Ετοιμάζουν τσεκούρι και στο δώρο Χριστουγέννων, που θα υπολογιστεί με βάση την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ!

2020-09-04

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνει, κατά πληροφορίες, το δώρο Χριστουγέννων. Σύμφωνα με αυτές, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να εκμεταλλευτεί την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά εργασίας με τις αναστολές και το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία και να προβεί σε περικοπές.

Το σχέδιο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες που επικαλείται η Εφημερίδα των Συντακτών, προβλέπει ότι το δώρο θα υπολογιστεί με βάση την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ και όχι τον ονομαστικό μισθό των εργαζομένων που βρέθηκαν ή παραμένουν σε αναστολή εργασίας.

Ο εργοδότης θα επιβαρυνθεί με το ποσοστό που του αναλογεί για όσον καιρό οι εργαζόμενοι εργάστηκαν κανονικά και το υπόλοιπο θα το καταβάλει το κράτος, αλλά όχι ολόκληρο. Με ανάλογο τρόπο θα υπολογιστεί και το δώρο Χριστουγέννων και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία.

Οι πληροφορίες έρχονται μετά την γνωστοποίηση του σχεδιασμού του υπουργείου Εργασίας για απλήρωτες υπερωρίες με τις οποίες οι εργαζόμενοι θα αναπλήρωναν τις ώρες που έλειψαν σε περίπτωση υποχρεωτικής καραντίνας. Στον εν λόγω σχεδιασμό, η κυβέρνηση έκανε μισό βήμα πίσω μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που υπήρξαν. Ανάλογες αντιδράσεις βέβαια αναμένονται για το ζήτημα του «κουτσουρεμένου» δώρου.

Είθισται το Δώρο Χριστουγέννων ή αλλιώς ο 14ος μισθός να αποτελεί την κινητήριο δύναμη του εμπορίου κατά τη χειμερινή περίοδο. Αν κοπεί ή περικοπεί οι απώλειες δεν θα μετρήσουν μόνο στις τσέπες των εργαζομένων αλλά και συνολικά σε βάρος της οικονομίας, που κάθε χρόνο περιμένει το δώρο των Χριστουγέννων να προσφέρει οικονομικές ανάσες μέσω της κίνησης της καταναλωτικής αγοράς...

Πηγή: tvxs.gr

https://www.opoligrafos.gr/economy/tsekouri-sto-doro-xristougennon/