονάδες για το έτος 20020-21. Οι καταγγελίες που φτάνουν στο tvxs.gr μιλούν για πρωτοφανή ανευθυνότητα εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών που άλλαξε τη διαδικασία προσλήψεων εν μέσω καλοκαιριού και πανδημίας. «Φυσιολογικά, η διαδικασία έπρεπε να έχει κινηθεί τέλη Ιουλίου και να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Δεν είναι δυνατόν σήμερα, εν μέσω πανδημίας, να ξεκινάμε χωρίς υπαλλήλους καθαριότητας» λένε υπάλληλοι δήμων στο tvxs.gr ενώ οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών καταγγέλλουν με ανακοινώσεις κυβέρνηση και δήμο Αθηναίων.Πέραν τούτου όμως, το νέο ΦΕΚ (που στηρίχθηκε στον νόμο 2431 του 1996) αποκλείει καθαρίστριες μετανάστριες που δουλεύουν ακόμα και επί 18 χρόνια στα σχολεία του δήμου της Αθήνας, αφού δικαίωμα για αίτηση είχαν μόνο Έλληνες υπήκοοι ή πολίτες της ΕΕ που έχουν πιστοποιητικό ελληνομάθειας, ή φοιτούν σε ελληνικό ίδρυμα! Για ρατσιστική νομοθεσία κάνει λόγο ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Παρθενώνας στην ανακοίνωση που θα διαβάσετε παρακάτω.Το χάος έπεται!Αιτία της αναστάτωσης, η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, να αλλάξει εν μέσω καλοκαιριού τη διαδικασία πρόσληψης των υπαλλήλων καθαριότητας στα σχολεία. Συγκεκριμένα με Κοινή Υπουργική Απόφαση στις 7/8, μετέφερε την διαδικασία πρόσληψης, από τις σχολικές επιτροπές ΝΝΠΔ (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με ευθύνη την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση), στα γραφεία Προσωπικού των Δήμων.

Μάλιστα προέβλεπε ότι η σχετική προκήρυξη έπρεπε να βγει στο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου!«Όμως, ήταν ήδη 7 Αυγούστου όταν βγήκε η υπουργική απόφαση και το μισό 15ήμερο είχε περάσει. Επίσης έπρεπε να ακολουθήσει άλλη μια υπουργική απόφαση με το πόσες θέσεις ανά δήμο έπρεπε να προκηρυχθούν....» λέει υπάλληλος δήμου στο tvxs.gr. «Η δεύτερη αυτή απόφαση εκδόθηκε την 21 Αυγούστου! Ήδη το πρώτο 15ήμερο είχε χαθεί»

Η διαδικασία επίσης προβλέπει, από την έκδοση της πρόσκλησης των υποψηφίων τρεις μέρες περιθώριο για αιτήσεις, δύο μέρες για ενστάσεις και μετά ανάρτηση των οριστικών πινάκων των προσλήψεων.Σύμφωνα με υπαλλήλους των δήμων, το πραγματικό χάος έπεται γιατί ο έλεγχος δικαιολογητικών θα γίνει μετά την υπογραφή της σύμβασης αφού οι υποψήφιοι έχουν δέκα μέρες περιθώριο να τα προσκομίσουν. «Δυστυχώς ο προγραμματισμός του Υπ. Εσωτερικών είναι της πλάκας και παράλληλα υπάρχει μια αδυναμία κατανόησης των πραγματικών συνθηκών που επικρατούν στις διοικητικές υπηρεσίες των δήμων» λέει υπάλληλος δήμου Αττικής. Υπάλληλοι άλλων δήμων σημειώνουν, ότι σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, η διαδικασία μπορεί να μην έχει ολοκληρωθεί ούτε στις 14 του μήνα, ημερομηνία που φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες ημέρα έναρξης της σχολικής περιόδου.Δημιουργούν νέα κρίση πάνω στην κρίση«Εν μέσω πανδημίας, επιστρέφουμε αύριο στα σχολεία δάσκαλοι και καθηγητές χωρίς καθαρίστριες. Λένε ότι η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία. Εμείς δημιουργούμε νέα κρίση πάνω στην κρίση» λέει διευθύντρια δημοτικού σχολείου Αθήνας στο tvxs.gr. Υπογραμμίζει επίσης πως εν μέσω πανδημίας, το καλύτερο για όλους και όλες θα ήταν να ανανεωθούν οι συμβάσεις του προσωπικού που εργάζεται επί χρόνια στα σχολεία όπως συνέβαινε έως το 2019. «Έχει εγκαθιδρυθεί μια σχέση εμπιστοσύνης με τις γυναίκες που είναι 10, 11 χρόνια στα σχολεία. Γνωρίζουν τις σχολικές μονάδες, ξέρουν τι να προσέξουν σήμερα που αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της πανδημίας. Οι συμβάσεις τους ανανεώνονταν όλα αυτά τα χρόνια χωρίς να ζητούνται αυτά τα πιστοποιητικά. Πόσες Βουλγάρες πιστεύετε για παράδειγμα θα διαθέτουν αυτά τα χαρτιά; Το ΦΕΚ αυτό αποκλείει μόνο στην Αθήνα 60 εργαζόμενες. Ανάμεσα τους Αλβανίδες που ζουν χρόνια εδώ αλλά δεν έχουν ιθαγένεια» λέει η διευθύντρια του σχολείου.Σύλλογος Εκπαιδευτικών:Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Παρθενώνας καταγγέλλει με ανακοίνωση του και τη νέα διαδικασία πρόσληψης και την ρατσιστική νομοθεσία που αποκλείει τις μετανάστριες, καταγγέλλει την κυβέρνηση και τον δήμαρχο Αθηναίων και καλεί τα σωματεία σε δράση.«Καμία από τις δύο διαδικασίες δεν μπορεί να είναι ανεκτή! Εδώ και χρόνια λέμε ότι η καθαριότητα των σχολείων πρέπει να καλύπτεται από μόνιμο προσωπικό που να καλύπτει όλες τις ανάγκες! Πόσο μάλλον τώρα σε συνθήκες πανδημίας» γράφει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, τις επόμενες μέρες θα δημοσιοποιήσουν τις ανακοινώσεις τους και οι υπόλοιποι σύλλογοι εκπαιδευτικών.Σύλλογος Εκπαιδευτικόν Π. Ε. ΠαρθενώναςΣχετικά με τις/τους σχολικές/-ούς καθαρίστριες/-ες.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ https://www.opoligrafos.gr/greece/sxoleia-xoris-katharistries/