Ασφυξία στα δημοσιονομικά με καθίζηση εσόδων και η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη και τα φορτώνει στην πανδημία!

2020-07-17

Έντονες είναι πλέον οι ενδείξεις δημιουργίας δημοσιονομικής "ασφυξίας" στα οικονομικά της χώρας κι ενώ οι δικαιωμένοι μόλις χθες στο ΣτΕ συνταξιούχοι - αλλά και όσοι δεν είχαν προσφύγει αλλά ύπεστησαν όλες τις παράνομες παρακρατήσεις - περιμένουν την επιστροφή των αναδρομικών τους το επόμενο διάστημα που ανάλογα με το πόσοι τελικά θα είναι - και για ποιο τμήμα των παράνομων περικοπών θα αποζημιωθούν - θα αγγίζει μέχρι και τα 2 δις ...

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου, τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 18,4 δισ. ευρώ μειωμένα κατά 2,6 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο του προϋπολογισμού του 2020 αλλά αυξημένα κατά 333 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Το συνολικό ύψος των καθαρών εσόδων ανήλθε σε 19,2 δισ. ευρώ μειωμένα κατά 16% σε σχέση με το στόχο του προϋπολογισμού λόγω της επίπτωσης από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το πρωτογενές έλλειμμα το πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκε σε 5,8 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 313 εκατ. ευρώ.

Τον Ιούνιο, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,2 δισ. ευρώ δηλαδή 955 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το μηνιαίο στόχο λόγω της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας που «έφερε» η υγειονομική κρίση. Τα έσοδα επηρεάστηκαν από την παροχή του κινήτρου της έκπτωσης 25% στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία, καταβάλλοντας εμπρόθεσμα τις οφειλές τους (ΦΠΑ & βεβαιωμένη φόροι).

Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα, από την πορεία των εσόδων μέσα στο μήνα, αυτό που παρατηρείται είναι ότι τα κρατικά ταμεία «ενισχύονται» τις τελευταίες ημέρες του μήνα. Η πορεία του τουρισμού και το πλήγμα που έχει υποστεί έως τώρα, χωρίς να μπορεί να κάνει ακριβείς προβλέψεις για το επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένεται να επηρεάσει τα έσοδα του Ιουλίου-Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.

Αποδίδουν την καθίζηση στην πανδημία...

Το οξύμωρο πάντως είναι οτι από το ΥΠΟΙΚ ο κ Σκυλακάκης εμφανιζεται και ... ικανοποιημένος από την πορεία των δημοσιονομικών.Το Ιούνιο τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 2,9 δισ. ευρώ, μειωμένα μεν κατά 426 εκατ. ευρώ ή 12,7% έναντι του μηνιαίου στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020, αλλά αυξημένα κατά 102 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες μηνιαίες εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για το συγκεκριμένο μήνα !!!

Κατά τον υφυπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη η μείωση των φορολογικών εσόδων είναι Ιούνιο μικρότερη του αναμενόμενου. Όπως δήλωσε για τα , φορολογικά έσοδα «τον Ιούνιο, η μείωσή τους, έναντι του αρχικού προ πανδημίας στόχου (-12,7%), ήταν σημαντικά μικρότερη, έναντι της αντίστοιχης μείωσης των μηνών Απριλίου και Μαΐου. Η καλή αυτή επίδοση δεν αίρει την πίεση που θα εξακολουθήσει να υπάρχει στα φορολογικά έσοδα τους επόμενους μήνες, λόγω της βαρύτατης ύφεσης που προκαλεί η πανδημία, προπαντός στα έσοδα του τουρισμού».

Πηγή : thefaq.gr