Δελτίο Τύπου της Θ. Τζάκρη (2020-08-10) - Θεοδώρα Τζάκρη: Μονόδρομος η άμεση χορήγηση ενισχύσεων demimimis στους ροδακινοπαραγωγούς

2020-08-10

Εξαιτίας των σοβαρών ζημιών που προκλήθηκαν στα συμπύρηνα και τα επιτραπέζια ροδάκινα λόγω του καιρικού φαινομένου «Θάλεια» που έπληξε τις τελευταίες μέρες με ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους τους νομούς Πέλλας και Ημαθίας, η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη υπέβαλε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με την οποία ζητά την άμεση χορήγηση ενισχύσεων deminimis στους ροδακινοπαραγωγούς ώστε να μπορέσουν να καλύψουν έστω και μερικά το χαμένο και για φέτος εισόδημα από την εμπορία του ροδάκινου, όπως έπραξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δύο φορές κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής της.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Άμεση χορήγηση ενισχύσεων de minimis για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών που επλήγησαν από το καιρικό φαινόμενο «ΘΑΛΕΙΑ»

Το πρόσφατο καιρικό φαινόμενο «ΘΑΛΕΙΑ» που έπληξε τη χώρα από τις 5 έως τις 9 Αυγούστου με ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους ήταν ιδιαίτερα έντονο στους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας, με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές ζημιές τόσο στα συμπύρηνα όσο και στα επιτραπέζια ροδάκινα που βρίσκονται στην περίοδο της συγκομιδής.

Εν τω μέσω της συγκομιδής της φετινής παραγωγής των ροδάκινων, οι καρποί παρουσιάζουν έντονα σημάδια σαπίσματος μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα από τη συλλογή τους, καθώς επίσης σκισίματα και άλλα προβλήματα, προερχόμενα από τη συνεχή βροχόπτωση και την ανεμοθύελλα, γεγονός που κάνει την παραγωγή μη εμπορεύσιμη ούτε από τη βιομηχανία του συμπύρηνου ροδάκινου. Παράλληλα είναι πολύ έντονο το φαινόμενο της καρπόπτωσης σε όλες τις ποικιλίες επιτραπέζιων και συμπύρηνων ροδάκινων.

Ηοικονομική ζημιά αναμένεται μεγάλη, καθώς κάποιοι παραγωγοί είχαν προλάβει να συγκομίσουν μόλις ένα μέρος της παραγωγής τους, ενώ οι περισσότεροι δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τη συγκομιδή.

Με δεδομένο ότι από πλευράς του ΕΛΓΑ έχει γίνει γνωστό ότι πρόκειται για ζημιές που δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό, οι παραγωγοί ζητούν από την Πολιτεία να βρει άλλους τρόπους ώστε να αποζημιωθούν για τη φετινή απώλεια παραγωγής τους.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι η 3η συνεχή χρονιά που οι ροδακινοπαραγωγοί χάνουν την παραγωγή τους από αντίξοες καιρικές συνθήκες (βροχοπτώσεις, ανεμοθύελλες κ.λπ.), με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του εισοδήματός τους και προβλήματα ρευστότητας, μονόδρομο αποτελεί η χορήγηση ενισχύσεων deminimisώστε να καλυφθεί το χαμένο και για φέτος εισόδημα από την εμπορία του ροδάκινου.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

Προτίθεστε να προβείτε άμεσα στη χορήγηση ενισχύσεων deminimis στους παραγωγούς επιτραπέζιου και συμπύρηνου ροδάκινου για να καλυφθεί η απώλεια του εισοδήματός τους και να δοθεί βραχυπρόσθεσμα «ανάσα ρευστότητας» κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο;

Η ερωτώσα βουλευτής

Θεοδώρα Τζάκρη