Από την αρχή η κυβέρνηση της ΝΔ «κλείνει τα μάτια» στο «προσφυγικό»

2020-05-14

Στο προσφυγικό φαίνεται ότι οι δομές στα νησιά, στη Λέσβο η Μόρια, στη Χίο η ΒΙΑΛ, όχι μόνο δεν φεύγουν, αλλά θα επεκταθούν ή απλώς θα μετακινηθούν.

Από την αρχή η κυβέρνηση της ΝΔ «κλείνει τα μάτια» στο συγκεκριμένο θέμα, με την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Την δημιουργία στα νησιά εκρηκτικής κατάστασης χωρίς σχέδιο.

Αυτό συνεχίζεται και με το πρόσφατο νομοσχέδιο. Μόνη απάντηση προβάλλεται η αποτροπή, η γενικευμένη κράτηση, οι μετακλητοί σε θέσεις ευθύνης, τα μυστικά κονδύλια για... πλωτά φράγματα.

Δηλαδή, σε παραβιάσεις δικαιωμάτων, καταδίκες της Ελλάδας και κανένα αποτέλεσμα.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνα, η «αποτροπή» (και στη θάλασσα) είναι μόνιμα στα χείλη βουλευτών και υπουργών της ΝΔ.

Οι εξαφανίσεις ανθρώπων από τη Χίο και αλλού, έγιναν συνήθεια, με μόνιμη επωδό το «δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι πλέον».

Παράλληλα, οι δικλίδες ελέγχου των αναθέσεων είναι ελάχιστες. Λένε «η κρίση είναι ευκαιρία».Στο προσφυγικό-μεταναστευτικό την κάνουν ευκαιρία για τακτοποίηση ημετέρων, για εφαρμογή κλειστών κέντρων-φυλακών, για αναθέσεις εκατομμυρίων που υπογράφονται από μετακλητούς.

Και ενώ η κατάσταση παραμένει εκτός ελέγχου, στη Βουλή αντιμετωπίσαμε οργουελιανή κατάσταση, με δηλώσεις περί «συντριπτικής αποσυμφόρησης των νησιών».

Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη