Η απάντηση της Αριστεράς

2020-08-28

Ας περιμένουν οι καυγάδες, η ομφαλοσκόπηση, η αυθεντική αγωνία, ακόμα και ο παραγοντικός καιροσκοπισμός... Οι μάχες της καθημερινότητας δεν μπορούν να περιμένουν.

Έλεγα να γράψω κάτι για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, τις αναφορές, τις κόντρες περί πασοκοποίησης, που κατακλύζουν όλο το τελευταίο διάστημα διαδικτυακούς λογαριασμούς στελεχών, μελών και (προσωπικών) οπαδών.

Και σκεφτόμουν την περίφημη αλαζονική αποστροφή - κατηγορία του Ανδρέα Παπανδρέου προς τον ιστορικό ηγέτη του χώρου Λεωνίδα Κύρκο που εκτοξεύτηκε στη Βουλή στις αρχές της δεκαετίας του 1980: «Είστε η Αριστερά των σαλονιών».

Έμεινε στην ιστορία ως ύβρις και απαξίωση σε μια παράταξη, ένα ιστορικό ρεύμα της κομμουνιστικής και ανανεωτικής Αριστεράς, που έμεινε ζωντανό, μπόλιασε πολιτική και πολιτισμό ένα άνυδρο τοπίο, άνθισε, κάρπισε και έφτασε, με συμμαχίες, συμπράξεις και αναγκαίες ριζοσπαστικές και ρεαλιστικές προσαρμογές, να κυβερνήσει το 2015.

Και συνεχίζει να αποτελεί πρότυπο για την Αριστερά της Ευρώπης και σήμερα. Και κυβέρνηση εν αναμονή απέναντι σε μια δεξιά διακυβέρνηση που πορεύεται στα μείζονα θέματα ως νεκρανάσταση της μετεμφυλιακής περιόδου.

Αλλά ας περιμένουν οι καυγάδες, η ομφαλοσκόπηση, η αυθεντική αγωνία, ακόμα και ο παραγοντικός καιροσκοπισμός... Οι μάχες της καθημερινότητας δεν μπορούν να περιμένουν.

Και εκεί που αποτυγχάνει παταγωδώς η κυβέρνηση, ο λόγος και οι θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει αφενός να αποδεικνύουν τα λάθη και τις εμμονές της και αφετέρου να δίνουν σαφείς απαντήσεις και λύσεις. Όπως έξοχα, σε πολύ μεγάλο βαθμό, γίνεται όλο το τελευταίο διάστημα και στην Υγεία και στην Παιδεία.

Έτσι αποκτάς πλεονέκτημα στην κοινωνία.

Ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα, οπότε θα δοκιμαστούν ακόμα σκληρότερα η οικονομία και η εργασία, θα πρέπει να απαντήσει για παράδειγμα ο υπουργός Εργασίας με ποια κριτήρια διεκδίκησε τα 2,7 δισ. από το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πακέτο SURE.

Πώς πανηγυρίζει γι' αυτά τα ελάχιστα -και χωρίς στόχο και εξειδίκευση- μέτρα όταν μια χώρα όπως η Πορτογαλία, με τα ίδια πληθυσμιακά μεγέθη, με ίδια χαρακτηριστικά (τουρισμός και υπηρεσίες) και με πολύ χαμηλότερη ανεργία κατάφερε να πάρει υπερδιπλάσια χρήματα σε σχέση με αυτά που πήρε η Ελλάδα;

Με αυτά τα χρήματα θα βγάλουν τον χειμώνα οι 500.000 -δεδομένοι από τον Οκτώβριο- άνεργοι σε τουρισμό και επισιτισμό;

Με αυτά θα πορευτεί η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και οι εργαζόμενοι;

Σε αυτά τα... αλώνια θα κριθεί πολύ σύντομα η κυβέρνηση, σε αυτό μπορεί να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του κόσμου ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πετρόπουλος Ανδρέας / Από την Αυγή της 27 Αυγούστου 2020