Απουσία πολιτικής και μέτρων στήριξης του τουρισμού

2020-05-13

Αν συνεχιστεί η σημερινή απουσία πολιτικής και μέτρων στήριξης του τομέα, μπορεί μέχρι τέλος Ιουλίου να έχουμε άλλες 400 χιλιάδες λιγότερες προσλήψεις και να χαθούν άλλες 150 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, με δραματικές συνέπειες στην ανεργία.

Ο τουρισμός υπό τη στενή έννοια (καταλύματα και επισιτισμός) παράγει το 13% του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ με τους πολλαπλασιαστές του ΚΕΠΕ και του ΙΟΒΕ (2,2 έως 2,65), φτάνει μέχρι το 30% του ΑΕΠ. Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι στον τομέα αποτελούν 11% έως 26% της συνολικής απασχόλησης.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) μιλούν για τη χειρότερη κρίση του παγκόσμιου τουρισμού από το 1950, ενώ οι εκτιμήσεις του για 60% έως 80% μείωση των τουριστικών αφίξεων στα κράτη-μέλη του το 2020 είναι συμβατές με τις προβλέψεις του ΔΝΤ και της Ε.Ε. για 10% ύφεση στην Ελλάδα, η χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε., ακριβώς λόγω της πολύ μεγάλης εξάρτησης της χώρας από τον τουρισμό. Των δυσμενών προβλέψεων του ΠΟΤ είχε προηγηθεί εντός του Απριλίου πανελλαδική έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Μελετών και Προβλέψεων, η οποία έδειξε ότι το 65% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας και το 52% αυτών εποχικής λειτουργίας θεωρούσε πιθανή ή πολύ πιθανή τη χρεοκοπία.

Τα προχθεσινά στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, που μας επιτρέπουν να αποτιμήσουμε τις συνέπειες του lockdown στην απασχόληση των μισθωτών, ήρθαν να σημάνουν συναγερμό. Μόνο στα καταλύματα και στον επισιτισμό (στενή έννοια τουρισμού) έγιναν τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο 215 χιλιάδες λιγότερες προσλήψεις σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό δίμηνο και υπήρξε απώλεια 128 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Αν συνεχιστεί η σημερινή απουσία πολιτικής και μέτρων στήριξης του τομέα, μπορεί μέχρι τέλος Ιουλίου να έχουμε άλλες 400 χιλιάδες λιγότερες προσλήψεις και να χαθούν άλλες 150 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, με δραματικές συνέπειες στην ανεργία.

Εάν στις παραπάνω απώλειες προσθέσουμε τις μειωμένες προσλήψεις υπαλλήλων τουριστικών γραφείων και πρακτορείων, ναυτικών στην ακτοπλοΐα, την κρουαζιέρα και την πλοήγηση τουριστικών σκαφών, ξεναγών και οδηγών τουριστικών λεωφορείων, πωλητών σε τουριστικά καταστήματα, εργαζόμενων στα επαγγέλματα της οικοδομής για επισκευές τουριστικών καταλυμάτων κλπ. τότε τα μεγέθη είναι πολύ μεγαλύτερα και ανησυχητικά.

Οι απώλειες θα είναι, τέλος, ακόμα μεγαλύτερες εάν συνυπολογίσουμε τη χρεοκοπία μικροεπιχειρήσεων και την ανεργία των ιδιοκτητών τους.

Από άρθρο της Μαρίας Καραμεσίνη / Καθηγήτριας Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο / Δημοσίευση στην Αυγή της 09 Μαΐου 2020