Έρχονται μαζικές απολύσεις στον τραπεζικό τομέα με τη μείωση του προσωπικού για το 2020 να εκτιμάται στα 2.500 άτομα!

2020-07-31

Αποφασισμένες να προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις εμφανίζονται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες Eurobank, Πειραιώς, Alpha και Εθνική. Αυτή τη δυσοίωνη εξέλιξη για τους τραπεζοϋπάλληλους της χώρας εξέφρασε πρόσφατα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας.

Την ώρα δηλαδή που η κυβέρνηση κάνει τα χατίρια στους τραπεζίτες με τις φοροαπαλλαγές, το ακαταδίωκτο για τα κόκκινα δάνεια και τους μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων, αφήνει απροστάτευτο το προσωπικό των τραπεζών στις ορέξεις των μεγαλοτραπεζιτών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβία πάντως ήταν σαφής. Όπως είπε υπάρχει η βούληση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση των καταστημάτων αλλά και του προσωπικού τους και υποστήριξε ότι οι ψηφιακές συναλλαγές το 2019 αντιπροσώπευαν το 42% του συνόλου των συναλλαγών της Eurobank και το 80% των πληρωμών και χρηματικών μεταφορών, ενώ οι χρήστες του MobileApp ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο.

Εκτιμώντας ότι τα παραπάνω νούμερα για το 2020 λόγο του κοροναϊού θα έχουν εκτοξευτεί, υποστήριξε ότι αυξάνεται η πίεση στις τράπεζες να μειώσουν ακόμη περισσότερο δίκτυο και προσωπικό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, οι τράπεζες, που έχουν κόψει ήδη τα λειτουργικά τους κόστη ως ποσοστό των εσόδων σε επίπεδο χαμηλότερο του μέσου όρου της ευρωζώνης, θα προχωρήσουν την τριετία 2020 - 2022 σε νέες βαθιές περικοπές των δαπανών προσωπικού.

Συνολικά η μείωση του προσωπικού για το 2020 στο πιστωτικό σύστημα εκτιμάται στα 2.500 άτομα, με τις εν λόγω αποχωρήσεις να είναι ανεξάρτητες από τη μείωση του προσωπικού, η οποία θα προέλθει (σε Eurobank και ΑlphaΒank) από τη μεταφορά αθροιστικά 1.300 υπαλλήλων στις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όσο για τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου ναι μεν θα συνεχιστούν, ωστόσο θα είναι φτωχότερα ως προς το ύψος της αποζημίωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Ένωση Tραπεζών για το 2019, τα τέσσερα συστημικά ιδρύματα έκλεισαν 167 καταστήματα το περασμένο έτος και μείωσαν το δυναμικό τους κατά 3.055 άτομα. Η συρρίκνωση αυτή ισοδυναμεί με 8% συνολικά για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Σημειώνεται ότι η μείωση προσωπικού στις τράπεζες προέρχεται, εκτός από συνταξιοδότηση, από προγράμματα εθελούσιας εξόδου που «τρέχουν» κάθε χρόνο όλα τα ιδρύματα.

Το σχέδιο της «μεγάλης εξόδου»

Υπενθυμίζεται ότι για το 2020, η Eurobank έχει προαναγγείλει ήδη τη μείωση των καταστημάτων κατά 50, μετά από τη διατήρηση του δικτύου της στα ίδια επίπεδα το 2019.

Τη μεγαλύτερη μείωση, όμως, σχεδιάζει η Τράπεζα Πειραιώς που συντηρεί και το μακράν μεγαλύτερο δίκτυο, με κλείσιμο 100 καταστημάτων μέσα στο έτος. Ανάλογη τακτική αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες δύο τράπεζες.
Σε ότι αφορά στο προσωπικό, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει ενημερώσει ήδη τους αναλυτές και το προσωπικό ότι στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της θα προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του προσωπικού μέσα στην χρονιά.

Στη Eurobank το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα τρέξει το 2020 θα αφορά στην αποχώρηση 400 εργαζομένων, πέραν των 500 που μεταφέρθηκαν στην εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων FPS.

Νέο στοχευμένο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου σχεδιάζει για το 2020 και η ΑlphaΒank (σ.σ. πέραν της αποχώρησης των 800 εργαζομένων, οι οποίοι από τον Σεπτέμβριο και μετά θα εργάζονται στη νέα Cepal) αλλά και η Τράπεζα Πειραιώς.

Αναδημοσίευση απο τον Πολύγραφο.

Με πληροφορίες από το tvxs.gr και το News247.