Έρχεται νέο χαράτσι μέσω ΕΝΦΙΑ για όσους έκαναν διορθώσεις στα αδήλωτα τετραγωνικά για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών!

2020-09-09

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αναρτηθούν τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet από την ΑΑΔΕ για περίπου 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στα τέλη του μήνα και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2021.

Όσοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση, το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι ίδιο με πέρυσι. Όμως, όσοι μέσα από τα αδήλωτα τετραγωνικά προχώρησαν σε αλλαγές και στο Ε9, θα δουν τον ΕΝΦΙΑ αυξημένο.

Ειδικότερα, αν κάποιος, έκανε διορθώσεις στα αδήλωτα τετραγωνικά που αφορούν τον υπολογισμό των δημοτικών τελών και τροποποίησε το Ε9 αυξάνοντας τα τετραγωνικά, τότε είναι πιθανό να δει ότι πρέπει να πληρώσει υψηλότερο ΕΝΦΙΑ.

Γενικότερα, θα υπάρξουν και φέτος χιλιάδες περιπτώσεις φορολογουμένων, οι οποίοι θα χρεωθούν άδικα με επιπλέον ποσά ΕΝΦΙΑ εξαιτίας λαθών ή παραλείψεων στα στοιχεία των ακινήτων τους όπως αυτά αποτυπώνονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου για το 2020. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να εξαλείψουν τις άδικες χρεώσεις, υποβάλλοντας τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για να δηλώσουν ορθά τα ακίνητα που κατείχαν την 1η-1-2020.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών-διορθωτικών δηλώσεων Ε9 έτους 2020 αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου να τεθεί ξανά σε λειτουργία, στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Όσοι φορολογούμενοι διαπιστώσουν παραλείψεις ή λάθη σε δηλώσεις Ε9 προηγούμενων ετών με αποτέλεσμα η εικόνα της περιουσιακής κατάστασης της 1ης-1-2020 να μην αποτυπώνεται ορθά, θα χρειαστεί να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις και για τα παλαιότερα έτη.

Η υποβολή διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) θα είναι δυνατή μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στο σύστημα ΤΑΧΙSnet (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr).

https://www.opoligrafos.gr/economy/erchetai-neo-charatsi-meso-enfia/