ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ & ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

2020-04-30

Β. Κυριακού 

Γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι ο μεγάλος χαμένος σε Παγκόσμιο επίπεδο θα είναι ο τουρισμός. Είναι η πρώτη φορά που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού όλα τα μεγέθη του τουρισμού θα παρουσιάσουν ετήσια επιβράδυνση. Ποτέ άλλοτε τόσα αεροπλάνα δεν ήταν στο έδαφος, ποτέ άλλοτε τόσοι προορισμοί δεν ήταν σε καραντίνα, ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε τόσος έλεγχος στην κίνηση ανθρώπων σε παγκόσμια κλίμακα.

Η Ελλάδα έχει σημαντικά μειονεκτήματα αλλά και πλεονεκτήματα προκειμένου να αντιμετωπίσει και αυτήν την κρίση. Ένα σημαντικό μέρος της χώρας έχει πρόσβαση οδική και θαλάσσια έτσι ώστε με την πρώτη άρση των μέτρων να υπάρξει άμεση ροή επισκεπτών. Παράλληλα ένα σημαντικό μέρος των καταλυμάτων ανήκει σε μικρές μονάδες καθώς και σε σπίτια βραχυχρόνιας μίσθωσης που μπορούν να εξασφαλίσουν πιο ευέλικτα τις υγειονομικές συνθήκες στις εξατομικευμένες ανάγκες της επόμενης περιόδου. Ωστόσο οι μεγάλες μονάδες συνεχούς και εποχικής λειτουργίας έχοντας ήδη επιβάρυνση κόστους θα έχουν σημαντικά ζητήματα επανεκκίνησης. Οι μονάδες αυτές πρέπει να λύσουν τα θέματα εξατομικευμένης υγιεινής που θα απαιτηθούν με επαναπροσέγγιση του τρόπου λειτουργίας σε όλα τα επίπεδα. Το σίγουρο είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων στον τουρισμό θα βρεθεί εκτεθειμένο για μεγάλη περίοδο σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία ειδικά στους προορισμούς που έχουν διαμορφώσει τις συνθήκες τουριστικής μονοκαλλιέργειας.

Κάθε περιφέρεια της χώρας, κάθε δήμος, κάθε προορισμός έχει να αντιμετωπίσει ένα διαφορετικό παζλ προβλημάτων και να δοκιμάσει μια εργαλειοθήκη λύσεων που ξεκίνησε να διαμορφώνεται την προηγούμενη περίοδο και δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί. Ο τουρισμός των 365 ημερών, ο θεματικός τουρισμός εμπειριών και η διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με την τουριστική επιχειρηματικότητα και μάλιστα σε μικρή ευέλικτη κλίμακα φαίνεται να είναι η απαρχή της λύσης μαζί με την ισορροπία των τομέων παραγωγής. Αυτή είναι και η επιταγή για την βιώσιμη ανάπτυξη. Όταν η υγειονομική κρίση κάνει τον κύκλο της ο Ελληνικός Τουρισμός και συγκεκριμένα οι προορισμοί του πρέπει να είναι έτοιμοι να ανακάμψουν δημιουργώντας ένα δίχτυ προστασίας σε όλη την εθνική οικονομία.

Τώρα είναι η ώρα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης που οφείλουμε ως άνθρωποι να υπηρετήσουμε. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ακολουθήσουμε στρατηγικές ενθάρρυνσης της ανθεκτικότητας των πολλών για να αντέξουμε και την κρίση αλλά και την περίοδο αμέσως μετά το κύκλο της. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και απαιτείται από όλους εμάς που πιστεύουμε στον Ελληνικό Τουρισμό να επιδείξουμε ένα ζήλο δημιουργίας κοιτώντας με ελπίδα και βασιζόμενοι στα χέρια μας και τις πλάτες μας την νέα περίοδο που μόνο εύκολη δεν θα είναι. Η Κεντρική Μακεδονία είναι μια ηπειρωτική περιφέρεια με οδικές και θαλάσσιες συνδέσεις, με μητροπολιτικό κέντρο την Θεσσαλονίκη, με όλα τα είδη τουρισμού, με 365 ημέρες τουρισμό, με ζωντανά χωριά και εξαιρετική αγροτική παραγωγή. Όλα τα παραπάνω χρειάζονται δικτύωση και όχι την διαίρεση και την τηλεοπτική χειραγώγηση που επιθυμεί σήμερα η κυβέρνηση.

Η δέσμη προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής και αφορά τους πολλούς όχι τους λίγους. Κανείς Μόνος.

Μένουμε Σπίτι (για πόσο άραγε και για ποιο λόγο), Μένουμε Όρθιοι για την Ελληνική Κοινωνία, την Οικονομία, τον Τουρισμό και την Αγροτική Παραγωγή

Με εκτίμηση,

Ευάγγελος Κυριακού / Οικονομολόγος Phd C Ειδικός Τουρισμού & Διαχείρισης Προορισμών

Μέλος Γραμματείας Τουρισμού & Συντονιστής στο Τμήμα Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας