Δελτίο Τύπου Θ. Τζάκρη - Επιβεβαιώθηκε η άτακτη υποχώρηση της Κυβέρνησης με την επανένταξη των Γιαννιτσών στο δίκτυο της ΔΕΔΑ (Βίντεο)

2020-05-18

Θεοδώρα Τζάκρη: « Επιβεβαιώθηκε και στη Βουλή η άτακτη υποχώρηση της Κυβέρνησης με την επανένταξη των Γιαννιτσών και της Βέροιας στο δίκτυο φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ, μετά τη γενική κατακραυγή»

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτησή της Θεοδώρας Τζάκρη. Βολές για μετατροπή της Ρυθμιστικής σε Απορρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Η βουλευτής Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησής της για το θέμα της απένταξης των Γιαννιτσών και της Βέροιας από το πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ επεσήμανε ότι η υπαναχώρηση της ΡΑΕ και της ΔΕΔΑ, με την επανένταξη των Γιαννιτσών και της Βέροιας στη διαβούλευση των τευχών δημοπράτησης του διαγωνισμού για τα δίκτυα φυσικού αερίου της Κεντρικής Μακεδονίας ήταν επιβεβλημένη για τη συγκάλυψη της σκανδαλώδους μεταβίβασης ενός ώριμου και πλήρως χρηματοδοτημένου έργου δημοσίου συμφέροντος σε έναν ιδιώτη, αμφισβητούμενης ικανότητας εκτέλεσης και συντήρησης αυτού του έργου και εξαιτίας της πίεσης που άσκησε η ίδια, τόσο με την κατάθεση της Ερώτησης αυτής, όσο και με την αυτοπρόσωπη παρουσία της σε ΔΕΔΑ και ΡΑΕ μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.

Ζήτησε από τον υπουργό να απαντήσει αν η επαναφορά των Γιαννιτσών και της Βέροιας στα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού συνιστά αλλαγή πλεύσης και πρόθεση δημόσιας έκφρασης υπέρ της λύσης δημοσίου συμφέροντος ή αν το Υπουργείο εργαλειοποίησε τη ΔΕΔΑ Α.Ε. για να κερδίσει χρόνο δια της διαβούλευσης μέχρις ότου ο ιδιώτης καταστεί ικανός να εκτελέσει αυτό το, στρατηγικής σημασίας, έργο.

Η πρωτολογία της βουλευτή έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Η ερώτησή μου παραμένει επίκαιρη διότι πρέπει να αποκαλύψουμε τι κρύβεται πίσω από την τακτική υποχώρηση της ΔΕΔΑ ΑΕ και του ΥΠΕΝ.

Η ΡΑΕ, με την προφανή συμπαιγνία της ΔΕΔΑ, απένταξε από το πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΔΑ, το έργο ανάπτυξης δικτύων αερίου στα Γιαννιτσά και στη Βέροια, που σημειώνεται ότι έχει ήδη διασφαλισμένη χρηματοδότηση αφού χρηματοδοτείται κατά περίπου 50% από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ της Κεντρικής Μακεδονίας και ταυτόχρονα δανειοδοτείται με 40% περίπου από την ΕΤΕπ.

Για να πετύχει την απένταξη του έργου, η ΡΑΕ «πάτησε» πάνω στη μετάθεση κατά 19 μήνες που της δήλωσε η ΔΕΔΑ, αναφορικά με την ημερομηνία κατασκευής των 10 χλμ του 1ου έτους κατασκευών.

Έτσι, αφού όρισε αυθαίρετα το 1ο έτος ως 1η «φάση» των κατασκευών, προχώρησε σε αυθαίρετη ερμηνεία και επίκληση του άρθρου 80Γ παρ. 3β του ν. 4001/2011, που λέει όμως ότι ένα έργο μπορεί να απενταχθεί μόνο όταν παρέλθει 18μηνο από την δηλωθείσα ημερομηνία ολοκλήρωση του έργου συνολικά και όχι από την ολοκλήρωση οποιούδηποτε έτους κατασκευών.

Η μία αυθαιρεσία πάνω στην άλλη, αφού τα έργα της ΔΕΔΑ δε χωρίζονται σε «φάσεις», ενώ η ημερομηνία ολοκλήρωσής τους, που είναι η 31/12/2023, μηδέποτε μετατέθηκε στον προγραμματισμό της ΔΕΔΑ. Αυτή είναι η αρχή του σκανδάλου.

Η αυθαιρεσία όμως της ΡΑΕ δε σταμάτησε στην άρση της αδείας διανομής της ΔΕΔΑ για τα Γιαννιτσά και τη Βέροια. Εκχώρησε την άδεια διανομής για τις περιοχές αυτές στην ίδια ιδιωτική εταιρία, στην οποία τους τελευταίους μήνες έχει εκχωρήσει άδειες διανομής για τους δήμους Δεσκάτης, Πολυκάστρου και Έδεσσας.

Το γεγονός ότι επανένταξε τα Γιαννιτσά στη διαβούλευση του διαγωνισμού για την επέκταση των δικτύων στην Κεντρική Μακεδονία πιο πολύ μου μοιάζει με επαναφορά στην αφετηρία και χάσιμο χρόνου παρά με τη θαρραλέα παραδοχή ενός σφάλματος που αποκλείεται να επαναληφθεί.

Η υπαναχώρηση της ΔΕΔΑ έρχεται να συγκαλύψει το προφανές σκάνδαλο μεταβίβασης ενός ώριμου και πλήρως χρηματοδοτημένου έργου δημοσίου συμφέροντος σε έναν ιδιώτη, αμφισβητούμενης ικανότητας εκτέλεσης και συντήρησης αυτού του έργου. Να γιατί θωρούμε ότι η υπόθεση αποτελεί σκανδαλώδη μεθόδευση δημιουργίας ιδιωτικού μονοπωλίου στο χώρο του φυσικού αέριου. Γιατί πέραν της δημιουργίας του μονοπωλιακού καθεστώτος στις περιοχές αυτές, υπάρχουν και άλλες προφανείς επιπτώσεις από την «ενορχηστρωμένη» αυθαίρετη απόφαση της ΡΑΕ:

Α. Να κατασκευαστούν δίκτυα αερίου πολύ μικρότερου μήκους από τα δίκτυα που θα κατασκεύαζε η ΔΕΔΑ. Στην περίπτωση της Έδεσσας αυτό έχει ήδη συμβεί, αφού ο εν λόγω ιδιώτης θα κατασκευάσει 11 χλμ περίπου για όλο τον Δήμο Έδεσσας, έναντι των 50 χλμ που προβλεπόταν να κατασκευαστούν μόνον για την πόλη της Έδεσσας, σύμφωνα με το προηγούμενο πρόγραμμα.

Β. Να μην ολοκληρωθούν ούτε τα «κουτσουρεμένα» δίκτυα φυσικού αερίου, αφού δεν είναι γνωστό αν ο ιδιώτης αυτός έχει την οικονομική δυνατότητα για να κατασκευάσει ταυτόχρονα δίκτυα αερίου σε τόσο πολλές περιοχές και δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο οι εργολάβοι να εγκαταλείπουν τα έργα και να κηρύσσονται έκπτωτοι γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα ολοκληρώσουν.

Γ. Να πληρώνουν ακριβότερα το αέριο οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, αφού τα κόστη για την κατασκευή και λειτουργία των δικτύων αερίου θα επιμερίζονται μόνον στους καταναλωτές των μεμονωμένων αυτών πόλεων και όχι σε όλους καταναλωτές της Περιφέρειας, όπως ισχύει για την όλη την υπόλοιπη χώρα.

Η ερώτηση λοιπόν αυτή αποσκοπεί στο να καταργήσει τα προσχήματα και να μας απαντήσει ο αρμόδιος Υπουργός εάν έχουμε αλλαγή πλεύσης και πρόθεση δημόσιας έκφρασης υπέρ της λύσης δημοσίου συμφέροντος ή εξαγορά χρόνου μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο υποστηρικτικό πλαίσιο προς τον ιδιώτη, ώστε αυτός να καταστεί ικανός να εκτελέσει το έργο.

Άρα, πριν ακόμη μπω στο θέμα της ΡΑΕ, επιμένω ότι ο αρμόδιος Υπουργός πρέπει να μας απαντήσει εδώ δημόσια για το αν αλλάζει στρατηγική υπέρ του δημοσίου συμφέροντος ή εάν εργαλειοποίησε την ΔΕΔΑ ΑΕ για να κερδίσει χρόνο δια της διαβούλευσης μέχρις ότου ο ιδιώτης καταστεί ικανός να εκτελέσει αυτό το στρατηγικής σημασίας έργο.

Και έρχομαι στο θέμα της ΡΑΕ. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ως αρμόδιος φορέας που ενέκρινε επί ΣΥΡΙΖΑ τα πλήρως χρηματοδοτημένα έργα ως έργα δημοσίου συμφέροντος, έρχεται στην συνέχεια να ακυρώσει τον εαυτό της και σαν υπηρέτης δύο αφεντάδων να κάνει τα χατίρια της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου;

Γινόμενη έτσι Απορυθμιστική Αρχή Ενέργειας;

Δημιουργώντας ένα τετελεσμένο όπου τα δημόσια έργα υπό τις ευλογίες της θα μετατρέπονται σε ιδιωτικά και οι δημόσιες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας θα εκτρέπονται αλλού;

Και πού είναι αυτό το αλλού δεν το γνωρίζουμε, καθώς είναι σαφές ότι το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο και η ακύρωση του δημόσιου χαρακτήρα και της δημόσιας συμμετοχής του το απεντάσσει από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

Άρα ο κύριος Υπουργός Ερωτάται και πρέπει να απαντήσει δημόσια και στο αν μετατρέποντας την ΡΑΕ σε ΑΡΑΕ, δηλαδή Απορυθμιστική Αρχή Ενέργειας, κατασκευάζει έναν αγωγό εκτροπής του Τομεακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, άρα και εκτροπής προς άγνωστη κατεύθυνση που εγώ την ονομάζω απώλεια των εγκεκριμένων ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων».

Ο υφυπουργός κ. Θωμάς, απαντώντας εκ μέρους του ΥΠΕΝ σημείωσε πως η ΔΕΔΑ απέστειλε επιστολή στη ΡΑΕ με την οποία διαμήνυσε ότι επανεντάσσει τα Γιαννιτσά και τη Βέροια στο πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύων φυσικού αερίου της Κεντρικής Μακεδονίας και ότι ουσιαστικά επανυπέβαλε διορθωμένο χρονοδιάγραμμα των κατασκευών του πρώτου έτους με τη χρονική μετατόπιση του χρόνου αποπεράτωσης των πρώτων 10χλμ κατά 18 μήνες, δηλαδή μέχρι τις 30/6/2021, έτσι ώστε να μπορέσει να αναθεωρήσει την απόφασή της για την απένταξη των Γιαννιτσών και της Βέροιας.

Αν και σημείωσε ότι η ΔΕΔΑ θα καταθέσει ένσταση κατά της απόφασης της ΡΑΕ, εξέφρασε την άποψη ότι αυτό δεν είναι, εντέλει, αναγκαίο διότι, κατά την άποψή του, η απένταξη των Γιαννιτσών και της Βέροιας δεν είχε συμβεί με τελική απόφαση της ΡΑΕ αλλά απλά είχε εκφραστεί στο πλαίσιο της ανταλλαγής επιστολών με τη ΔΕΔΑ!!!

Η κ. Τζάκρη στη δευτερολογία της επέμεινε ότι η επανένταξη μπορεί να γίνει μόνο με προηγούμενη ακύρωση της απόφασης της ΡΑΕ καθώς και με την ανάκληση της εκχώρησης των αδειών διανομής φυσικού αερίου από τον ιδιώτη για τις ίδιες περιοχές.

Πιο συγκεκριμένα στη δευτερολογία της, η βουλευτής, είπε τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ ,

Μετά τη γενική κατακραυγή για τη μεθόδευση όσο και για την ουσία του θέματος ο Υπουργός ΠΕΝ, προ αυτού του νέου αδιεξόδου, έβαλε τη ΔΕΔΑ να αγνοήσει «ετσιθελικά» το ότι της έχει αφαιρεθεί η άδεια διανομής και να αναρτήσει για δημόσια διαβούλευση τεύχη δημοπράτησης των έργων στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα Γιαννιτσά και η Βέροια.

Διερωτόμαστε λοιπόν εύλογα:

· Ποιος μπορεί να θεωρήσει αυτή τη διαδικασία ως μέρος του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας;

· θα υποβληθεί τελικά από τη ΔΕΔΑ επίσημη ένσταση κατά της απόφασης της ΡΑΕ για τα Γιαννιτσά και τη Βέροια, όπως με συγκινητικό τρόπο μας ενημέρωσε ο Υπουργός ΠΕΝ;

· Θα επανυποβάλει η ΔΕΔΑ ΑΕ διορθωμένο χρονοδιάγραμμα των κατασκευών του πρώτου έτους, ώστε να μπορέσει η ΡΑΕ να αναθεωρήσει τυπικά, επίσημα και ουσιαστικά την απόφασή της για απένταξη των Γιαννιτσών και της Βέροιας;

Μας προκαλέσατε με την τοποθέτησή σας να συγκρίνουμε ενεργειακές πολιτικές και αποτελεσματικότητα. Συνοπτικά λοιπόν σας αναφέρω:

· Το πρόγραμμα αεριοδότησης της Περιφέρειας της χώρας, από τον Έβρο έως την Καλαμάτα και τη Σπάρτη, δεν είναι σημερινό αλλά αποτελεί σύλληψη και υλοποίηση της κυβέρνησης και της τότε ηγεσίας της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) από το 2016.

· Η πλήρης κάλυψη με δίκτυα αερίου των πόλεων που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Αεριοδότησης προκειμένου ΟΛΟΙ οι κάτοικοι να έχουν πρόσβαση στο αέριο, δεν είναι σημερινή αλλά αρχική προσέγγιση του 2016, που σήμερα με τις αποφάσεις της ΡΑΕ για εκχώρηση των δικτύων αερίου σε ιδιώτη συρρικνώνεται, αφού στην Έδεσσα που ήδη εκχωρήθηκε θα κατασκευαστούν μόλις 10 χλμ σε επίπεδο όλου του δήμου, ενώ στο αρχικό πρόγραμμα προβλεπόταν η κατασκευή 50 χλμ μόνον σε επίπεδο πόλης.

· Από το 2016 και όχι από σήμερα, ξεκίνησε η ένταξη στα ΕΣΠΑ των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, ώστε να επιχορηγηθούν με 50% τα έργα ανάπτυξης δικτύων αερίου σε 18 πόλεις, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό Τιμολόγια Διανομής κατά 50% χαμηλότερα για τους καταναλωτές των περιοχών αυτών.

· Η δανειοδότηση των έργων από την ΕΤΕπ με χαμηλότοκο πολυετές δάνειο που καλύπτει το 40% της επένδυσης δεν έγινε σήμερα, αλλά το 2018.

· ON.4412 με τον οποίο θα κατασκευαστούν τα έργα αερίου είναι του 2016 και διασφαλίζει την πλήρη διαφάνεια στην ανάθεση και εκτέλεση μίας τόσο μεγάλης δημόσιας επένδυσης.

· Η μετατροπή των βαλβιδοστασίων του ΤΑΡ σε σημεία εξόδου του αερίου για τη τροφοδοσία της Δυτικής Μακεδονίας και της Πέλλας δεν είναι σημερινή συμφωνία αλλά συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης από το 2016. Αυτή ακριβώς η συμφωνία σας δίδει σήμερα τη δυνατότητα να τροφοδοτήσετε με αέριο τους ενεργειακούς δήμους της Δυτικής Μακεδονίας που με τόση βιασύνη τους στερήσατε την τροφοδοσία των τηλεθερμάνσεων, αποφασίζοντας την απολιγνιτοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μέχρι σήμερα δική σας συμβολή είναι:

  • να συρρικνώσετε τα μήκη των δικτύων που θα κατασκευαστούν σε κάθε πόλη που εκχωρείτε σε ιδιώτη όπως για παράδειγμα η Έδεσσα,
  • να εκχωρείτε άδειες διανομής σε ιδιώτη που έχει το ασυμβίβαστο αφού είναι ταυτόχρονα έμπορος και διανομέας αερίου και τέλος,
  • να αυξάνετε τα Τιμολόγια Διανομής για τους καταναλωτές των πόλεων που εκχωρείτε στον ιδιώτη, αφού τα κόστη για την κατασκευή και λειτουργία των δικτύων αερίου θα επιμερίζονται μόνον στους καταναλωτές των μεμονωμένων αυτών. πόλεων και όχι σε όλους καταναλωτές της Περιφέρειας, όπως ισχύει σε όλη την υπόλοιπη χώρα.

Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών και εύχομαι οι απαντήσεις του Υπουργού να με διαψεύσουν. Αλλά, όπως βλέπω, ότι έγινε και με τον αυτοκινητόδρομο Πατρών - Πύργου όπου η κυβέρνηση επέλεξε να χάσει 4 χρόνια και Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να εξυπηρετήσει την ιδιωτική της ατζέντα και τους φίλους της, έτσι και τώρα βλέπω ότι και στον τομέα της ενέργειας τα Γιαννιτσά και η Βέροια κινδυνεύουν να γίνουν η παράπλευρη απώλεια του μετασχηματισμού της ελληνικής κυβέρνησης σε ιδιωτικό επιτελικό κράτος».