Ετοιμάζουν φαγοπότι στους δήμους, όπου σχεδιάζουν να εκτινάξουν το όριο για τις απευθείας αναθέσεις μελετών!

2020-07-20

Αλλάζει το υφιστάμενο πλαίσιο για τις απευθείας αναθέσεις μελετών στους δήμους, με το υπουργείο Υποδομών, όπως αναφέρουν πληροφορίες, να επεξεργάζεται τροπολογία, η οποία θα συμπεριληφθεί στο υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στο πλαίσιο κρατικών προμηθειών.

Όπως αναφέρει το Euro2day, εξετάζεται η αύξηση του ορίου των απευθείας αναθέσεων μελετών, από τα 20.000 ευρώ που είναι σήμερα, στα 80.000 ή ακόμα και τα 120.000 ευρώ, ενώ η αύξηση του ορίου θα συνοδεύεται «από αυστηρές απαιτήσεις δημοσιότητας και διαφάνειας», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Στόχος, υποστηρίζει η κυβέρνηση, είναι να σταματήσει η γάγγραινα των πρόχειρων μελετών ή των στημένων διαγωνισμών σε δήμους. Πηγές του υπουργείου επισημαίνουν πως με το σημερινό καθεστώς, του πολυνομοσχεδίου 4412 / 2016, οι απευθείας αναθέσεις μελετών αξίας μέχρι 20.000 ευρώ γίνονταν με κλήρωση από κατάλογο υποψηφίων και πως ενίοτε «το λαχείο» έπεφτε σε τυχερό ο οποίος δεν είχε και μεγάλη σχέση με το αντικείμενο της μελέτης. Επίσης η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η νέα ρύθμιση, θα επιταχύνει τη διαδικασία ανάθεσης μελετών και δεν θα μπορούν πλέον οι δημοτικοί άρχοντες να επικαλούνται την ένδεια εξειδικευμένου προσωπικού και να δέχονται «δωρεές μελετών» από ιδιώτες οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις φωτογραφίζουν και συγκεκριμένους αναδόχους για τα έργα.

Ωστόσο τα επιχειρήματα αυτά είναι ανίσχυρα διότι, για τα περί κλήρωσης, κάποιος νωρίτερα έδινε το πράσινο φως στους φακέλους των υποψηφίων, ενώ για τις «δωρεές μελετών» και όλες τις άλλες διαδικασίες, υπάρχουν τα δημοτικά συμβούλια όπου οι αιρετοί της Τ.Α. μπορούν να επιβάλουν ελέγχους και διαφάνεια.

Απλά η αύξηση του ορίου στις απευθείας αναθέσεις θα λύσει τα χέρια των αιρετών της αυτοδιοίκησης, για να μοιράζουν λεφτά, μέσω μελετών, σε γνωστούς και ημέτερους, κατά το δοκούν, χωρίς πολλούς ελέγχους και διαφάνεια. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στους δήμους η ΝΔ διατηρεί την πολιτική υπεροχή...

Αναδημοσίευση απο το https://www.opoligrafos.gr/