Δελτίο Τύπου Θ. Τζάκρη 2020-08-06 - Αποζημιώσεις Αγροτών από τον ΕΛΓΑ

2020-08-07

Θεοδώρα Τζάκρη: Ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την επιτάχυνση των διαδικασιών αποζημίωσης των ζημιών που προκλήθηκαν στην Πέλλα από την κακοκαιρία ΘΑΛΕΙΑ

Λόγω των ζημιών σε αγροτικές καλλιέργειες που προκλήθηκαν σε πολλές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας από την κακοκαιρία «Θάλεια», που συνοδεύονταν με ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με την οποία ζητά να ξεκινήσει άμεσα από τον ΕΛΓΑ η διαδικασία των εξατομικευμένων εκτιμήσεων στις πληγείσες περιοχέςώστε οι ζημιές στις καλλιέργειες από το πρόσφατο καιρικό φαινόμενο με την ονομασία «Θάλεια» να αποτυπωθούν άμεσα και οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς να καταβληθούν το συντομότερο δυνατόν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Επιτάχυνση διαδικασιών για την καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για ζημιές στις καλλιέργειες σε περιοχές του Νομού Πέλλας από το πρόσφατο καιρικό φαινόμενο «Θάλεια».

Μετά το κύμα καύσωνα που έπληξε τη χώρα και τη σημαντική μεταβολή του καιρού, το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας ήταν ιδιαίτερα έντονο σε αρκετές περιοχές του Νομού Πέλλας. Η κακοκαιρία «Θάλεια» έκανε «το καλοκαίρι ... φθινόπωρο» και άλλαξε άρδην το σκηνικό του καιρού. Οι ισχυρές καταιγίδες που συνοδεύτηκαν από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες.

Πιο συγκεκριμένα στην Πολυκάρπη και ειδικά σε μια περιοχή προς το Μοναστηράκι υπήρξε έντονη χαλαζόπτωση που προκάλεσε ζημιές σε δενδρώδεις καλλιέργειες (ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα κ.λπ.), ενώ ισχυροί άνεμοι συνοδευόμενοι από έντονες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν και στην ευρύτερη περιοχή της Αλμωπίας (Τσάκωνες, Ριζοχώρι, Εξαπλάτανος κ.λπ.), ενώ έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν ολόκληρο τον Νομό.

Σχεδόν κάθε χρόνο αυτές οι αντίξοες καιρικές συνθήκες έχουν γίνει σχεδόν μόνιμη κατάσταση με αποτέλεσμα οι αγρότες να συνεχίζουν να χάνουν μέρος της παραγωγής τους και κατ' επέκταση του εισοδήματός τους. Εύλογα λοιπόν ζητούν να γίνει το δυνατόν συντομότερο η εκτίμηση των ζημιών και η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την καταβολή των προβλεπομένων αποζημιώσεων.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται ο ΕΛΓΑ να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία των εξατομικευμένων εκτιμήσεων στις πληγείσες περιοχές, ώστε οι ζημιές στις καλλιέργειες από το πρόσφατο καιρικό φαινόμενο με την ονομασία «Θάλεια» να αποτυπωθούν άμεσα και οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς να καταβληθούν το συντομότερο δυνατόν;-

Θεοδώρα Τζάκρη

Βουλευτής Πέλλας - ΣΥΡΙΖΑ