Άστραψε και βρόντηξε ο Γ. Φίλης: Αν η κυβέρνηση διαπραγματευτεί με την Τουρκία, θα είναι ο απόλυτος εξευτελισμός της Ελλάδας! [VIDEO]

2020-08-24

Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο πρόεδρος του ΕΛΙΣΜΕ και αντιστράτηγος ε.α., Ιωάννης Μπαλτζώης και ο διδάκτωρ γεωπολιτικής και καθηγητής γεωστρατηγικής, Γιώργος Φίλης.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, «εάν η ελληνική πλευρά αποφασίσει να διαπραγματευτεί στις 28, θα είναι η απόλυτη αποδόμηση του ελληνικού πολιτικού συστήματος και ο απόλυτος ξεφτιλισμός της Ελλάδας. Η Τουρκία κάνει εκφοβισμό χειρίστου είδους που δεν υπάρχει στις διεθνείς σχέσεις».

Συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο, υποστήριξε πως «είναι προσβλητικό για την Ελλάδα, και ακόμα πιο προσβλητικό αν οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση, ενώ τα στρατεύματα της Τουρκίας βρίσκονται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, να κάνει συζήτηση». Θεωρεί πως οι ενέργειες της Τουρκίας οφείλονται στην πεποίθηση της γείτονος ότι η Ελλάδα δε θα αντιδράσει στρατιωτικά.

«Η ελληνική κυβέρνηση να συζητήσει κυρώσεις στην ΕΕ, οι οποίες αν είναι ουσιαστικές, θα βοηθήσουν να αποσταθεροποιηθεί το οικονομικό σύστημα της Τουρκίας», πρότεινε.

Από την πλευρά του ο κ. Μπαλτζώης συμφώνησε με τον κ. Φίλη, λέγοντας πως «μας σέρνουν στο τραπέζι με το προσβλητικό κ αι απαξιωτικό τρόπο».

Θετικό στην όλη κατάσταση βρίσκει το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή «έχει κινητοποιηθεί όλος ο κόσμος και βλέπουν την Τουρκία σαν ένα παγκόσμιο ταραξία που διασαλεύει την ειρήνη στην περιοχή».

Για τις συμμαχίες με άλλες χώρες, ο κ. Φίλης υποστήριξε πως «δε θα έρθει κανείς να μας σώσει αν δε δείξουμε ότι υπερασπιζόμαστε το χώρο μας», ενώ ο κ. Μπαλτζώης σημείωσε πως η Ελλάδα πρέπει να συνάψει συμμαχίες με χώρες όπως η Γαλλία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία.

Τέλος, ο κ. Φίλης τόνισε πως πρέπει να μπει η έννοια του casus belli και πως κατ' αυτόν τον τρόπο λειτουργούν τα κράτη που θέλουν να υπογράψουν την ύπαρξή τους στον 21ο αιώνα.

Με πληροφορίες από το megatv.com

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ https://www.opoligrafos.gr/politics/filis-an-i-kyvernisi-diapragmateytei-me-tin-toyrkia-tha-einai-o-apolytos-exeytelismos-tis-elladas/