Δελτίο Τύπου της Θ. Τζάκρη (2020-05-08) - Θεοδώρα Τζάκρη: Έδεσσα και Γιαννιτσά αξίζουν σοβαρές υποδομές απονομής δικαιοσύνης - Έθεσε επιτακτικά το θέμα στη Βουλή - Αόριστη η απάντηση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης 

2020-05-09

Θεοδώρα Τζάκρη: Έδεσσα και Γιαννιτσά αξίζουν σοβαρές υποδομές απονομής δικαιοσύνης. Έθεσε επιτακτικά το θέμα στη Βουλή - Αόριστη η απάντηση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη συζήτησε σήμερα 8 Μαΐου 2020 στη Βουλή την Επίκαιρη Ερώτησή της προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα με την οποία τον ρωτούσε: α) πότε θα εγκριθεί το καθόλα ώριμο έργο της ανέγερσης του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ και β) ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησής του έργου αυτού, που σε όλες του τις λεπτομέρειες προετοιμάστηκε από τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Υποδομών & Μεταφορών κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με την πρόσληψη χρηματοοικονομικών, νομικών και τεχνικών συμβούλων που προετοίμασαν πλήρη φάκελο μελετών για την κατάθεση της αίτησης υπαγωγής του στην Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, με εξασφαλισμένους πόρους, όπου παρά το γεγονός ότι κατατέθηκε την 6η-6-2019 δεν πρόλαβε να συζητηθεί λόγω της προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο οποίος ενώ κατά τη συνάντηση που είχε με την κ. Τζάκρη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης την 19η-9-2019 είχε παραδεχτεί την ωριμότητα του συγκεκριμένου έργου κάνοντας λόγο για «το Κράτος που έχει συνέχεια» και είχε δεσμευτεί για την κατάθεση της αίτησης στην Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα,κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε την ωριμότητα του έργου (και πως αλλιώς θα μπορούσε να κάνει άλλωστε), περιορίστηκε σε αόριστες αναφορές περί γενικότερου σχεδιασμού της κυβέρνησης για τα Δικαστικά Μέγαρα της χώρας, καταλήγοντας ότι το συγκεκριμένο έργο κάποια στιγμή θα ... προχωρήσει.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η κυρία Τζάκρη έκανε την εξής δήλωση:

«Το Δικαστικό Μέγαρο Έδεσσας δεν είναι προσωπική υπόθεση δική μου ή κάποιων παραγόντων. Είναι δίκαιο αίτημα της κοινωνίας και του νομικού κόσμου και γι' αυτό τον λόγο εργάστηκα κατά την κυβερνητική περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ ούτως ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι μελέτες, να βρεθούν οι πόροι και να παραλάβει η νέα κυβέρνηση το έργο έτοιμο προς δημοπράτηση. Αντί να έχει μπει εργολάβος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, επιχείρησε στην Βουλή να ανασκευάσει την προ 7μήνου δέσμευσή του και διατύπωσε ασαφείς και αόριστες δικαιολογίες για την αδράνεια η οποία θέτει σε κίνδυνο το έργο. Έδεσσα και Γιαννιτσά, για τους δικούς τους λόγους η κάθε περιοχή, αξίζουν σοβαρές υποδομές απονομής δικαιοσύνης. Θα συνεχίσω τον αγώνα μέχρι να παραδοθούν στην κοινωνία αυτά τα πολύτιμα έργα».

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Τζάκρη κατά την πρωτολογία της τόνισε τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ

Η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας, που κρίνεται απολύτως επιβεβλημένη λόγω των άθλιων πραγματικά συνθηκών κάτω από τις οποίες απονέμεται η δικαιοσύνη στο παντελώς ακατάλληλο μισθωμένο κτίριο στο οποίο στεγάζεται σήμερα το Δικαστικό Μέγαρο της πρωτεύουσας του Νομού, έχει την δική της ιστορία, την οποία απαρτίζουν ένα πλήθος ενεργειών, τις οποίες έχω επιδιώξει επί μακρόν σε συνεργασία πάντα με τα αρμόδια Υπουργεία Δικαιοσύνης και Υποδομών και την εξέλιξη των οποίων παρακολουθώ ανελλιπώς για χρόνια.

Ξεκίνησε στις 19 Ιανουαρίου του 2017 με επίσκεψή μου στον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή όπου εξετάστηκε η σκοπιμότητα και η αναγκαιότητα της ανέγερσης και με επίσκεψη στον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ όπου εξετάστηκε να γίνει με τη διαδικασία ΣΔΙΤ.

Ακολούθησε στις 15-3-2017 η επίσκεψη του κ. Κοντονή στην Έδεσσα όπου επισφραγίστηκε η πολιτική βούληση για την ανέγερση του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας μέσω ΣΔΙΤ.

Στη συνέχεια τον Ιούνιο του 2017 με απόφασή του το Υπουργείο Οικονομικών δώρισε το 1/2 εξ αδιαιρέτου του οικοπέδου 2.100 τ.μ. στο οποίο πρόκειται να ανεγερθεί το νέο Δικαστικό Μέγαρο Έδεσσας στο ΤΑΧΔΙΚ (το υπόλοιπο είχε περιέλθει ήδη στην κυριότητα του ΤΑΧΔΙΚ με απαλλοτρίωση της έκτασης που ανήκε σε ιδιώτη).

Μετά την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του οικοπέδου και συγκεκριμένα στις 21 Σεπτεμβρίου 2017, μετά από σύσκεψη παρουσία μου, αποφασίστηκε να αρχίσει η διαδικασία για την πρόσληψη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης τεχνοοικονομικού συμβούλου για την εκπόνηση προμελέτης σκοπιμότητας της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), βάσει της οποίας θα ανεγερθεί το Νέο Δικαστικό Μέγαρο Έδεσσας και το έργο της ανέγερσης του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας μπήκε σιγά σιγά στις ράγες της υλοποίησης.

Στις 19-6-2018κατά τη νέα επίσκεψη του κ. Κοντονή στην Έδεσσα παρουσιάστηκε η ολοκληρωθείσα προμελέτη σκοπιμότητας που έχει εκπονηθεί από ανάδοχο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, βάσει της οποίας ο προϋπολογισμός μελέτης - κατασκευής του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας ανέρχεται στα 8.130.000 ευρώ και ο προϋπολογισμός του κόστους συντήρησης για 27 χρόνια σε 13.560.000 ευρώ και θα υλοποιηθεί μέσω της διαδικασίας ΣΔΙΤ.

Στις 31 Αυγούστου 2018 ανατέθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών & Υποδομών η Ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας στη Γενική Γραμματεία Υποδομών και ορίστηκε ως Αναθέτουσα Αρχή η Διεύθυνση Κτιριακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορώντου έργου "Ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας".

Στις 14 Ιανουαρίου του 2019η Δ/νση Κτιριακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών προέβη στις απαραίτητες προπαρασκευαστικές εργασίες για την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου της Έδεσσας και πραγματοποιήθηκαν ήδη οι απαραίτητες δοκιμαστικές εκσκαφές και γεωτρήσεις για τη μελέτη θεμελίωσης του νέου κτιρίου.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2019 η Δ/νση Κτιριακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών προέβη στην προβλεπόμενη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου και την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου προέβη στην αντίστοιχη διαδικασία για την επιλογή νομικού συμβούλου και τεχνικού συμβούλου προκειμένου να προετοιμάσει τον φάκελο για τον διαγωνισμό για τη σύναψη σύμβασης ΣΔΙΤ για την ανέγερση του νέου Μεγάρου, διαδικασίες οι οποίες ευδοκίμησαν.

Στις 30 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε παρουσία μου στην Ειδική Γραμματεία Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σύσκεψη όλων των αρμοδίων (με τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ κ. Νίκο Μαντζούφα, τον Γενικό Διευθυντή Υδραυλικών, Λιμενικών & Κτιριακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών,τη Διευθύντρια Κτιριακών Υποδομών κ. Ιωαν. Χασιώτου, τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο του έργου κ. Απόστολο Παπαδόπουλο, από το γραφείο του νομικού συμβούλου του έργου τον κ. Ηλία Δάμη, την τεχνική σύμβουλο κ. Δαρεία Τσαγκαράκη) για την προετοιμασία της αίτησης υπαγωγής του έργου «Κατασκευή Νέου Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας» στην Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε η ωριμότητα των μελετών για την κατάθεσης της αίτησης υπαγωγής του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας, ο φάκελος της οποίας περιλαμβάνει:

· ΦΕΚ όρων δόμησης

· Κτηματολόγιο

· Υψομετρική μελέτη

· Τοπογραφικά διαγράμματα με όρους δόμησης

· Εγκεκριμένο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης Κτιριολογικό Πρόγραμμα

· Αρχιτεκτονική Προμελέτη και λοιπές τεχνικές μελέτες.

Σύμφωνα με τις μελέτες, η προβλεπόμενη δομημένη επιφάνεια των χώρων που θα κατασκευαστούν ανέρχεται σε 5.140 τ.μ., εκ των οποίων χώροι κύριας χρήσης 3.000 τ.μ., χώροι βοηθητικής χρήσης 1.850 τ.μ. και ημιυπαίθριοι χώροι περίπου 350 τ.μ., οι οποίοι κατανέμονται σε έναν υπόγειο όροφο, το ισόγειο και τρεις ορόφους, με πλήρη εξοπλισμό (κινητή και σταθερή επίπλωση, ηλεκτρονικό και μηχανολογικό εξοπλισμό). Επίσης θα διαμορφωθεί ακάλυπτος χώρος 1.300 τ.μ. περίπου.

Ο προβλεπόμενος χρόνος κατασκευής του έργου είναι 30 μήνες μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάδειξη του ιδιωτικού φορέα σύμπραξης (ΙΦΣ) και η λειτουργία,διαχείριση και συντήρηση μετά την κατασκευή θα παραμείνει για 27 χρόνια στον ΙΦΣ.

Στις 5 Ιουνίου 2019 κατατέθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών & Υποδομών Χρ. Σπίρτζη στην Διυπουργική Επιτροπή η αίτηση υπαγωγής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας στα έργα ΣΔΙΤ με σκοπό να εγκριθεί τις επόμενες ημέρες, αυτό όμως δεν συνέβη διότι προκηρύχτηκαν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Όπως αντιλαμβάνεστε κύριε Υπουργέ πρόκειται περί ενός ώριμου από κάθε άποψη έργου. Κι ενώ στην συνάντηση εργασίας που είχαμε στις 19-9-2019 με διαβεβαιώσατε ότι το έργο που ωρίμασε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εγκριθεί άμεσα από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας κατά την πρωτολογία του, αφού επαίνεσε την επιμονή της κ. Τζάκρη για την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας, περιορίστηκε σε γενικόλογες αναφορές για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου στο οποίο πρόκειται να ανεγερθεί, το οποίο σημειωτέον έχει επιλυθεί από τον Ιούνιο του 2017 και για το οποίο ουδέποτε ερωτήθη, αποφεύγοντας προφανώς να δεσμευθεί.

Κατά την δευτερολογία της η κ. Τζάκρη ανέφερε τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ σας άκουσα με προσοχή. Αλλά εσείς αντί να πάτε τη συζήτηση μπροστά την γυρίσατε 4 χρόνια πίσω, στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου, που ανήκει εξ ολοκλήρου στο ΤΑΧΔΙΚ, το οποίο έχει επιλυθεί από το 2017 και για το οποίο ουδέποτε σας ρώτησα. Εγώ περίμενα σήμερα να ακούσω από εσάς πότε θα μπει ο εργολάβος.

Κάτι φτηνές δικαιολογίες έχω ακούσει μόνο, όχι από εσάς, ότι δήθεν το Δικαστικό Μέγαρο της Έδεσσας δεν μπορεί να μπει σε μια ενιαία ΣΔΙΤ με το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, όπως είχε προγραμματίσει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δήθεν υπάρχει μεγάλη χιλιομετρική απόσταση μεταξύ των δύο έργων. Το αντίθετο ακριβώς θα σας έλεγα, η ένταξη και των δύο έργων σε μία διαδικασία ΣΔΙΤ ανεβάζει σημαντικά τον προϋπολογισμό του συνολικού έργου και εξ' αυτού του λόγου το καθιστά ελκυστικότερο για τους πιθανούς αναδόχους, δεδομένου ότι όποιος επιλεγεί θα αναλάβει και την κατασκευή -που για την Έδεσσα μόνο ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 8.130.000 ευρώ- και την συντήρηση για 27 χρόνια -με προϋπολογισμό μόνο για την Έδεσσα τα 13.560.000 ευρώ- και συνολικό προϋπολογισμό για τα δύο έργα 75.000.000 ευρώ.

Εδώ πιθανοί ανάδοχοι είναι μεγάλες εταιρείες που έχουν εμπειρία τόσο στην κατασκευή όσο και στη συντήρηση δημοσίων κτιρίων και όχι μικρές εταιρείες που θα χρειαστεί να μεταφέρουν το προσωπικό τους από το ένα έργο στο άλλο.

Αν πάλι επιμένετε ότι το πρόβλημα είναι η απόσταση μεταξύ των δύο έργων, τότε δεν έχετε παρά να προχωρήσετε τη διαδικασία με την ένταξη ενός ακόμη ώριμου έργου και μάλιστα στην ίδια περιφέρεια, του Δικαστικού Μεγάρου Γιαννιτσών, σε ενιαίο ΣΔΙΤ.

Οι δικαστικές υπηρεσίες στα Γιαννιτσά αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επίσης λόγω της διασποράς των υπηρεσιών σε διάφορα κτίρια (το Πρωτοδικείο Γιαννιτσών σε δημόσιο κτίριο πλησίον του Δήμου και η Εισαγγελία Πρωτοδικών και το Ειρηνοδικείο Γιαννιτσών σε μισθωμένο κτίριο το οποίο βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το Πρωτοδικείο), καθώς και την ανεπάρκεια του Πρωτοδικείου σε ακροατήρια, γραφεία και χώρο για τη λειτουργία Αρχείου.

Υπάρχει μάλιστα οικοπεδική έκταση εντός του πρώην στρατοπέδου Καψάλη, εμβαδού 3.599,46 τ.μ., η οποία προορίζεται για την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Γιαννιτσών και έχει μεταβιβασθεί για τον σκοπό αυτό από το Δήμο Πέλλας στο ΤΑΧΔΙΚ, καθώς και για την εκπόνηση μελέτης στην οποία είχε προβεί η "ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ" και με δεδομένη την ωριμότητα του συγκεκριμένου έργου μπορείτε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να προβείτε στη δρομολόγηση της ανέγερσης και του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Γιαννιτσών μαζί με το Δικαστικό Μέγαρο Έδεσσας.

Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε να προχωρήσετε σε συγκεκριμένες ενέργειες και όχι σε γενικόλογες αναφορές. Αλλά φοβάμαι ότι δεν έχετε την πολιτική βούληση να κάνετε τίποτα».-

----------