Δημόσιο: Ανησυχία για μειώσεις μισθών φέρνει το πρόγραμμα SURE (παραδείγματα)

2020-05-17

«Μισή δουλειά, μισός μισθός και στο Δημόσιο», γράφει η «Εφ. των Συντακτών», καθώς όπως επεξηγεί στο πρωτοσέλιδό της, η κυβέρνηση επεξεργάζεται «σχέδιο επέκτασης της επιδοτούμενης μερικής απασχόλησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

To θέμα έχει προκαλέσει ανησυχία σε δημοσίους υπαλλήλους καθώς φέρει διαφορετικές ερμηνείες και προσεγγίσεις, ιδίως σε ότι έχει να κάνει με την εφαρμογή του προγράμματος SURE και τις επιδοτήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η εφημερίδα «Τα Νέα» κυκλοφορεί σήμερα με κεντρικό τίτλο, «Επιδότηση των μισθών του Δημοσίου» επικαλούμενη «πηγές» του υπ. Οικονομικών και σχέδιο ελάφρυνσης του κόστος μισθοδοσίας του προϋπολογισμού»...

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον πυρήνα του σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται κυρίως οι συμβασιούχοι που απασχολούνται με συμβάσεις έργου σε υπουργεία, δήμους, νοσοκομεία, δημόσιους οργανισμούς, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και ΔΕΚΟ, και εν γένει φορείς της γενικής κυβέρνησης στους οποίους εργάζονται συμβασιούχοι μερικής απασχόλησης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΦΣΥΝ, το αρμόδιο υπουργείο μελετά την κάλυψη μέρους των αποδοχών κυρίως συμβασιούχων και εργαζομένων με συμβάσεις έργου που απασχολούνται σε φορείς και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η επιδότηση μισθών και εισφορών θα επιτρέψει δε, την παράταση των συμβάσεων εργασίας που λήγουν μέχρι το τέλος του έτους.

Σε μια δεύτερη παρέμβαση, το κράτος θα καλύψει μέρος του μισθού για όσους τίθενται σε καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Προσοχή, όμως, σύμφωνα και με τα παραδείγματα που είδαν το φως της δημοσιότητας στη διάρκεια της εβδομάδας, η κρατική επιδότηση θα μπορούσε να καλύπτει μόνο το 40%-60% των απωλειών των μισθολογικών τους απολαβών.

Άρα, μιλάμε για σημαντικό κούρεμα μισθού και σύμφωνα με τα παραδείγματα της ΕΦΣΥΝ, «μισθωτός με πλήρη απασχόληση που είχε μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ, με την εκ περιτροπής εργασία θα λαμβάνει 500 ευρώ από τον εργοδότη και από τα υπόλοιπα 500 ευρώ, το κράτος θα καλύπτει το 60% στην καλύτερη περίπτωση, δηλαδή 300 ευρώ, όπερ σημαίνει ότι συνολικά θα λαμβάνει 800 ευρώ και θα χάνει 200 ευρώ από το μηνιαίο μισθό του».

Ο τρίτος άξονας κυβερνητικών δράσεων σχετίζεται με το κουπόνι ασφαλιστικών εισφορών που θα εγγυάται την κάλυψή τους από το κράτος, μέσω του οποίου θα προσληφθούν άνεργοι που έχασαν την εργασία τους την περίοδο της πανδημίας.

Ειδικότερα, το κράτος μέσω του SURE θα αναλάβει να καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές και οι εργοδότες θα καλύψουν το μισθολογικό κόστος. Με το μηχανισμό αυτό περιορίζεται το κόστος για τις επιχειρήσεις και στηρίζονται τα ασφαλιστικά ταμεία, γράφουν τα «Νέα».

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς οι πόροι που αναλογούν στην Ελλάδα από το πρόγραμμα SURE κυμαίνονται στο 1,4 δισ. ευρώ, αλλά σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οικονομικό επιτελείο στις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ θα επιδιώξει την αύξηση του κονδυλίου σε πάνω από 2,5 δισ. ευρώ προκειμένου να διευρύνει τα περιθώρια για την εισοδηματική στήριξη.

ρεπορτάζ της ΕΦΣΥΝ