Γ. Ραγκούσης: Η Ν.Δ. έκανε την Ελλάδα γκέτο

2020-09-15

Ομοβροντία τα χτυπήματα που δέχθηκε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση για το αίσχος στη Μόρια. Όλα τα κόμματα επέκριναν με σφοδρότητα τη Ν.Δ. - κάτι που φοβόταν ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Σπήλιος Λιβανός και ζητούσε να μην γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια.

Η κυβέρνηση «έχει κάνει μια σειρά από επιλογές που έχουν φέρει το απόλυτο αδιέξοδο» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης. «Έχει φέρει σε απόλυτο αδιέξοδο τις τοπικές κοινωνίες, τους πρόσφυγες, τους οποίους η Ελλάδα εμφανίζεται ξαφνικά να μεταχειρίζεται με τον πιο ελεεινό τρόπο. Αυτή η κυβέρνηση, από τότε που ανέλαβε, επέλεξε να έχει τη Μόρια, τη Λέσβο και συνολικά την Ελλάδα σαν ένα γκέτο, σαν μια αποθήκη ψυχών. Ήταν επιλογή της να μην κλείσει μόνο τα σύνορα τα ανατολικά, αλλά να κλείσει και τα δυτικά σύνορα».

Στην επίκληση «εθνικού κινδύνου» κατέφυγε ο Σπ. Λιβανός λέγοντας πως «τα γεγονότα στη Μόρια εγείρουν σοβαρότατα ζητήματα ανθρωπισμού, προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά κυρίως εθνικής ασφάλειας». Πάντως, όταν ισχυρίστηκε πως «υπάρχει θετικό ισοζύγιο μεταξύ των αφίξεων και των αποχωρήσεων», ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργος Καμίνης του θύμισε την κατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αποκρύπτει επιμελώς» ότι το 80% αυτών οι οποίοι αποχωρούν είναι Αλβανοί υπήκοοι και όχι πρόσωπα που έχουν έρθει από την Τουρκία.

«Τεράστιες ευθύνες» στις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ενώ ο Κλέων Γρηγοριάδης (ΜέΡΑ25) επισήμανε πως «ο εγκλεισμός στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μόριας νομοτελειακά θα οδηγούσε σε τραγωδία».

Κατά της μεταφοράς των ανήλικων στη Μακεδονία τάχθηκε ο Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ επανέλαβε την «πρόταση» για μεταφορά των προσφύγων σε ακατοίκητα νησιά, όπως η Γυάρος και η Μακρόνησος. «Εμείς, ναι, είμαστε κατά των ακατοίκητων νησιών και κατά των ακατοίκητων μυαλών» σχολίασε δηκτικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης.

Κώστας ΠουλακίδαςΑπό την Αυγή