Επισκέψεις της Θεοδώρας Τζάκρη στις πληγείσες από τον παγετό και το χαλάζι περιοχές της ΠΕ Πέλλας

2021-04-27

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη συνεχίζοντας τις επισκέψεις της στις πληγείσες από το παγετό και το χαλάζι περιοχές της Π.Ε. Πέλλας επισκέφτηκε τους Γαλατάδες, την Άρνισσα, τον Ν. Μυλότοπο και τον Π. Μυλότοπο, όπου είχε συναντήσεις με αγρότες.

Με το πέρασμα των ημερών απλά επιβεβαιώνεται η ολοσχερής καταστροφή που επέφεραν στις δενδροκαλλιέργειες του Νομού οι δυο παγετοί και η χαλαζόπτωση. Η σοβαρότητα της κατάστασης ανάγκασε τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ να επισκεφτεί την περιοχή. Μετά από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Πέλλας παρουσία του κ. Λυκουρέντζου, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σχετικά με τις αποζημιώσεις έγινε γνωστό ότι η χορήγηση προκαταβολών θα γίνει με βάση τα στοιχεία του ΟΣΔΕ 2021. Η απόφαση αυτή όμως σημαίνει εν τοις πράγμασι ότι οι όποιες προκαταβολές θα δοθούν το νωρίτερο κατά τον Αύγουστο ή Σεπτέμβριο,δεδομένου ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου το σύστημα των δηλώσεων του ΟΣΔΕ παραμένει «κλειδωμένο» και δεν χωρεί καμία παρέμβαση.

Επίσης ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ ότι απορρίφθηκε η δυνατότητα συμψηφισμού των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών υπέρ ΕΛΓΑ με τις μελλοντικές να ληφθούν αποζημιώσεις,ενώ εξακολουθεί να υπάρχει ασάφεια σχετικά με το αίτημα των παραγωγών για την απαλλαγή τους από τα εκτιμητικά τέλη κατά την υποβολή των δηλώσεων ζημίας στον ΕΛΓΑ.

Η σοβαρότητα της κατάστασης όμως, σύμφωνα με την κ. Τζάκρη, επιβάλλει την αναθεώρηση των αποφάσεων αυτών από την πλευρά του ΕΛΓΑ, δεδομένης της παντελούς έλλειψης ρευστότητας των παραγωγών, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο αφενός μεν την επιβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους, αφετέρου δε τις ίδιες τις καλλιέργειες, καθώς, παρά την ολοσχερή καταστροφή, οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε καλλιεργητικές εργασίες και ως εκ τούτου να υποβληθούν σε δαπάνες, καθιστώντας αδύνατη την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και των εκτιμητικών τελών υπέρ του ΕΛΓΑ υπό τις παρούσες συνθήκες.

Επιπλέον πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη από την πλευρά της Πολιτείας για την ικανοποίηση του διεκδικητικού πλαισίου που έχουν θέσει οι αγρότες, το οποίο συνίσταται:

  • Στην επιτάχυνση της διαδικασίας καταβολής των αποζημιώσεων. Αυτό όμως προϋποθέτει την πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού γεωπόνων - εκτιμητών από τον ΕΛΓΑ. Οι 160 εκτιμητές γεωπόνοι που έχουν ήδη ανακοινωθεί ότι θα στελεχώσουν τις Υπηρεσίες του ΕΛΓΑ σε ολόκληρη τη χώρα το επόμενο διάστημα είναι πολύ λίγοι για να καλύψουν τις ανάγκες για τη γρήγορη ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου στα 100.000 αγροτεμάχια της Πέλλας και της Ημαθίας, πολλώ δε μάλλον όταν υπάρχουν ζημιές από τη Φλώρινα έως την Αρκαδία.
  • Ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει στο 100% της εκτίμησης για τη ζημία από τον παγετό.
  • Για τις ζημιές που δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ (π.χ. παγετός σε προανθικό στάδιο ) να βρεθεί «ένας παράλληλος δρόμος» ώστε αυτές να καλυφθούν εξ ολοκλήρου.

Όλα τα παραπάνω βέβαια προϋποθέτουν τη γενναία επιχορήγηση του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και την αξιοποίηση ακόμη και κοινοτικών πόρων προς την κατεύθυνση αυτή, δεδομένου ότι μεγάλα προβλήματα στις καλλιέργειες από τον παγετό και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες εν γένει αντιμετωπίζουν φέτος και πολλές άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία κ.λπ.) και μπορεί να διαμορφωθεί κοινό πλαίσιο διεκδίκησης έναντι της Ε.Ε.

Επιπλέον, εκτός από τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, είναι επιτακτική ανάγκη να εκπονηθεί ένα σχέδιο παρέμβασης από το Υπουργείο Οικονομικών ώστε:

  • Να υπάρξει οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων της αγροτικής οικονομίας (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, συσκευαστήρια-διαλογητήρια-ψυγεία, μεταποιητικές επιχειρήσεις, κ.λπ.
  • Να υπάρξουν ευνοϊκές τραπεζικές ρυθμίσεις για τα χρέη των συνεταιρισμών κ.λπ. (αναστολή καταβολής, δόσεις, μείωση επιτοκίων κ.ο.κ.).
  • Πάγωμα των οφειλών τους προς ασφαλιστικά ταμεία (ΕΦΚΑ), Εφορίες κ.λπ.
  • Υλοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων (ΛΑΕΚ) για τους απασχολούμενους στον αγροτικό τομέα κ.λπ.

Προς την κατεύθυνση αυτή δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη και ανακοινώθηκε μόνο ότι θα συσταθεί επιτροπή υπό τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την υποβολή προτάσεων από την πλευρά των εμπλεκομένων. -