Ένοχη σιωπή της ΝΔ για το καθαυτό σκάνδαλο Νοβάρτις

2020-05-21

(Από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή)

Σας είχα προειδοποιήσει πως ό,τι και να κάνετε, δεν μπορείτε να παραγράψετε το σκάνδαλο Νοβάρτις, από το μυαλό, από τη συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Δεν μπορείτε να το παραγράψετε, πρώτα από όλα γιατί είναι υπαρκτό..., και κυρίως γιατί είναι ορατό και το ίδιο το σκάνδαλο και οι επιπτώσεις του στην ελληνική κοινωνία.

Και οι πολιτικοί υπεύθυνοι του σκανδάλου είναι επίσης γνωστοί και για κάποιους εξ αυτών εξακολουθεί η εναντίον τους έρευνα από την ποινική δικαιοσύνη, παρά την επιχείρηση τρομοκράτησης των δικαστών.

Γι' αυτό και όσο παρατήρησα και άκουσα τις τοποθετήσεις όσων ανέβηκαν σε αυτό το βήμα από την πλευρά της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, παρατήρησα μια ένοχη σιωπή. Τη σιωπή τους απέναντι στο σκάνδαλο αυτό καθεαυτό. Καμία αναφορά στην υπόθεση.

Η προανακριτική δε επιτροπή την οποία στήσατε, παρά τις μεθοδεύσεις σας να αποκλείσετε δυο μέλη της μειοψηφίας, κίνηση πρωτοφανής, επίσης, στα κοινοβουλευτικά χρονικά, να τρομοκρατήσετε ανεπιτυχώς τους προστατευόμενους μάρτυρες, να απευθύνετε προσκλητήριο πολιτικού ρεβανσισμού σε οποιονδήποτε πρόθυμο να συνδράμει με ή χωρίς ανταλλάγματα -θα φανεί το επόμενο διάστημα- στον σχεδιασμό σας.

Παρόλα όσα επιχειρήσατε στην εξεταστική, το μόνο που ανέδειξε είναι η χρεοκοπία του βασικού σας αφηγήματος, ότι η Νοβάρτις δεν ήταν σκάνδαλο αλλά ήταν μια σκευωρία.

Παρέμβαση στην Πέλλα.