Η Δεξιά δεν κυβερνά (χωρίς την Ακροδεξιά)

2020-08-25

Είναι θέμα πολιτικής επιβίωσης. Όχι μόνο για τους Μητσοτάκηδες, αλλά συνολικά για τη Δεξιά. Χωρίς τις ψήφους τής Ακροδεξιάς, η Ν.Δ. κυβέρνηση δεν γίνεται

Ουδεμία έκπληξη. Φυσικά και θα πήγαινε με πατρότρυνση, με εντολή, με ευχή για «καλό κατευόδιο» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ένας υπουργός της κυβέρνησης της Ν.Δ. σε γιορτές μίσους και αναπαραγωγής των εμφυλιοπολεμικών στερεοτύπων για συμμοριτοπόλεμο και κατσαπλιάδες.

Μπορεί η οικογένεια να πλασάρεται ως «κεντρώα», όμως ό,τι πέτυχε (δύο πρωθυπουργούς έβγαλε) το έκανε έχοντας συμπήξει συμμαχία με την Ακροδεξιά και με τη δική της στήριξη. Κι όταν απέτυχε (π.χ. εκλογή Μπακογιάννη στην προεδρία της Ν.Δ.), αυτό συνέβη γιατί άλλος είχε κερδίσει αυτόν τον χώρο.

Γι' αυτό και τη δεκαετία του '80 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ευρισκόμενος στο Λονδίνο, όπου ζούσε τότε ο έκπτωτος Κωνσταντίνος, υπέβαλε τα σέβη του στους φιλοβασιλικούς ψηφοφόρους λέγοντας ότι το δημοψήφισμα του 1974 για τη σημοκρατία ήταν άδικο (unfair).

Γι' αυτό και το 2018 ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε διαπιστευτήρια στην πατριδοκαπηλία φωνάζοντας μέσα στη Βουλή «ανταλλάξατε τη Μακεδονία με τις συντάξεις».

Γι' αυτό και σήμερα ο πρωθυπουργός «όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων» στέλνει τον υπουργό του στις γιορτές μίσους κι ας τον αποκαλούν «Ποτάμι» ορισμένοι νεοδημοκράτες. Τον αδικούν. Ο άνθρωπος όχι μόνο δεν ψήφισε ούτε ένα νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, αλλά έκανε και τη μέγιστη απρέπεια να τους απαξιώσει φέρνοντας ως επιχείρημα εναντίον τους τον εξωγήινο στον Υμηττό!

Είναι θέμα πολιτικής επιβίωσης. Όχι μόνο για τους Μητσοτάκηδες, αλλά συνολικά για τη Δεξιά. Χωρίς τις ψήφους τής Ακροδεξιάς, η Ν.Δ. κυβέρνηση δεν γίνεται. Στην Ελλάδα η κάθε μορφής Ακροδεξιά έχει συνολικά περίπου 10% του εκλογικού σώματος.

Ο Σαμαράς έφερε στη Ν.Δ. όλο τον ΛΑΟΣ για να γίνει πρωθυπουργός το 2012. Ακόμη και τώρα, στις εκλογές του 2019, που η Ν.Δ. είχε την αμέριστη στήριξη όλων των «παραγόντων» (μίντια, επιχειρηματική ελίτ και λοιποί «ιδιοκτήτες» της χώρας) προκειμένου να φύγει ο Τσίπρας από την εξουσία, η Ν.Δ. δεν έπιασε καν 40%. Σκεφτείτε να μην είχε τις ακροδεξιές ψήφους...

Το πρόβλημα της Ν.Δ. είναι ότι στην Ελλάδα, παρά τη συντηρητικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών, η κοινωνική πλειονότητα παραμένει προοδευτική. Έτσι, για να είναι η Δεξιά στην εξουσία ή να έχει την προοπτική τής εξουσίας, θα πρέπει να στηρίζεται από την Ακροδεξιά. Και ο Κυρ. Μητσοτάκης αυτό κάνει. Κι αν χρειαστεί, θα στείλει υπουργό και στο μνημόσυνο στου Μακρυγιάννη.

Επί τη ευκαιρία: εδώ και εννέα χρόνια η Βουλή λειτουργεί στον Γράμμο ένα μουσείο, το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης. Εκεί, στο Νεστόριο της Καστοριάς, στα 1.500 μέτρα υψόμετρο, γίνονται ιστορικές και φυσιολατρικές εκθέσεις και εκδηλώσεις. Υπό το φως των εμφυλιοπολεμικών συγκεντρώσεων, δεν θα όφειλε η Βουλή να το αξιοποιήσει υπέρ της εθνικής συμφιλίωσης αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και διοργανώνοντας εκδηλώσεις;

https://www.avgi.gr/article/10811/11391483/e-dexia-den-kyberna-choris-ten-akrodexia-