Αντιμέτωποι με μια καταιγίδα εξώσεων και πλειστηριασμών

2020-05-01

Η άρση προστασίας της α' κατοικίας συνιστά κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα. Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, έμποροι, μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, που πλήττονται από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια καταιγίδα εξώσεων και πλειστηριασμών.

Η κυβέρνηση παριστάνει ότι διαπραγματεύεται με τους θεσμούς ενόψει της 1ης Μαΐου. Η πραγματικότητα είναι ότι αρνείται να παρατείνει την προστασία της α' κατοικίας και να απαγορεύσει τους πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του 2020. Ότι βιάζεται να ανοίξει τα δικαστήρια με προφανή σκοπό. Ότι ετοιμάζει ένα νέο πτωχευτικό δίκαιο υπό τις οδηγίες των τραπεζών.

Η πρόταση της Ένωσης Δικαίου Προστασίας Καταναλωτή για την προστασία της α' κατοικίας, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας, είναι μια σοβαρή πρόταση, σε θετική κατεύθυνση. Θα πρέπει τα κόμματα, η οργανωμένη επιχειρηματικότητα, οι καταναλωτικές ενώσεις και οι φορείς δανειοληπτών να συμβάλλουν στο διάλογο που ανοίγει η πρόταση αυτή.

Η υγειονομική και η επερχόμενη οικονομική κρίση δεν πρέπει να μετατραπούν σε ευκαιρία για τους λίγους και καταστροφή για τους πολλούς.

Ο Αλ. Τσίπρας και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επανακατέθεσαν στη Βουλή την τροπολογία για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2020.

Η συγκεκριμένη τροπολογία προβλέπει την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και την αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να μην αφήσει απροστάτευτα χιλιάδες νοικοκυριά που δοκιμάζονται από τις συνέπειες της πανδημίας.

Παρέμβαση στην Πέλλα.