Η κυβέρνηση αγοράζει στήριξη από τα ΜΜΕ με 20 εκατ. ευρώ

2020-04-29

Και δεύτερη καμπάνια για τον κορωνοϊό * Όπως το πρώτο, έτσι και το δεύτερο πακέτο -ζεστό δημόσιο χρήμα- εγκρίθηκε με απευθείας ανάθεση, χωρίς διαγωνισμό και αναμένεται να μοιραστεί στα ΜΜΕ με τις ίδιες αδιαφανείς διαδικασίες

Δεύτερο μεγάλο πακέτο για «εκστρατεία επικοινωνίας και ενημέρωσης» για τον κορωνοϊό ενέκρινε η κυβέρνηση, ύψους 9 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει 9 εκατ. ευρώ επιπλέον του προηγούμενου πακέτου των 11 εκατ. ευρώ, σύνολο 20 εκατ. για την καμπάνια ενημέρωσης για την Covid-19.

Σύμφωνα με τον Στ. Πέτσα, εγκρίθηκε για την «απαραίτητη εκστρατεία επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών ως προς τα αναγκαία μέτρα προστασίας και τις συμπεριφορές για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού».

Όπως το πρώτο, έτσι και το δεύτερο πακέτο, ζεστό δημόσιο χρήμα, εγκρίθηκε με απευθείας ανάθεση, χωρίς διαγωνισμό και αναμένεται να μοιραστεί στα ΜΜΕ με τις ίδιες αδιαφανείς διαδικασίες. Δηλαδή «στα δικά μας παιδιά».

Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο Στ. Πέτσας στο σημείωμά του, «στο πλαίσιο της απόλυτης διαφάνειας για την καμπάνια, το υπουργείο Οικονομικών πληρώνει απευθείας όσους συμμετέχουν και λαμβάνουν χρήματα για την καταχώριση, προβολή ή μετάδοση του μηνύματος στο μέσο τους».

Με άλλα λόγια το media planning γίνεται από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή την κυβέρνηση, η οποία αποφασίζει πού θα μοιραστεί το κονδύλι της καμπάνιας και πόσα θα λάβει ο καθένας.

Η καμπάνια ενημέρωσης για τον κορωνοϊό έχει μετατραπεί σε μια μηχανή που παράγει χρήμα, με το οποίο εξασφαλίζεται και στη συνέχεια εξαργυρώνεται η στήριξη των μέσων ενημέρωσης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η σιγή ιχθύος για τα σκανδαλώδη voucher του Γ. Βρούτση, που είδε δημοσιότητα όταν αποσύρθηκε, ύστερα από μία εβδομάδα διαμαρτυριών, δείχνει ακριβώς την αντίληψη για την ειδησεογραφία που πλασάρουν συσκοτίζοντας τα ΜΜΕ σήμερα.

Το ερώτημα που προκύπτει από τη νέα καμπάνια είναι εάν το πρώτο πακέτο των 11 εκατ. ευρώ έχει ήδη μοιραστεί στα ΜΜΕ ή όχι. Πού ακριβώς έχουν πάει αυτά τα 11 εκατ.; Σε ποια μέσα; Και πώς επελέγησαν; Γιατί άλλα μέσα με την ίδια δυναμική δεν έχουν περιληφθεί στην καμπάνια; Τι γίνεται με τα ΜΜΕ της επαρχίας; Για ποιο λόγο υπάρχουν όλο και περισσότερες αναφορές από την επαρχία για εξαίρεσή τους;

πηγή Αυγή