Δελτίο Τύπου της Θ. Τζάκρη (2020-06-30) - Θεοδώρα Τζάκρη: "Είναι επιτακτική ανάγκη φέτος να αυξηθεί η τιμή στο συμπύρηνο ροδάκινο λόγω της μειωμένης ποσότητας και της αυξημένης ζήτησης" 

2020-06-30

Συναντήσεις της Θεοδώρας Τζάκρη με αγροτικούς συνεταιρισμούς και αγρότες και τον Πρόεδρο της ΕΚΕ κ. Κώστα Αποστόλου

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη πραγματοποίησε την Κυριακή 28 Ιουνίου σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους των αγροτικών συνεταιρισμών και αγρότες του νομού Πέλλας. Βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η εμπορική διαχείριση του ροδάκινου της φετινής περιόδου, ενός προϊόντος εξαιρετικά σημαντικού για την τοπική οικονομία. Συγκεκριμένα, η βουλευτής επισκέφτηκε τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς Προφήτη Ηλία, Μανδάλου, Παλαιού Μυλοτόπου και Γαλατάδων.

Καταγράφηκε η έντονη ανησυχία των παραγωγών σχετικά με το επιτραπέζιο ροδάκινο γιατί για μια ακόμη χρονιά βλέπουν τους κόπους τους να μην ανταμείβονται. Η καλή αρχή που έγινε με τις πρώιμες ποικιλίες δεν συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα αυτή την περίοδο οι τιμές παραγωγού να καταρρέουν και για τα χνουδωτά να είναι 30 λεπτά/κιλό περίπου, ενώ για τα νεκταρίνια 45-50 λεπτά/κιλό. Επιπλέον, οι αγρότες επεσήμαναν στην κ. Τζάκρη τα προβλήματα που αντιμετώπισαν φέτος αρχικά κατά την εκτέλεση των εργασιών (αραιώματα) και κατά την έναρξη της συγκομιδής των πρώιμων ποικιλιών, λόγω της έλλειψης εργατών γης. Έτσι έρχεται η πραγματικότητα να διαψεύσει τα καλά μηνύματα που υπήρξαν στην αρχή της εμπορικής περιόδου για την καλή εικόνα της αγοράς στα επιτραπέζια ροδάκινα. Προσθετικά σε όλα αυτά η απαγόρευση εξαγωγών στη ρωσική αγορά μετά από 6 χρόνια εξακολουθεί να «δυσκολεύει» την εμπορία, αφού επρόκειτο για μια αγορά που κατ' εξοχήν απορροφούσε σημαντικές ποσότητες των ροδάκινων της περιοχής.

Από την πλευρά της η κ. Τζάκρη ανέφερε ότι τα προβλήματα παραμένουν και κατ' επέκταση πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα βελτιώσουν τις συνθήκες εμπορίας του προϊόντος και σαν τέτοια ανέφερε μεταξύ άλλων την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας, καθώς και τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν σε πολιτικό επίπεδο για την άρση του ρωσικού εμπάργκο και το άνοιγμα νέων αγορών στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Όσον αφορά το συμπύρηνο ροδάκινο, η εμπορία του οποίου πρόκειται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 10 μέρες, οι παραγωγοί επεσήμαναν ιδιαίτερα την μειωμένη παραγωγή που υπάρχει φέτος σε αρκετές ποικιλίες (andros, A37, A39, katerina κ.λπ.) εξαιτίας του παγετού που επικράτησε τον Απρίλιο μήνα. Εξέφρασαν δε, την έντονη δυσαρέσκειά τους γιατί τόσο η τοπική υπηρεσία του ΕΛΓΑ Βεροίας, όσο και το αρμόδιο Υπουργείο δεν επέτρεψαν τις δηλώσεις ζημιάς σε κεράσια, συμπύρηνα ροδάκινα, καθώς και σε πολλές ποικιλίες επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών που επλήγησαν από τους παγετούς του Μαρτίου και Απριλίου. Επίσης αναφέρθηκαν στην ανασφάλεια που βιώνουν κάθε χρόνο που προκαλείται από το γεγονός ότι η ΕΚΕ δεν ανακοινώνει έγκαιρα τιμή για το συμπύρηνο ροδάκινο που θα οδηγηθεί στην βιομηχανία, κάτι που συμβαίνει και φέτος.

Κατόπιν των ανωτέρω η κ. Τζάκρη συναντήθηκε την Τρίτη 30 Ιουνίου και με τον πρόεδρο της ΕΚΕ κ. Κώστα Αποστόλου στα γραφεία της Ένωσης στην Επισκοπή Ημαθίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η κ. Τζάκρη μετέφερε στον κύριο Αποστόλου τους προβληματισμούς των αγροτών εξαιτίας του γεγονότος ότι η Βιομηχανία δεν έχει ανακοινώσει τιμή για το συμπύρηνο ροδάκινο της τρέχουσας εμπορικής περιόδου, επισημαίνοντας μάλιστα ότι πρέπει επιτέλους να ξεφύγουμε από τις κακές πρακτικές του παρελθόντος που επικρατούσε η ανασφάλεια και το "διαίρει και βασίλευε". Η βουλευτής άκουσε ακόμη μια φορά τα επιχειρήματα της πλευράς των μεταποιητών σύμφωνα με τα οποία «οι συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια οικονομία λόγω της πανδημίας του covid 19 δεν έχουν επιτρέψει ακόμη τη διαμόρφωση τιμής για το συμπύρηνο ροδάκινο, κάτι το οποίο, όμως, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Αποστόλου, θα γίνει με την έναρξη της φετινής συγκομιστικής περιόδου»και ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΕ «... η φετινή παραγωγή θα είναι λίγο μειωμένη ποσοτικά σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά αναβαθμισμένη ποιοτικά σε σχέση με την περσινή παραγωγή λόγω του μεγάλου μεγέθους του καρπού».

Η κ. Τζάκρη επισήμανε στον κ. Αποστόλου τις ανησυχίες των παραγωγών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι μια χρονιά που υπάρχουν επιπλέον προϋποθέσεις για αύξηση της τιμής που εισπράττουν για το προϊόν τους, η οποία παραμένει καθηλωμένη στα ίδια επίπεδα. Επιπλέον η μειωμένη και καλής ποιότητας φετινή παραγωγή και η μείωση των αποθεμάτων λόγω της αυξημένης ζήτησης προϊόντων με μεγαλύτερη διάρκεια συντήρησης που δημιούργησε η υγειονομική κρίση, πρέπει επιτέλους να οδηγήσει στην πολυπόθητη αύξηση της τιμής παραγωγού. Η βουλευτής ανέφερε στον κ. Αποστόλου ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να καθοριστούν οι τιμές για το συμπύρηνο ροδάκινο το συντομότερο δυνατόν, υπενθυμίζοντας ότι πέρυσι αυτό είχε γίνει το Μάιο όταν ακόμη δεν υπήρχε ακόμη σαφής εικόνα για το τελικό ύψος της παραγωγής. Σημείωσε ότι η βιομηχανία πρέπει να σταματήσει αυτή την επίδειξη υπεροχής και μαζί με τους παραγωγούς να καθίσουν με ειλικρίνεια γύρω από το τραπέζι και να συζητήσουν ώστε να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες και για τις δυο πλευρές. Μόνο έτσι οι παραγωγοί θα μπορέσουν να επιβιώσουν και να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καλλιέργειάς τους, μιας καλλιέργειας που πρέπει να διατηρηθεί διότι συνεισφέρει σημαντικά στην τοπική και εθνική οικονομία με προϊόντα που έχουν παρουσία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην παγκόσμια αγορά (Κορέα, Ιαπωνία, ΗΠΑ κ.λπ.) και μάλιστα με ηγετικά χαρακτηριστικά.