Εξηγήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ: «Τι λέει αυτή η συμφωνία με την Τουρκία; Δεν έχει δικαίωμα στην αλήθεια ο ελληνικός λαός;» - «Πυρά» και από το ΚΙΝΑΛ

2020-09-11

Σύγχυση και αντιδράσεις προκαλούνται από την αποκάλυψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι Αθήνα και Άγκυρα πέτυχαν «έγγραφη συμφωνία» υπό την διαμεσολάβηση της γερμανικής προεδρίας στο Βερολίνο, που όμως η Τουρκία τελικά αποσύρθηκε.

Σε ένα άρθρο του πρωθυπουργού που κάνει το γύρω του κόσμου ο κ. Μητσοτάκης «αποκαλύπτει» ότι «όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε «έγγραφη συμφωνία». Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις».

«Στη διάρκεια όλων αυτών έχω παραμείνει ανοικτός στον διάλογο» γράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύεται σε τρία από τα πιο σημαντικά ευρωπαϊκά φύλλα, τους λονδρέζικους Times, τη γερμανική FrankfurterAllgemeineZeitung, και τη γαλλική LeMonde.

Γ. Κατρούγκαλος: «Τι λέει αυτή η συμφωνία με την Τουρκία; Δεν έχει δικαίωμα στην αλήθεια ο ελληνικός λαός;»

Ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό έκανε ο Γ. Κατρούγκαλος. «Ο κ. Μητσοτάκης απεκάλυψε σε ξένα ΜΜΕ, όχι στον ελληνικό λαό, ούτε στους αρχηγούς που «ενημέρωσε», ότι η κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία, στην ίδια συνάντηση που είχε υποβαθμίσει ως τάχα «υπηρεσιακή». Τι λέει αυτή η συμφωνία;».

Αυτό σημειώνει ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε ανάρτηση του στο Twitter.

Επιπλέον, θέτει το ερώτημα «σε ποια βάση διεξάγονται οι τεχνικές συνομιλίες υπό το ΝΑΤΟ που προχθές διαψεύδονταν, αλλά σήμερα επιβεβαιώνονται; Δεν έχει δικαίωμα στην αλήθεια ο ελληνικός λαός;».

Φ. Γεννηματά: Ο κ. Μητσοτάκης ασκεί επικίνδυνη μυστική διπλωματία

Για μυστική διπλωματία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό σήμερα και η Φώφη Γεννηματά. «Από άρθρα του Πρωθυπουργού στον διεθνή τύπο, πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει «έγγραφη συμφωνία» με την Τουρκία κατά την τριμερή συνάντηση του Βερολίνου. Ο κ. Μητσοτάκης το απέκρυψε και από τα κόμματα και από τον Ελληνικό λαό. Ζητούμε το κείμενο της συμφωνίας να δοθεί αμέσως στα πολιτικά κόμματα» ανέφερε η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ.