Η κυβέρνηση «διέλυσε» τα δημόσια εργαστήρια για τα τέστ του κορονοϊού, υπέρ των ιδιωτών – κολλητών, όπως η «Ιατρική Διάγνωση» του… Μαγιορκίνη!

2020-09-08

Συνειδητή είναι η επιλογή της κυβέρνησης να «σπρώξει» τα τέστ για τον κοροναϊό στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, όπως η «Ιατρική Διάγνωση»... του καθηγητή Μαγιορκίνη. Αντί να χρηματοδοτήσει και να εξοπλίσει τα δημόσια εργαστήρια, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δίνει εντολή σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας να υπογράψουν συμβάσεις και ενισχυθούν ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με μεθοδεύσεις που ξεκινούν από την αρχή της έξαρσης της πανδημίας.

Μια ανασκόπηση όσων έχουν συμβεί μέχρι την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος ελέγχων, δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν πάσχει απλά από ανικανότητα και απουσία σχεδίου, αλλά ότι επέλεξε συστηματικά να απαξιώσει τις δημόσιες δομές που εκτελούν εργαστηριακούς ελέγχους προκειμένου να ενισχυθούν ιδιώτες του χώρου της Υγείας οι οποίοι προφανώς διατηρούν στενές σχέσεις με το περιβάλλον της ΝΔ.

Κομβικό σημείο φαίνεται ότι είναι η σπουδή της κυβέρνησης να απομακρύνει την Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Χαρά Ματσούκα, στις 23 Μαρτίου, εσπευσμένα και ελάχιστους μήνες πριν τη λήξη της θητείας της, την ώρα που ξεσπούσε η φονική πανδημία στη χώρα. Η απερχόμενη, τότε, Πρόεδρος γνωστοποιούσε ότι το ΕΚΕΑ είχε τη δυνατότητα να διεξάγει 1.000 τεστ καθημερινά. Την ίδια περίοδο δεκάδες δημόσια ερευνητικά εργαστήρια έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν μεθόδους μαζικής εξέτασης με χαμηλό κόστος.

Τα Πανεπιστήμια που προσφέρθηκαν αλλά αγνοήθηκαν από Μητσοτάκη

Μάλιστα, το tvxs.gr αποκαλύπτει ότι στον Πρωθυπουργό φτάνουν στις 21 Μαρτίου τρεις επιστολές από τρία Πανεπιστήμια που εκδηλώνουν την προθυμία να συνδράμουν την εθνική ανάγκη για μαζικούς μοριακούς ελέγχους για τον κοροναϊό με κόστος που θα κυμαίνεται τουλάχιστον στο 1/5 σε σχέση με τα ιδιωτικά.

Αυτή ακριβώς είναι και η πρόταση της Επιτροπής υπό τον Καθηγητή Δερμιτζάκη -που πρόσφατα παραιτήθηκε από Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας- που συνιστά την ανάπτυξη σε σύντομο χρόνο ενός σχεδίου τεστ μαζικής κλίμακας με φτηνό κόστος.

Κι όμως, η κυβέρνηση στις 24 Μαρτίου αγνοεί όλες τις δημόσιες δομές που προθυμοποιήθηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και δεσμεύει 30 εκατ. ευρώ για ελέγχους σε ιδιωτικά νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα! Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο πως ούτε τότε, ούτε στη συνέχεια έχει επιβληθεί η παραμικρή διατίμηση και ένας κρατικός έλεγχος για τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι ιδιώτες.

Το ίδιο διάστημα και ενώ το σύστημα υγείας επιχειρεί να αντιμετωπίσει την πρώτη έξαρση, καταγράφονται σαρωτικές αλλαγές και απομακρύνσεις στελεχών από νοσηλευτικές ή ιατρικές υπηρεσίες Νοσοκομείων που μαρτυρούν προσπάθεια απόλυτης χειραγώγησης της δημόσιας υγείας.

Αντί να προμηθευτούν με μοριακούς αναλυτές, τους έστελναν «δανεικούς»

Ενώ είναι προφανή τα προβλήματα που προκαλεί το πρώτο κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση δεν προμηθεύει όλα τα νοσοκομεία με μικρού κόστους μοριακούς αναλυτές PCR, ώστε να μειώσει το κόστος και το χρόνο των αποτελεσμάτων εντυπωσιακά. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτεται, στη διάρκεια του καλοκαιριού το Υπουργείο Υγείας αντί να προετοιμαστεί για το δεύτερο κύμα, εφαρμόζει το σχέδιο της μετακόμισης «δανεικών» αναλυτών σε περιφερειακά νοσοκομεία, ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο ή τις επικοινωνιακές ανάγκες των τοπικών κομματαρχών, και στη συνέχεια αυτά επιστρέφονται, όπως συνέβη με την Ξάνθη και τη Σύρο.

Τον Αύγουστο ενώ αρχίζουν να «χτυπούν κόκκινο» οι μεγάλες εστίες διασποράς εξαιτίας των λάθος χειρισμών με τον τουρισμό, διαπιστώνεται ότι όχι μόνο έμειναν χωρίς ενίσχυση οι δημόσιες υποδομές υγείας αλλά εγκαταλείφθηκε και το τομέας της εργαστηριακής επιτήρησης.

Στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, οι εξελίξεις είναι ακόμη πιο ραγδαίες. Μέσα σε λίγες μέρες τρία εργαστήρια «καταρρέουν» έχοντας εγκαταλειφθεί σε επίπεδο προμηθειών αντιδραστηρίων. Ο αντικαταστάτης της Χαράς Ματσούκα στο ΕΚΕΑ, ο αμφιλεγόμενος Π. Κατσίβελας, προσωπικός φίλος του Α. Σαμαρά, στην επιστολή του πριν λίγες μέρες, όταν γνωστοποιεί την «κατάρρευση» του συστήματος των τεστ λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων επιρρίπτει την ευθύνη στους πολίτες μιλώντας για «αλόγιστη» χρήση προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση των Γιατρών του Λεκανοπεδίου.

Το Σκάνδαλο με την «Ιατρική Διάγνωση» και τον Μαγιορκίνη

Στη φάση αυτή η κυβέρνηση φροντίζει για δεύτερη φορά να διοχετεύσει τον όγκο των τεστ -που στο μεταξύ έχουν μαζικοποιηθεί- στα ιδιωτικά εργαστήρια. Μάλιστα η σχετική επιστολή της 1ης ΥΠΕ που φτάνει στο Νοσοκομεία, προτρέπει να αποστέλλονται τα τεστ σε συγκεκριμένο εργαστήριο. Στο οποίο εμφανίζεται ως επιστημονικός συνεργάτης το -προβεβλημένο- μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Γκίκας Μαγιορκίνης, που έχει προκαλέσει μάλιστα σφοδρές αντιδράσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα για τις αμφιλεγόμενες απόψεις του, που στηρίζουν το κυβερνητικό αφήγημα σε μια σειρά από τομείς, όπως το άνοιγμα των σχολείων.

Δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι οι καταχωρήσεις του Ομίλου «Ιατρική Διάγνωση» που διαφημίζουν τη συνεργασία με τον Καθηγητή του ΕΚΠΑ Γκίκα Μαγιορκίνη μετά τη δημοσιότητα του τελευταίου ως μέλους της Επιτροπής, εξαφανίζονται μόλις αποκαλύπτεται το έγγραφο για την κατευθυνόμενη ανάθεση διαγνωστικών τεστ κοροναϊού. Μόνο «κατόπιν εορτής», ο Καθηγητής ισχυρίζεται ότι πρόσφατα είχε διακόψει τη συνεργασία του. Μια σειρά από καταγγελίες, που έχει δημοσιεύσει το tvxs.gr, επισημαίνουν μάλιστα, ότι η περίπτωση Μαγιορκίνη δεν είναι η μοναδική καθώς αρκετά κέντρα συνδέονται έμμεσα με Καθηγητές της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας ενώ κάποιοι φαίνεται πως πληρώνονται ως ιδιώτες αλλά μεταφέρουν τα δείγματα στα Πανεπιστημιακά Εργαστήρια!

Η κυβέρνηση έχοντας εργαλειοποιήσει την κατάσταση του επείγοντος για την ανάθεση των υπηρεσιών σε ιδιώτες με «συνοπτικές διαδικασίες» και έχοντας συστηματικά εγκαταλείψει τον δημόσιο εργαστηριακό τομέα, ενισχύει σκανδαλωδώς τα συγκεκριμένα κέντρα.

«Διέκοψε τον Αύγουστο»

Ποιος είναι όμως ο όμιλος που επιλέγει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας; Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, διαθέτει 23 διαγνωστικά κέντρα στην Αττική και 54 στην υπόλοιπη χώρα. Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα ερώτηση είναι ποιος είναι επιστημονικά υπεύθυνος για την «εξέταση ανίχνευσης για τον κορονοϊό SARS-COV-2»; Ο αντικαταστάτης του Σωτήρη Τσιόδρα, εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης!

«Εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (Μοριακοί Βιολόγοι) υπό την επιστημονική υπευθυνότητα του Επίκουρου Καθηγητή Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ κύριου Μαγιορκίνη Γκίκα επιμελούνται την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων» αντιγράφουμε από τον ιστότοπο.

Η εν λόγω αναφορά εκθέτει την κυβέρνηση, την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που είναι το ανώτατο επιστημονικό όργανο στη χώρα για την επιτήρηση της πανδημίας, και τον κ. Μαγιορκίνη. Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών για το θέμα. «Συνεργάστηκα για τρία χρόνια και αναγκάστηκα να διακόψω στα τέλη Αυγούστου, για να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων λόγω της ανάληψης της θέσης του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό», μας εξήγησε.

Ο όμιλος θα πληρώνεται 50 ευρώ το τεστ, μας λέει ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Τόσο είναι το κόστος κάθε τεστ και στο Παστέρ, ενώ το ΕΚΠΑ χρεώνει 35 ευρώ και το ΕΚΕΑ 13! «Το προσεχές διάστημα θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη πίεση και με το άνοιγμα των σχολείων», μας λέει ο Παναγιώτης Στάθης.

Με πληροφορίες από tvxs.gr και efsyn.gr

https://www.opoligrafos.gr/health/i-kyvernisi-dielyse-ta-dimosia-ergastiria-gia-ta-test-toy-koronoioy-yper-ton-idioton-kolliton/