Ερώτηση Θεοδώρας Τζάκρηγια την επίσπευση της έκδοσης ΑΦΜ στους αλλοδαπούς εργάτες γης που εργάζονται αυτή την περίοδο στις ελληνικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις

2020-07-24

Προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετάκλησης των εργατών γης που ήρθαν στη Χώρα μας και που συνίσταται στην αδυναμία έκδοσης ΑΦΜ, η βουλευτής κ. Τζάκρη υπέβαλε Ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών, με την οποία τον ρωτά σχετικά με την πρόθεσή του να δώσει λύση στο πρόβλημα αυτό ώστε οι αλλοδαποί εργάτες γης που έχουν έλθει στη Χώρα μας, να μπορέσουν να εκδώσουν ΑΦΜ. Η αδυναμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας μετάκλησης σημαίνει ότι το κράτος θα χάσει έσοδα και οι αγρότες δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν τα έξοδά τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Επίσπευση έκδοσης ΑΦΜ στους αλλοδαπούς εργάτες γης που εργάζονται αυτή την περίοδο στις ελληνικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις»

Εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και του κλεισίματος των συνόρων που ακολούθησε, οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων ήρθαν αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα στη συλλογή των προϊόντων τους λόγω της έλλειψης «χεριών» αλλοδαπών εργατών γης προερχομένων κυρίως από την Αλβανία. Μετά από πιέσεις, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με σχετική διοικητική ρύθμιση έλυσε προσωρινά το πρόβλημα και έτσι ένας σημαντικός αριθμός εργατών γης μπόρεσε να έλθει στη Χώρα και έτσι να λυθεί το ζήτημα της έλλειψης εργατικών χεριών για τη συλλογή των αγροτικών προϊόντων.

Με την ρύθμιση αυτή περιγράφεται ακριβώς η διαδικασία μετάκλησης των εργατών γης καθώς επίσης και ο τρόπος καταβολής της αμοιβής τους, που όπως ζήτησαν οι αγροτικοί φορείς, θα γίνεται με τη διαδικασία του εργόσημου (και όχι με εισφορές στον ΕΦΚΑ).

Αυτή την περίοδο στις περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας εργάζονται περισσότεροι 10.000 εργάτες γης που έχουν έλθει κυρίως από τη γειτονική Αλβανία, οι οποίοι απασχολούνται στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις για τη συλλογή αγροτικών προϊόντων όπως κερασιών, βερίκοκων, ροδάκινων, κλπ.

Ωστόσο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μετάκλησης τους με την έκδοση όλων των εγγράφων που απαιτούνται πρέπει να εκδοθούν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Και ενώ όσον αφορά στο ΑΜΚΑ έχει δρομολογηθεί η έκδοση του η διαδικασία έκδοσης ΑΦΜ βρίσκει διοικητικά εμπόδια στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Αν δεν ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία δεδομένου ότι η συγκομιδή των προϊόντων ολοκληρώνεται σιγά- σιγά και οι εργάτες επιθυμούν να επιστρέψουν στην Χώρα τους, το κράτος θα χάσει έσοδα και οι αγρότες δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν τα έξοδά τους.

Για τους λόγους αυτούς ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Προτίθεσθε να επεξεργαστείτε όσο το δυνατόν συντομότερα την ενδεδειγμένη λύση ώστε οι αλλοδαποί εργάτες γης που έχουν έλθει στη Χώρα μας, να μπορέσουν να εκδώσουν ΑΦΜ για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μετάκλησης τους με την έκδοση όλων των απαιτούμενων εγγράφων;

Η ερωτώσα βουλευτής

Θεοδώρα Τζάκρη