Έχασαν τον έλεγχο της πανδημίας: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 262 κρούσματα κορονοϊού σε μία ημέρα!

2020-08-13

Χαοτικές είναι πλέον οι καταστάσεις που δημιουργούνται με το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα ενώ σοβαρή είναι πλέον η αμφισβήτηση για τα στοιχεία που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ. Ο έλεγχος φαίνεται να χάνεται τόσο στο υγειονομικό επίπεδο όσο και στην κατανομή των οικονομικών επιπτώσεων ενώ το νέο ρεκόρ των 262 κρουσμάτων της Τετάρτης, είναι απλώς μια αναμενόμενη αλλά ενδιάμεση κατάσταση για όσα ακολουθούν, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ο αριθμός των κρουσμάτων, οι πολλές νέες εστίες αλλά και η προέλευση τους δείχνουν μια ανεξέλεγκτη αύξηση που προκλήθηκε μετά το άνοιγμα των συνόρων και δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί σε όλο της το εύρος. Η ιχνηλάτηση των περιστατικών δείχνει ότι το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στις τουριστικές περιοχές, από όπου μεταφέρεται σταδιακά στις πόλεις και την την υπόλοιπη χώρα μέσω των επισκεπτών. Μάλιστα, η περίπτωση της ειδικευόμενης γιατρού στη Λάρισα, που διασωληνώθηκε μόλις είχε επιστρέψει από άδεια, ανέδειξε εμφατικά όλα τα «κενά» του σχεδιασμού σε όλα τα επίπεδα.

Όπως είναι λογικό, στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκονται τόσο οι επιλογές όσο και η πλήρης αποδιοργάνωση των αρμόδιων φορέων ενώ το ΕΣΥ παραμένει ανοχύρωτο. Τα «πυρά» προς την κυβέρνηση δεν προέρχονται τόσο από την αντιπολίτευση όσο από συμπολιτευόμενα ΜΜΕ, «γαλάζιους» αυτοδιοικητικούς και πολίτες που διαπιστώνουν την κατάσταση.

«Άφαντοι» ΕΟΔΥ και Πολιτική Προστασία σύμφωνα με «γαλάζιο» Δήμαρχο

Μετά από νέα κρούσματα που καταγράφηκαν στη Νικήτη Χαλκιδικής, ο Δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας, πήρε με δική του πρωτοβουλία έκτακτα μέτρα για να μην επεκταθεί ο ιός στις υπηρεσίες του Δήμου και καταγγέλλει ότι δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει ούτε με τον ΕΟΔΥ ούτε με την Πολιτική Προστασία για να αντιμετωπίσει την κατάσταση: «Αυτό είναι σκοταδισμός, δεν υπάρχει ενημέρωση όπως θα έπρεπε στις τοπικές αρχές από την Πολιτική Προστασία. Ποιος θα μας πληροφορήσει, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα;» σημειώνει, μεταξύ άλλων για την κατάσταση που επικρατεί.

Η Χαλκιδική και η Θεσσαλονίκη, όπου καταγράφεται πλέον και η πολύ κρίσιμη περίπτωση του Οίκου Ευγηρίας, είναι μια μεγάλη και προβληματική εστία ενώ σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Βραδυνή κάνει λόγο για «ανυπολόγιστη εκτόξευση κρουσμάτων στα νησιά» και νέα μέτρα σύντομα. Τα νησιά, όμως, όπου οι υγειονομικές υποδομές είναι σχεδόν ανύπαρκτες και δεν ευνοούν τον εντοπισμό των κρουσμάτων, παρουσιάζουν επισήμως μια πλασματική και επικίνδυνη εικόνα υποκαταγραφής της πανδημίας. Ενώ το βασικό μοτίβο εξάπλωσης είναι από τους εγχώριους τουρίστες που επιστρέφουν στην πόλη της, η εικόνα ακόμη και την Τετάρτη δείχνει μονοψήφια ή μηδενικά νούμερα στους τουριστικούς νομούς.

Παράλληλα αρχίζει και η ανοιχτή αμφισβήτηση των στοιχείων που ανακοινώνονται καθώς, με αποκορύφωμα το εργοστάσιο της Χαλκιδικής, διαπιστώνεται ότι σε διάφορες περιοχές καταγράφεται σωρεία κρουσμάτων, που απομονώνονται και ιχνηλατούνται, αλλά δεν βρίσκονται στις επίσημες αναφορές του ΕΟΔΥ.

Με πληροφορίες από το tvxs.gr.