Διάσπαρτα κρούσματα σε όλη την Ελλάδα εν μέσω κυβερνητικής προχειρότητας

2020-08-04

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ενώ η κυβέρνηση με τις παλινωδίες της αυξάνει την ανησυχία των πολιτών

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η αυξανόμενη διασπορά των κρουσμάτων κορωνοϊού σε όλη την Ελλάδα και οι εστίες υπερμετάδοσης.

Κατά τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ανακοινώθηκαν 77 νέα κρούσματα, με την ανησυχία να εκφράζεται για τα όλο και περισσότερα διάσπαρτα κρούσματα σε πόλεις της Ελλάδας.

Η μεγάλη διασπορά μπορεί ακόμα να μην έχει πιέσει το σύστημα Υγείας, καθώς οι διασωληνωμένοι που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία είναι 13, ενώ συνολικά οι νοσηλείες δεν ξεπερνούν τις 100, όμως οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων σημειώνοντας ότι αυτή η εικόνα αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατούσε πριν 10-15 ημέρες κι ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι πολύ κρίσιμες.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.737, εκ των οποίων το 54,7% αφορά άνδρες. 1.303 (27,5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.345 (49,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 3 (23,1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 69,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε δύο ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (32,1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής:

-Οκτώ κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

-Δύο εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως,

-Είκοσι οκτώ κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

-Εννιά κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Έβρου, όλα μέρος της συρροής που αφορά σε γάμο στην Αλεξανδρούπολη

-Δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ευβοίας,

-Ενα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας,

-Ενα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης,

-Επτά κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, από τα οποία δύο συνδεόμενα με γάμο,

-Τέσσερα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,

-Πέντε κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας,

-Τρία κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας,

-Δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων,

-Ενα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου,

-Ενα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,

-Ενα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας, το οποίο συνδέεται με τον γάμο στη Θεσσαλονίκη

-Δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Χανίων.

Παλινωδίες και προχειρότητες δίχως τέλος

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση με διαρκείς παλινωδίες και ράβε - ξήλωνε αυξάνει την ανασφάλεια των πολιτών. Μετά την αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση της πληρότητας στα πλοία εν μέσω ραγδαίας εξάπλωσης του ιού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε μία προσπάθεια να «χρυσώσει το χάπι» ανακοίνωσε πως η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης είχε παραδεχθεί ότι η αύξηση στην πληρότητα των πλοίων έγινε για να καλυφθούν οι ανάγκες ζήτησης για την τουριστική περίοδο.

Παράλληλα από την κυβέρνηση επιμένουν στα περί ατομικής ευθύνης, δίχως το παραμικρό ίχνος αυτοκριτικής για τους ανεύθυνους χειρισμούς της.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε χτες παρέμβαση για να αναδείξει τα κυβερνητικά λάθη. «Τα έκαναν όλα λάθος και ξαναγυρίσαμε στο σημείο μηδέν. Ας σταματήσουν τουλάχιστον να μας κουνάνε και το δάχτυλο» σημείωσε με νόημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναδημοσίευση απο την Αυγή.