ΔΕΞΙΑ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ;

2020-05-02

Οι διαφαινόμενες εκλογές ίσως είναι μια ευκαιρία για την προοδευτική παράταξη. Ευκαιρία για σύγκλιση των δημοκρατικών, αντι- νεοφιλελεύθερων δυνάμεων.Ευκαιρία για την ανατροπή της πιο αντιλαϊκής και ανάλγητης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος.

Οι ώρες αυτές είναι ώρες ευθύνης για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις εν όψει εκλογών με απλή αναλογική.Η προοδευτική διακυβέρνηση είναι εφικτή και αναγκαία.Η κοινωνική πλειοψηφία, που υπάρχει αλλά είναι διασπασμένη στα κόμματα της δημοκρατικής παράταξης, απαιτεί προοδευτικές λύσεις.

Οι ηγεσίες των κομμάτων που ανήκουν στην δημοκρατική παράταξη έχουν την ευκαιρία να παραμερίσουν τις όποιες διαφορές και να εστιάσουν στην ιδεολογική συγγένεια και στην αντινεοφιλελεύθερη πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα.

Οι δημοκρατικές- προοδευτικές δυνάμεις μπορούν και πρέπει να πάρουν τα ηνία της διακυβέρνησης για να κρατήσουν την κοινωνία όρθια μέσα στην οικονομική κρίση που έρχεται. Αν οποιοσδήποτε υπονομεύσει ή τορπιλίσει την δημιουργία μιας προοδευτικής κυβέρνησης μετά τις επερχόμενες εκλογές- όποτε κι αν γίνουν -και αφήσει την κοινωνία και τη χώρα έρμαιο στην πιο ακραία νεοφιλελεύθερη και ακροδεξιά κομπανία που γνώρισε ποτέ ο τόπος, θα βρεθεί υπόλογος απέναντι στην ιστορία και στην κοινωνία.Ως αποτέλεσμα το κόμμα που εκπροσωπεί θα κινδυνεύσει να εξαϋλωθεί σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών.

Τα κόμματα της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης πρέπει να κάνουν, στη βάση ενός προοδευτικού προγράμματος διακυβέρνησης, μια έντιμη συμφωνία για την επόμενη μέρα βασισμένη στη δύναμη των κομμάτων.Ας μην επαναληφθεί για ακόμα μια φορά η ιστορία της πολυδιάσπασης της δημοκρατικής παράταξης που κράτησε την δεξιά για δεκαετίες στην εξουσία.

Ο Αλέξης Τσίπρας ως ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης πρέπει να κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να επιτευχθούν οι απαραίτητες συγκλίσεις. Η νέα μεγάλη δημοκρατική παράταξη πρέπει να πάρει σάρκα και οστά,πριν να είναι αργά για την κοινωνία και τη χώρα.

Σγορουδης Γιώργος