Επιστρέψαμε στη νέα κανονικότητα, λέει. Ποια νέα κανονικότητα;

2020-06-01

Επιστρέψαμε στη νέα κανονικότητα, λέει. Ποια νέα κανονικότητα; Η μόνη διαφορά της απ' την προηγούμενη είναι ότι, που και που, παίρνει το μάτι σου κάνα σπασίκλα με μάσκα.

Δεν τη φοράει, κρεμασμένη την έχει. Από τ' αυτιά. Στο στόμα έχει κι αυτός το καλαμάκι του φραπέ. Όπως όλοι τριγύρω.

Τα «τραπεζάκια έξω», φίσκα. Στη θέση τους, όπως πάντα, κι αυτά. Ούτε αποστάσεις, ούτε τίποτε. Και οι θαμώνες ο ένας πάνω στον άλλο.

- Τζάμπα το μέτρημα, λέω στον εύσωμο διπλανό μου που ρουφάει εσπρέσο φρέντο, κατεβάζοντας ταυτόχρονα κάτι γατοκέφαλα από ένα τεράστιο σάντουιτς που κρατά στο δεξί του χέρι -στο αριστερό το καλαμάκι του καφέ- αφήνοντας μικρούς στεναγμούς ευχαρίστησης.

- Πώς είπατε; με ρωτάει μπουκωμένος.

- Το μέτρημα, του φωνάζω: Οι φωτογραφίες στις εφημερίδες με τους ανθρώπους του Χαρδαλιά να μετράνε τις αποστάσεις από τραπέζι σε τραπέζι. Δεν τις είδες;

- Δεν διαβάζω εφημερίδες, κύριε, μου λέει πίσω απ' τα δόντια,

με μια ριπή από ψίχουλα νοτισμένα με σταγονίδια... φρέντο να κατευθύνονται προς το μέρος μου.

- Και τι διαβάζεις, ρωτάω με δημοσιογραφική περιέργεια, ανεβάζοντας τη μάσκα -μην με πάρουν τα... σκάγια.

- ΔιαβάζωYouTube, απαντάει με άψογη οξφορδιανή προφορά...

Διαβάζει... YouTube, ενημερώνεται από ειδησεογραφικά σάιτ και μπλογκ, είναι 28, με σπουδές και μεταπτυχιακά στο Λονδίνο και «φυσικά άνεργος». Αδιαφορεί για τον κορωνοϊό και το lockdown, «θα μπορούσε να περιοριστεί στους ηλικιωμένους και τους χρόνια πάσχοντες από βαριά νοσήματα», ενδιαφέρεται μόνο για μια δουλειά στο αντικείμενό του: «γενετική ιατρική»...

-Ευκολάκι, τον χαιρέτισα με... αλληλέγγυο σαρκασμό.

Γράφει ο Νίκος Τσαγκρής στην Αυγή της 31ηςΜαϊου 2020