Αντιπολίτευση στον καιρό της κρίσης

2020-04-29

Σε στιγμές κρίσης, φόβου, ανασφάλειας και αβεβαιότητας οι κοινωνίες συντηρητικοποιούνται και τείνουν προς την εκάστοτε εξουσία. Είναι όμως βέβαιο πως η αντίστροφη μέτρηση για τη Νέα Δημοκρατία θα αρχίσει με το πέρασμα στη διαχείριση και αντιμετώπιση της επερχόμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Τότε θα κριθεί βεβαίως και η δική μας επάρκεια 

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως, αν ζητηθεί από τον μέσο Έλληνα πολίτη να αναφέρει ένα πρόσωπο που σηματοδοτεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον την πρωτοφανή περιπέτεια που περνάμε, θα είναι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κατάφερε από την πρώτη στιγμή να κερδίσει την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων πολιτών. Η σοβαρότητα, η ευγένεια, το ύφος και η βαθιά ανθρωπιά που εκπέμπει έκαναν γρήγορα τους Έλληνες πολίτες να «κρέμονται» καθημερινά από τα χείλη του.

Την τεράστια επιρροή και το επικοινωνιακό χάρισμα του κ. Τσιόδρα ήταν επόμενο πως θα αξιοποιούσε στο έπακρο ο κ. Μητσοτάκης. Από την εικόνα των δημόσιων εμφανίσεων με την αδιαμεσολάβητη σχέση του με τον καθηγητή (απουσία του αρμόδιου υπουργού) μέχρι τη διεκπεραίωση «επικίνδυνων» αποστολών, όπως το κλείσιμο των εκκλησιών.

Η κυβέρνηση, μετά την αρχική αμφιθυμία και διστακτικότητα, έκανε αυτό που όφειλε να κάνει. Να ακούσει δηλαδή τους ειδικούς επιστήμονες. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του, πολύ σωστά, με υπευθυνότητα ασυνήθιστη στα αντιπολιτευτικά μας ήθη, στήριξαν από την πρώτη στιγμή τα δύσκολα μέτρα έκτακτης ανάγκης. Και αυτός είναι από τους βασικούς λόγους επιτυχίας στην εφαρμογή τους.

Κι ενώ η πλειονότητα των πολιτών πιστώνει με ανακούφιση αυτήν τη στάση ευθύνης στον ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξαν και εξακολουθούν, κυρίως στο Διαδίκτυο, φωνές αμφισβήτησης αυτής της στάσης. Η υπευθυνότητα στην υγειονομική κρίση δεν σημαίνει εκπτώσεις στην αντίθεσή μας στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Η στοχευμένη και οξεία κριτική μας δεν προϋποθέτει την άρνηση των επιβεβλημένων μέτρων. Ούτε προφανώς χαρίζουμε την επιστημονική κοινότητα στη Νέα Δημοκρατία.

Εξάλλου κατάκτηση του Διαφωτισμού αποτελεί ο σεβασμός της φωνής των ειδικών. Έτσι θα ακουστούμε αύριο από το εθνικό ακροατήριο, όταν η οικονομική και κοινωνική κρίση θα κλιμακώνεται.

Η συντηρητική παράταξη, από τη λαϊκή Δεξιά μέχρι τη νεοφιλελεύθερη έκφρασή της, παρά τις εξαρτήσεις της από κάθε μορφής ιδεοληψία ή πελατειασμό, αγκάλιασε και καλύφθηκε έξυπνα πίσω από τη φωνή των ειδικών επιτυγχάνοντας οφέλη και ελαχιστοποιώντας κόστη. Κορυφαίο παράδειγμα η αντιμετώπιση της Εκκλησίας και των πιστών.

Αντιθέτως, πεδίο δόξης λαμπρόν για άσκηση αντιπολίτευσης αποτελούν η ακραία υποκρισία της Νέας Δημοκρατίας και ο κυνισμός του ωφελιμισμού σε σχέση με το δημόσιο σύστημα Υγείας. Ενώ μέχρι χθες το αρνιόταν και το υπονόμευε, σήμερα εμφανίζεται ως ο σωτήρας και ο αναζωογονητής του.

Και βέβαια η σκανδαλώδης διαχείριση του δημοσίου χρήματος προς ημετέρους και κυρίως στους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, καθώς και η πρωτοφανής απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Και επειδή φαντάζομαι πως κάποιοι ζώνονται ήδη από τον πειρασμό άμβλυνσης «ενοχλητικών» δικαιωμάτων και ελευθεριών, εκεί κι αν απαιτείται εγρήγορση.

Η οργανωμένη προσπάθεια φίμωσης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, όπως και του συνόλου της αντιπολίτευσης δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της κατά τα άλλα φιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας.

Σε στιγμές κρίσης, φόβου, ανασφάλειας και αβεβαιότητας, οι κοινωνίες συντηρητικοποιούνται και τείνουν προς την εκάστοτε εξουσία. Είναι όμως βέβαιο πως η αντίστροφη μέτρηση για τη Νέα Δημοκρατία θα αρχίσει με το πέρασμα στη διαχείριση και αντιμετώπιση της επερχόμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Τότε θα κριθεί βεβαίως και η δική μας επάρκεια.

* Ο Σπύρος Δανέλλης είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, πρώην βουλευτής Ηρακλείου