Ευκλ. Τσακαλώτος προς ΝΔ: Για εσάς μαξιλάρι και αμορτισέρ είναι οι εργαζόμενοι και οι μισθοί τους (Video)

2020-07-01

«Ξοδεύετε αλλά σε απευθείας αναθέσεις και μυστικά κονδύλια» ανέφερε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση της ΝΔ εξαπέλυσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις». «Δεν χρησιμοποιείτε το μαξιλάρι γιατί για εσάς μαξιλάρι και αμορτισέρ είναι οι εργαζόμενοι και οι μισθοί τους» σημείωσε μεταξύ άλλων ο τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ξεκίνησε την τοποθέτηση του θυμίζοντας ότι ο κ. Σκυλακάκης στην ομιλία του προϋπολογισμού του 2019 είχε χαρακτηρίσει το μαξιλάρι «την μεγαλύτερη γκάφα οικονομικής πολιτικής» και είχε αναρωτηθεί «Τι το θέλαμε το μαξιλάρι των 37 δις»

Απατώντας λοιπόν σε αυτά ο κ Τσακαλώτος τόνισε ότι το μαξιλάρι

• Το θέλαμε για να μπορεί να ξοδευτεί σήμερα.

• Το θέλαμε για να στηριχθεί η οικονομία σε μια δύσκολη στιγμή.

• Το θέλαμε για να στηριχθούν οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις, η νέα γενιά.

«Για αυτό φτιάξαμε ένα μαξιλάρι, και το αφήσαμε για μια δύσκολη μέρα. Γιατί δεν είμαστε σαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις που αφήνανε πάντα άδεια ταμεία» τόνισε ο Ευκ. Τσακαλώτος.

Και σημείωσε ότι τα είπε αυτά γιατί ο Χρ. Σταϊκούρας στην ομιλία του στις 23/6 είπε ότι έχει ξοδέψει μεν από το μαξιλάρι, αλλά αυτό παρέμενε στα ίδια επίπεδα ενώ σε περιόδους σαν την σημερινή, ειδικά από την στιγμή που αναμένεται το πακέτο ανάκαμψης το μαξιλάρι μπορεί να μειωθεί ώστε να στηριχθεί η οικονομία.

«Ξοδεύετε αλλά σε απευθείας αναθέσεις και μυστικά κονδύλια» συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η κυβέρνηση ξοδεύει χρήματα αλλά αυτό το κάνει

• σε απευθείας αναθέσεις,

• σε μυστικά κονδύλια,

• σε διάφορες λίστες όπως η λίστα Πέτσα, που τις κρατάτε κρυφές.

Διερωτήθηκε πόσο χρόνο χρειάζεται η επεξεργασία των στοιχείων της λίστας Πέτσα.

«Είστε σαν ένα νοικοκυριό που του έχουν χαλάσει τα υδραυλικά και αρνείται να τα φτιάξει» σημείωσε με νόημα.

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η οικονομική πολιτική της ΝΔ θυμίζει ένα νοικοκυριό που

• έχει αποταμιεύσεις,

• αντιμετωπίζει μια δυσκολία τώρα,

• και ταυτόχρονα χαλάνε τα υδραυλικά του σπιτιού.

Και απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα προειδοποίησε πως «Αν δεν ξοδέψετε κάτι από τις αποταμιεύσεις για να φτιάξετε τα υδραυλικά, το σπίτι θα πλημυρίσει, θα χαλάσουν οι τοίχοι, τα πατώματα, οι συσκευές»

«Δεν χρησιμοποιείτε το μαξιλάρι γιατί για εσάς μαξιλάρι και αμορτισέρ είναι οι εργαζόμενοι και οι μισθοί τους» ανέφερε σε άλλο σημείο ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι με την αναστολή της σύμβασης πρακτικά δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να επιλέξουν μονομερώς πότε θα επανέλθει στη δουλειά ο εργαζόμενος. Μάλιστα είπε ότι «δεν βάζετε και περιορισμό στο αν θα επανέλθει, αφού μπορεί να το τον απολύσει ανά πάσα στιγμή, ενώ η δέσμευση για διατήρηση των θέσεων εργασίας δεν λέει κάτι, γιατί είναι πολύ σύντομη ενώ παράλληλα μπορεί να συνδυαστεί με μείωση των μισθών»

«Και εδώ φαίνεται η θεμελιώδης μας διαφορά» τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Λέγοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα 4.5 χρόνια πάλεψε παρά τους περιορισμούς για να μειώσει τους δείκτες

• των ανισοτήτων,

• της φτώχιας,

• του κοινωνικού αποκλεισμού,

• των εισοδημάτων;

«Η ΝΔ αδιαφορεί για αυτά. Γιατί για την ΝΔ οι εργαζόμενοι είναι μαξιλάρι. Και για αυτό, επειδή ξέρετε ότι όσα κάνετε θα προκαλέσουν αντιδράσεις φέρνετε το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Όσους όμως περιορισμούς και να βάλετε δεν θα μπορέσετε να σταματήσετε την νέα γενιά. Την γενιά που διεκδικεί για το περιβάλλον, για τα δικαιώματα, για την παιδεία, για τις ανισότητες, για το μέλλον της.

Γιατί, όπως έχει πει, νομίζω ο Μπέρτολτ Μπρέχτ, δεν είναι βίαια τα νερά ενός ποταμού, αλλά οι όχθες που τα περιορίζουν» κατέληξε ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

πηγή Αυγή