Δελτίο Τύπου Θ. Τζάκρη - Ερώτηση στη Βουλή για τη χρηματοδότηση ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ

2020-08-25

Θεοδώρα Τζάκρη: Ερώτηση για την εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης για την συνολική συμμέτοχη των παιδιών στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες (ΚΔΠΑμεΑ)

Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα των δικαιούχων μητέρων για τη δωρεάν φιλοξενία των παιδιών τους σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και ΚΔΑΠ παιδιών με αναπηρίες σε δομές των Δήμων της ΠΕ Πέλλας μέσω ΕΣΠΑ, καθώς αναμένεται να μείνουν εκτός των δομών συνολικά 1275 παιδιά σε σύνολο 4.523 αιτήσεων που διέθεταν πλήρη φάκελο, δηλαδή περίπου το 1/3 των αιτήσεων. Δεν είναι διόλου απίθανο να συμβεί το ίδιο εντός ολίγων ημερών που καλούνται οι μητέρες δημόσιοι υπάλληλοι να υποβάλλουν αίτηση για συμμέτοχη στο πρόγραμμα φιλοξενίας νηπίων στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει αλλά 15.000 vouchers για την συγκεκριμένη κατηγορία ωφελουμένων με κονδύλι ύψους 30 εκατ. ευρώ. Τι θα συμβεί όμως σε περίπτωση που ξεπεραστούν οι 15.000 αιτήσεις; Λόγω των παραπάνω η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη υπέβαλε Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, με την όποια τον ρωτά εάν προτίθεται 1) να εξασφαλίσει επιπλέον χρηματοδότηση ώστε να μη μείνει κανένα παιδί με πλήρη φάκελο έξω από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠμεΑ του Ν. Πέλλας και να ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτήσεων και 2) να αυξήσει το κονδύλι που αφορά την συμμέτοχη των παιδιών των δημοσίων υπάλληλων μητέρων μέσω voucher στο πρόγραμμα «οικογενειακής και επαγγελματικής εναρμόνισης» προτού να είναι αργά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων

Θέμα: «Εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης για την συνολική συμμέτοχη των παιδιών στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες (ΚΔΠΑμεΑ)

Κύριε Υπουργέ

Μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των δικαιούχων μητέρων για τη δωρεάν φιλοξενία των παιδιών τους σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και ΚΔΑΠ παιδιών με αναπηρίες, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» μέσω ΕΣΠΑ θα μείνουν εκτός των δομών του νομού Πέλλας συνολικά 1275 παιδιά σε σύνολο 4.523 αιτήσεων που διέθεταν πλήρη φάκελο, δηλαδή περίπου το 1/3 των αιτήσεων. Αναλυτικά μη δικαιούχοι αξίας τοποθέτησης λόγω χρηματοδότησης είναι 182 ωφελούμενοι στον Δήμο Έδεσσας, 192 στον Δήμο Αλμωπίας, 716 στον Δήμο Πέλλας και 185 στον Δήμο Σκύδρας.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και η αρμόδια Υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου δεσμεύονταν πριν λίγο καιρό ότι "δεν θα μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού και ότι θα δίνονταν πόροι, ανεξαρτήτως της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, για την εισαγωγή όλων τα παιδιών στους σταθμούς". Τα νούμερα όμως είναι αυτά που έρχονται να σας διαψεύσουν.

Γονείς που είχαν πλήρη φάκελο και αρκετοί από αυτούς ήταν ωφελούμενοι τα προηγούμενα χρόνια, δεν έλαβαν τη δωρεάν αξία τοποθέτησης, από την ΕΕΤΑΑ. Έτσι, στη σημερινή περίοδο κρίσης, ανεργίας, εργασιακής αβεβαιότητας και με την πανδημία του Κορωνοϊού να έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον προϋπολογισμό του νοικοκυριού, καλείται η ελληνική οικογένεια να αντιμετωπίσει μια επιπλέον οικονομική επιβάρυνση ώστε να αντεπεξέρθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Το ίδιο ακριβώς πιθανόν να συμβεί και εντός ολίγων ημερών που καλούνται οι μητέρες δημόσιοι υπάλληλοι να υποβάλλουν αίτηση για συμμέτοχη στο πρόγραμμα φιλοξενίας νηπίων στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει αλλά 15.000 vouchers για την συγκεκριμένη κατηγορία ωφελουμένων με κονδύλι ύψους 30 εκατ. ευρώ. Τι θα συμβεί όμως σε περίπτωση που ξεπεραστούν οι 15.000 αιτήσεις; Πως θα καλυφθούν οι επιπλέον αιτήσεις ώστε «να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού»;

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά δικαιώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ που κατήγγειλε ότι ο προϋπολογισμός που δίνεται από την παρούσα κυβέρνηση δεν επαρκεί και θα είναι πολλά τα παιδιά που θα μείνουν εκτός δομών φιλοξενίας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1) Προτίθεσθε να εξασφαλίσετε επιπλέον χρηματοδότηση ώστε να μη μείνει κανένα παιδί με πλήρη φάκελο έξω από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠμεΑ του Ν. Πέλλας και να ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτήσεων?

2) Προτίθεσθε να αυξήσετε το κονδύλι που αφορά την συμμέτοχη των παιδιών των δημοσίων υπάλληλων μητέρων μέσω voucher στο πρόγραμμα «οικογενειακής και επαγγελματικής εναρμόνισης» προτού να είναι αργά;

Η ερωτώσα βουλευτής

Θεοδώρα Τζάκρη