'Ενας φράκτης 26 χιλιομέτρων σε μία συνοριογραμμή εκατοντάδων χιλιομέτρων θα λύσει το πρόβλημα της εργαλειοποίησης μεταναστών από την Τουρκία;

2020-06-09

Η κυβέρνηση θέλει να μας πείσει πως ένας φράκτης 26 χιλιομέτρων σε μία συνοριογραμμή εκατοντάδων χιλιομέτρων θα λύσει το πρόβλημα της εργαλειοποίησης μεταναστών από την Τουρκία;

Η ίδια η Ευρώπη έχει επιβεβαιώσει πως ο φράκτης δεν αποτελεί λύση, όταν αρνήθηκε να τον χρηματοδοτήσει το 2011-12. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ούτε η «ασπίδα» στην Ευρώπη φρούριο ούτε αποθήκη ψυχών.

Η κυβέρνηση οφείλει να διαφυλάττει τα εθνικά σύνορα, τα κυριαρχικά δικαιώματα και να τηρεί το διεθνές δίκαιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει πως η μόνη σοβαρή λύση περνά μέσα από αναθεώρηση του Δουβλίνου, ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στον ευρωτουρκικό διάλογο, από όπου απουσιάζει πλήρως, χωρίς στρατιωτικοποίηση του προσφυγικού, χωρίς ΜΑΤ στα νησιά και αυτοδικίες.

Εφόσον, ωστόσο, η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει στο φράχτη οφείλει να διασφαλίσει δύο κομβικά ζητήματα:

Πρώτον, δεδομένων των πρόσφατων παλινωδιών της κυβέρνησης στον Έβρο δεν θα πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, στέλνοντας το λάθος μήνυμα στην επιθετικότητα της άλλης πλευράς και σε οιαδήποτε διάθεση της να δημιουργήσει συνοριακή διαφορά στο μέλλον.

Θεωρούμε αδιανόητο, για παράδειγμα, να γίνει σε άλλο σημείο από το αρχικά προγραμματισμένο. Επίσης, αν γίνει σε σημείο που θα απέχει αρκετά από τα σύνορα, αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα ως προς την αντιμετώπιση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όσων θα βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος μεν, αλλά μεταξύ του φράχτη και των συνόρων. Θα δημιουργήσει, ντε φακτο, μία νεκρή ζώνη μεταξύ των συνόρων και του σημείου που θα ασκείται πραγματική κυριαρχία εκ μέρους μας, όπου θα βρίσκεται ο φράκτης.

Δεύτερον, θα πρέπει να προβλεφθεί ελεγχόμενη ασφαλής δίοδος για την υποβολή ατομικής αίτησης ασύλου, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένως τονίσει την ανάγκη να υπάρξει σοβαρός μηχανισμός επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ και αγωνίστηκε για αυτό όσο ήταν στην Κυβέρνηση.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ