Επιστολή ενημέρωσης και διαμαρτυρίας αγροτών της Πέλλας στον Βορίδη

2020-07-07

Επιστολή ενημέρωσης και διαμαρτυρίας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη απέστειλε ο Σύνδεσμος Εκπροσώπησης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ν. Πέλλας. Στην επιστολή τους μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι των αγροτών ζητούν η δεντροκαλλιέργεια να ενταχθεί στις πληγέντες επιχειρήσεις που επλήγησαν από την υγειονομική πανδημία. Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
Σύνδεσμος Εκπροσώπησης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ν. Πέλλας 
Προς: κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη
Κοινοποιούμενη και προς:
Βουλευτές Ν. Πέλλας, Πρόεδρος Διεπαγγελματικής, Πρόεδρος Ε.Κ.Ε.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
-Περί αποζημιώσεων δενδροκαλλιεργειώνΚαλλίπολη 07-07-2020
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή, εμείς, ο Σύλλογος Εκπροσώπησης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Πέλλας, ο οποίος εκπροσωπεί 10.000 φυσικά πρόσωπα που παράγουν και φορολογούνται, θα θέλαμε με όλο το σεβασμό, να σας ενημερώσουμε σχετικά με το μείζον θέμα των ποιοτικών παραγόμενων
προϊόντων το οποίο χρήζει άμεσης διευθέτησης.
Ο τομέας της δενδροκαλλιέργειας, έχει πληγεί ανεπανόρθωτα κατά -το οδεύον προς λήξη- έτος του 2020. Ο Ν. Πέλλας τον οποίο εκπροσωπούμε με την παρούσα επιστολή, αποτελεί έναν από τους πιο παραγωγικούς νομούς της Ελλάδος όσον αφορά τις δενδροκαλλιέργειες ροδακίνων-νεκταρινίων, βιομηχανικών ροδακίνων, κερασιών, βερίκοκων και δαμάσκηνων καθώς αριθμούν συνολικά πάνω από τριακόσιες πενήντα χιλιάδες (350.000) στέμματα δενδρώδης καλλιέργειας.
Αποτέλεσμα των ανωτέρω δενδροκαλλιεργήσιμων εκτάσεων είναι η ύπαρξη ενός κύκλου εργασιών που στο σύνολο του ξεπερνάει τα τετρακόσια εκατομμύρια (400.000.000) ευρώ ανά έτος, με τα 200.000.000 να προέρχονται από το μεταποιημένο ροδάκινο, ενώ τα 200.000.000 από νεκταρίνια-ροδάκινα και λοιπά. Τα μεγέθη αυτά αποδεικνύουν δίχως άλλο, ότι η δυναμική της Πέλλας είναι μη αμφισβητήσιμη. Παρά ταύτα όμως, τα τελευταία χρόνια, αλλά και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους (2020), αντιμετωπίσαμε καίρια προβλήματα που επηρέασαν τον τομέα της δεντροκαλλιέργειας και της αγροτικής παραγωγής.
Η πρωτοφανής παγκόσμια υγειονομική πανδημία Covid-19 επέφερε τα εξής δυσάρεστα αποτελέσματα:
α) έλλειψη εργατών γης
β) μείωση της ζήτησης και υπαξία των ποιοτικών παραγόμενων προϊόντων
Παράλληλα τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών που έπληξαν τις καλλιέργειες, είχαν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παραχθέντων προϊόντων και τις έντονες πιέσεις μεταβολής των τιμών προς τα κάτω. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το μέγεθος της παραγωγής βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και παράλληλα το κόστος της καλλιέργειας είναι πλέον δυσβάσταχτο (λόγω των συνεχώς αυξανόμενων εξόδων όπως του πετρελαίου, των φαρμάκων-λιπασμάτων και των ημερομισθίων), καθιστούν αυτή τη στιγμή τη δενδροκαλλιέργεια μη
βιώσιμη.
Αρκεί να σας αναφέρουμε ότι, κατά το έτος 2020 στο μεν νεκταρίνι-ροδάκινο το κόστος παραγωγής ανήλθε στα 0.30 λεπτά ανά κιλό, ενώ στο επιτραπέζιο ροδάκινο (χνουδωτό) το κόστος παραγωγής ανήλθε στα 0.26 λεπτά ανά κιλό. Παράλληλα όμως η τιμή πώλησης των προϊόντων σε συνδυασμό με την απότομη μείωση της ζήτησης ανήλθε για το νεκταρίνι στα 0.35 λεπτά ανά κιλό ενώ στο επιτραπέζιο ροδάκινο (χνουδωτό) ανήλθε στα 0.25 λεπτά ανά κιλό!
Τα ανωτέρω στοιχεία, εμείς ως συλλογικά ενεργούντα νομικά πρόσωπα, εκτός της δικής σας γνωστοποιήσεως, τα κοινοποιήσαμε σε όλους τους υπεύθυνους φορείς.
Μετά από συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε μαζί σας, σας είχαμε γνωστοποιήσει σχετικά με τα προβλήματα που θα προέκυπταν από την παγκόσμια πανδημία:
α) Εργάτες γης
β) Εξόφληση το συνολικού ποσού της αποζημίωσης
γ) Το μέλλον των ποιοτικών παραγόμενων προϊόντων
Θα θέλαμε ως εκ τούτου, να σας ευχαριστήσουμε για την άμεση λύση που δώσατε στο καυτό θέμα των Εργατών γης, λύνοντας ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλαιπωρούσε την δεντροκαλλιέργεια επί σειρά ετών.
Επιπροσθέτως, επιθυμούμε να σας ευχαριστήσουμε για τις άμεσες διαδικασίες που κάνετε για την εξόφληση όλου του ποσού της αποζημίωσης.
Κάθε αγρότης γνωρίζει ότι η παραγωγή και η συγκομιδή των προϊόντων του δεν διαρκεί μια ημέρα, όμως είναι μια επίμονη και μακροχρόνια διαδικασία που επαναλαμβάνεται επί σειρά μηνών και παρά τις αντιξοότητες, ο ίδιος συνεχίζει ακόμη να καλλιεργεί. Εμείς από την πλευρά μας ως συλλογικά όργανα βοηθάμε καθημερινά τον εκάστοτε καλλιεργητή να αντιμετωπίσει τις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Οι αρμόδιοι φορείς με την σειρά τους, θα πρέπει να προβλέψουν για τις μελλοντικές
νομοθετικές ενέργειες που θα επιλύσουν τα καίρια προβλήματα που προκύπτουν από το αβέβαιο μέλλον των αγορών.
Κατόπιν τούτων, αιτούμαστε με όλο το σεβασμό:
(α) Η δεντροκαλλιέργεια να ενταχθεί στις πληγέντες επιχειρήσεις που επλήγησαν από την υγειονομική πανδημία.
(β) Επίσπευση των διαδικασιών και άμεση χορήγηση των αποζημιώσεων.
(γ) Πρόβλεψη για μελλοντικές νομοθετικές ενέργειες που θα επιλύσουν τα καίρια προβλήματα της δεντροκαλλιέργειας όπως επί παραδείγματι: τη χυμοποίηση, την αναδιάρθρωση καλλιεργειών και τις αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ.
(δ) Πρόβλεψη για άμεσες διπλωματικές ενέργειες προς την κατεύθυνση επίλυσης του εμπάργκο (Ρώσια), με οδηγό την πρόσφατη εμπορική συμφωνία ΕλλάδοςΚίνας που αφορούσε ελληνικά προϊόντα.
Τα παραπάνω αιτήματα μας δεν είναι παράλογα. Αντιθέτως είναι εύλογα και δίκαια αποσκοπώντας στη δίκαιη ενίσχυση των δενδροκαλλιεργητών που από τις ολέθριες αυτές αιτίες έχουν υποστεί τεράστιες οικονομικές και μη, ζημιές. Μέσω των δίκαια χορηγηθέντων αποζημιώσεων που θα αποδοθούν στους ροδακινοπαραγωγούς, θα επέλθει άμεση στήριξη των φυσικών προσώπων αλλά και ταυτόχρονη ενίσχυση της αγοράς των τοπικών κοινωνιών.
Δεν είμαστε επαίτες, και δεν έχουμε ουδεμία πρόθεση αντιπαράθεσης. Αντιθέτως ευελπιστούμε στην επίλυση των καίριων προβλημάτων στον τομέα των δενδροκαλλιεργειών ώστε να μην αντιμετωπίσουμε και το επόμενο έτος τα ίδια προβλήματα.
Οδηγός μας είναι πάντοτε η συλλογικότητα, ο διάλογος και οι δημοκρατικές διαδικασίες. Μέσω αυτών διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τις οικογένειες μας. Διότι ως καλλιεργητές, μαχόμαστε καθημερινά για την γη που θα παραδώσουμε στα παιδία μας.
Μετά ιδιαίτερης τιμής και εκτίμησης,
Σύνδεσμος Εκπροσώπησης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Πέλλας

ΠΗΓΗ KARATZOVA.COM