«Εξοντώνεται» ο Πολιτισμός- Στο περιθώριο οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στο χώρο…

2020-05-04

Φέτος το καλοκαίρι «εκ των πραγμάτων ο συγχρωτισμός σε ανοικτούς χώρους δεν θα μπορεί να γίνει με τις ίδιες διαδικασίες και με τους ίδιους κανόνες που γινόταν πάντα μέχρι σήμερα».

Αυτό μας είπε ο Πρωθυπουργός μας σε πρόσφατο διάγγελμά του. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε, πάντως, ότι θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες ώστε να μην παραλύσει ο κλάδος του πολιτισμού το καλοκαίρι. Και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Επιστημονική Επιτροπή θα εξετάσει με ποιόν τρόπο και όχι «αν» μπορούν να γίνουν το καλοκαίρι πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Παραμένουν όμως τα ερωτήματα που έχουν τεθεί για το περιθώριο που βιώνουν οι καλλιτέχνες και οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον χώρο των τεχνών στο σύνολό τους.

Τη στιγμή που οι συναυλίες και τα φεστιβάλ βρίσκονται στον αέρα για αυτό το καλοκαίρι (ίσως και για το επόμενο) και οι καλλιτέχνες αντιδρούν, όλοι ανησυχούν τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Όπως φαίνεται, η κυβέρνηση «αγνοεί» επιδεικτικά τους καλλιτέχνες (ηθοποιούς, μουσικούς, τραγουδιστές κ.λ.π.) αλλά και τους εργαζόμενους στο χώρο και «εξοντώνει» τον Πολιτισμό!

Στο μεταξύ, περισσότερες από 30 χιλιάδες υπογραφές μπήκαν μέσα σε δύο μέρες για το κίνημα «Support Art Workers» που γιγαντώνεται ώρα με την ώρα, μέσα από το διαδίκτυο κυρίως. Ένα απίστευτο κύμα στήριξης για τα δικαιώματα των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού «σκάει» στην πόρτα του ΥΠΠΟΑ, που «δεν έλαβε μέτρα ανακούφισης και δεν επεξεργάστηκε ως τώρα έναν οδικό χάρτη, ένα πραγματικό σχέδιο κι ένα χρονοδιάγραμμα για τη μετά καραντίνα εποχή».

Εξαφανισμένη η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, περιορίζεται σε ευχολόγια και ασάφειες. Θορυβημένη η κυβέρνηση από τις αντιδράσεις άρχισε τις διαρροές μήπως και αντιστρέψει το κλίμα.

ΥΓ. Αλήθεια ο «λαλίστατος» κ. Διονύσης Σαββόπουλος και η «περιφερόμενη» με φορτηγό προσφάτως τραγουδίστρια (και πρώην υπουργός Πολιτισμού παρακαλώ) κα Άλκηστη Πρωτοψάλτη δεν έχουν άποψη επί του θέματος; Δεν τους ακούσαμε ή δεν διαβάσαμε κάπου σχετική δήλωση αντίδρασής τους... Δυστυχώς φαίνεται ότι συνεχίζεται ο κατήφορός τους...

Από τη σύνταξη