Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη

2021-12-06

Συμπληρώθηκαν 13 χρόνια χθες από την αλήτικη, γιατί αλήτικη ήταν, δολοφονία του 15χρονου, τότε, Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια από τον Επαμεινώνδα Κορκονέα. Ο Αλέξης θα ήταν σήμερα 28 ετών. Άφησε την τελευταία του πνοή στο πεζοδρόμιο επειδή έτσι γούσταρε κάποιος νταής από τη Μεσσηνία.

*** Τι θυμάμαι από εκείνη τη μέρα; Θυμάμαι ότι από την πρώτη στιγμή τα κανάλια ξεκίνησαν να παίζουν τα δελτία Τύπου και τις διαρροές της Αστυνομίας περί επεισοδίων, επίθεσης από αναρχικούς, συμπλοκών, με αποκορύφωμα το παραποιημένο βίντεο του Mega, εκείνου του Mega που ανέβαζε και κατέβαζε κυβερνήσεις. Κάποιοι στο Mega πρόσθεσαν ήχο από συμπλοκές στο βίντεο που είχε τραβήξει κάποιος κάτοικος της περιοχής από το μπαλκόνι, έτσι ώστε να «δένει» με το αφήγημα της Αστυνομίας και των αρμόδιων υπουργείων Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης και το έβγαλαν στον αέρα για να πείσουν τους αποχαυνωμένους τηλεθεατές ότι για όλα φταίνε οι αναρχικοί που είναι κακά παιδιά και δεν ακούν. 

Όταν αποκαλύφθηκε η μονταζιέρα, ο τηλεοπτικός σταθμός έριξε την ευθύνη στον μοντέρ του, αποδίδοντας τα ηχητικά εφέ... στην «καλλιτεχνική του έμπνευση» και μετά από τρία χρόνια σιωπής ήρθε η πρώτη επίσημη απάντηση από το στόμα του τότε διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης του Mega, Χρήστου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος παραδέχθηκε την αλλοίωση του βίντεο: «Δυστυχώς, όλα πήγαν λάθος. Μεταδώσαμε αλλοιωμένο το μοναδικό βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή της δολοφονίας. Είχαν περιληφθεί ήχοι διαδήλωσης και σπασμένων βιτρινών πριν ακουστούν οι δολοφονικοί πυροβολισμοί του Κορκονέα. Έτσι, ευλόγως θα μπορούσε κάποιος να πιστέψει ότι προηγήθηκαν επεισόδια και, άρα, ο Κορκονέας βρέθηκε σε άμυνα! Ακολούθησε καταιγίδα επιθέσεων κατά του Μega και εναντίον μου προσωπικά, με βασική κατηγορία ότι παραποιήσαμε το βίντεο για να βγάλουμε λάδι τον δολοφόνο», είπε και έριξε εκ νέου ευθύνες στον τεχνικό του καναλιού. «Τι είχε, στ' αλήθεια, συμβεί; Για να ενισχύσουμε το θέμα αποφασίσαμε να μεταδώσουμε το ντοκουμέντο όχι απλώς στο ρεπορτάζ μαζί με όλα τα άλλα στοιχεία, αλλά και μόνο του στο ξεκίνημα του κεντρικού δελτίου. Το αναθέσαμε σε έναν άξιο παραγωγό για να προσθέσει βέλη -με γραφικά- που θα προσδιόριζαν τις θέσεις των δυο αστυνομικών, ώστε να γίνει πιο καθαρή η εικόνα -η λήψη ήταν ερασιτεχνική. Και συνέβη το απερίγραπτο: εκείνος αποφάσισε, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, να προσθέσει ήχους. Πράγμα που δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία του Μega. Έτσι το παρέδωσε στο τεχνικό τμήμα και μεταδόθηκε στο ξεκίνημα του δελτίου. Χωρίς να το ελέγξει κανείς. Αλλά και τι να ελέγξει; Αν μπήκαν τα δυο βέλη που του είπαμε να βάλει;»

*** Ενδεικτικά τα όσα έλεγαν για το θέμα 23 ώρες μετά οι Αλέξης Παπαχελάς, Άρης Πορτοσάλτε και Σία Κοσιώνη.

Αλέξης Παπαχελάς: «Δεν ήταν μία παρέα παιδιών τα οποία πήγαν να παίξουν ένα extreme sport σε κάποιο λούνα παρκ. Επετέθησαν σε εκπροσώπους του ελληνικού κράτους, που είναι οι αστυνομικοί. Στον υπόλοιπο κόσμο αυτό θεωρείται ένα βαρύτατο έγκλημα, εμείς το ανεχόμαστε να γίνεται σχεδόν κάθε βράδυ στα Εξάρχεια ή άλλες περιοχές»

Άρης Πορτοσάλτε: «Εάν οι δύο φρουροί δεν επέστρεφαν και απλώς αποδέχονταν τον λεκτικό προπηλακισμό τους, θα λέγαμε έλα μηρέ ένα ακόμα συμβάν, τα παιδιά εκτονώθηκαν βράδυ Σαββάτου θα πάνε να πιούνε καμία μπυρίτσα και τελείωσε».

Σία Κοσιώνη: «Δύο είναι οι επιλογές. Ή οργανωμένα πας και λες ότι συλλαμβάνω αυτούς τους θύλακες εγκληματικότητας, τους παίρνω τους πάω μέσα, τους ανακρίνω και τους επιβάλλω τις ποινές ή τους αφήνω και λέω ακόμα ένα ωραίο Σαββατόβραδο τέλειωσε».