Έφη Αχτσιόγλου: "Δεν είναι ανικανότητα, είναι πολιτική επιλογή"

2020-07-17

Σημεία συνέντευξης της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στο "Ράδιο Θεσσαλονίκη"

"Δεν είναι ανικανότητα, είναι πολιτική επιλογή"

«Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κάνει μία αναδιάρθρωση στην αγορά, τα στελέχη της μιλάνε για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζόμπι, για επιχειρήσεις που δεν είναι βιώσιμες. Έχει πάρει την απόφαση να επιβιώσουν συγκεκριμένες μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν και θα έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αφήνονται στην τύχη τους και όποια επιβιώσει επιβίωσε», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στο "Ράδιο Θεσσαλονίκη".

Στο επίπεδο της εργασίας, τόνισε, «η ΝΔ επαναλαμβάνει τη συνταγή που τη χαρακτηρίζει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, η οποία λέει ότι μειώνοντας τους μισθούς και τους κανόνες προστασίας της εργασίας, που τους αντιλαμβάνεται ως βάρος, θα δώσει αναπτυξιακή δυναμική στην οικονομία. Αυτή η συνταγή έχει αποδειχθεί απολύτως αποτυχημένη. Είναι μία προσέγγιση που δημιουργεί τεράστια κοινωνικά προβλήματα και επιτείνει το οικονομικό πρόβλημα».

«Τα μεγέθη που συζητάμε πια για την ύφεση και την ανεργία είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό συνέπεια των επιλογών της κυβέρνησης, η οποία δεν στήριξε την πραγματική οικονομία, δεν είναι ζήτημα ανικανότητας», επισήμανε, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει κίνηση στην αγορά, δεν υπάρχει καταναλωτική δυνατότητα των εργαζομένων, παράγεται νέο κύμα ανεργίας και βυθιζόμαστε στην ύφεση».

Υπενθυμίζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, για εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης της οικονομίας και της εργασίας με την αξιοποίηση και ενός μέρους του "μαξιλαριού" ασφαλείας των 37 δισ., σημείωσε ότι«αν αυτό είχε συμβεί, τώρα θα είχαμε μία διαφορετική εικόνα στην αγορά, με προστασία των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων, με στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να μην βάλουν λουκέτα».

Αναφερόμενη στην απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά δήλωσε ότι «δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση να βάλει τους συνταξιούχους να τρέχουν στα δικαστήρια. Όσο καθυστερεί να ανακοινώσει την πολιτική επίλυση του προβλήματος, δηλαδή ότι νομοθετεί και επιστρέφει σε όλους τους συνταξιούχους τα χρήματα, τόσο ξεκινούν τα δικηγορικά γραφεία να κάνουν τη δουλειά που ξέρουν και να λένε ότι αυτά θα λύσουν το πρόβλημα. Τα αναδρομικά πρέπει να καταβληθούν τώρα σε όλους, ανεξαρτήτως του αν έχουν προσφύγει ή όχι. Φέτος είναι ευκαιρία διότι έχει ανασταλεί το σύμφωνο σταθερότητας και οι στόχοι των πλεονασμάτων».

Σημείωσε, επίσης, ότι «η απόφαση είναι πολύ καθαρή, οι περικοπές που έκανε ο κ. Βρούτσης ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά το 2012 είναι αντισυνταγματικές. Ο κ. Βρούτσης δημιούργησε την αντισυνταγματικότητα, την οποία θεράπευσε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016».

ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ