Ετοιμάζουν και υγειονομικό εργασιακό μεσαίωνα: Οι εργαζόμενοι θα αναπληρώνουν με υπερωρίες την υποχρεωτική καραντίνα!

2020-09-02

Δεν έχει όρια η νοσηρή φαντασία των κυβερνώντων σε ό,τι αφορά το χτύπημα και τον περιορισμό των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας. Χρησιμοποιώντας την πανδημία του κορονοϊού ως πολυεργαλείο «διευθέτησης» ζητημάτων, η κυβέρνηση της ΝΔ, προχωρά σε μία άνευ προηγουμένου καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα αναπληρώνουν με υπερωρίες τις ημέρες που δεν εργάστηκαν επειδή τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα με απόφαση του ΕΟΔΥ.

Αυτό προβλέπει διάταξη που εμπεριέχεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με το οποίο θα κυρώνονται νέα και παλαιά μέτρα για εργαζόμενους και γονείς.

Για τις ημέρες της καραντίνας, και αν δεν υπάρχει δυνατότητα τηλεργασίας, ο εργοδότης θα καταβάλλει κανονικά το μισθό και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ωστόσο, όταν ο εργαζόμενος επιστρέφει θα δουλεύει έως και 3 ώρες παραπάνω την ημέρα χωρίς επιπλέον αμοιβή για να... αναπληρώσει τις ημέρες για τις οποίες βρισκόταν σε υποχρεωτική καραντίνα. Μάλιστα για τις ημέρες της υπερωρίας ο εργαζόμενος δεν δικαιούται προσαύξησης ή αμοιβής για πρόσθετη εργασία.

Το πακέτο μέτρων

Πιο συγκεκριμένα αυτά τα μέτρα έρχονται με το φθινοπωρινό πακέτο, που περιλαμβάνει μέτρα πάνω από 500.000 εργαζόμενους και ανέργους με στόχο δήθεν να περιοριστεί η ανεργία. Από το πακέτο αυτό ξεχωρίζει η διαδικασία αναπλήρωσης της περιόδου αναγκαστικής καραντίνας που ενδέχεται να τεθεί ένας εργαζόμενος. Πρώτη λύση παραμένει η τηλεργασία, όμως η διάταξη αφορά τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να λειτουργήσουν εξ αποστάσεως.

Αναλυτικά, προβλέπεται ότι ο εργαζόμενος που μπαίνει σε προληπτική καραντίνα για 7 ή 14 ημέρες όπως απαιτεί ο ΕΟΔΥ προκειμένου να προστατευτεί ο ίδιος και οι συνάδελφοι του από πιθανή έκθεση κορονοϊού, θα λαμβάνει κανονικά τον μισθό του και θα καλύπτονται κανονικά οι εισφορές του από τον εργοδότη,

Με τη λήξη όμως αναγκαστικής απουσίας από την εργασία, ο εργαζόμενος θα πρέπει να αναπληρώνει τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της καραντίνας εφόσον δεν είναι εφικτή η λύση της τηλεργασίας. Η αναπλήρωση θα πρέπει να γίνει εντός 4 μηνών και έως τέλη του 2020, με επιπλέον απασχόληση έως και 3 ώρες ημερησίως, πέραν του ημερησίου ωραρίου του μισθού. Προσοχή όμως.

Η επιπλέον εργασία δεν θα αμείβεται ως υπερεργασία ή υπερωρία όμως θα πρέπει να τηρούνται οι σχετικές προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος δεν δικαιούται κατά τον χρόνο αναπλήρωσης της απουσίας του από την εργασία καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το νέο μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας λόγω κορονοϊού και αφορά κατά κύριο λόγο εργαζόμενους που δεν νοσούν οι ίδιοι αλλά πρέπει να μπουν σε καραντίνα στο πλαίσιο των μέτρων προληπτικού ελέγχου για τον περιορισμό της διάδοσης της COVID-19 σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες και συστάσεις του ΕΟΔΥ.

Το νέο πλαίσιο προβλέπει κατ' αρχάς την εφαρμογή τηλεργασίας.

Εναλλακτικά και μόνο εάν δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναπληρώσουν το διάστημα της απουσίας λόγω της προληπτικής καραντίνας σε άλλες εργάσιμες ημέρες, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης.

Ο εργοδότης θα πρέπει να καταβάλει κανονικά για το χρονικό διάστημα απουσίας εργαζομένου λόγω της προληπτικής καραντίνας, το σύνολο των αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών του.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ https://www.opoligrafos.gr/economy/ergasiakos-mesaiwnas/